Arról is anyád tehet, mennyire vagy környezettudatos

Valószínűleg az apákon is sok múlik persze, őket azonban ezúttal nem tesztelték le a kutatók.

Egy kutatás szerint az anyák hozzáállása az egyik legfontosabb tényező abból a szempontból, hogy mennyire lesz tekintettel a környezetre egy fiatal felnőtt. Más tényezők is befolyásolják persze a fiatalok későbbi viselkedését a 12 évet felölelő tanulmány szerzői szerint, ez azonban az egyik legfontosabb komponens. A kutatásról az Association for Psychological Science számolt be.

Amennyiben változtatni szeretnénk a környezet szempontjából rendkívül destruktív viselkedésünkön, kulcsfontosságú lenne a kutatók szerint, hogy pontosabb képet alkossunk azokról a tényezőkről, amelyek hatással vannak a gyerekek hozzáállásának alakulására. A 99 hatévest és az anyukájukat először néhány teszt kitöltésére kérték a kutatók. A környezettudatos viselkedést példázó teszteket a gyerekek esetében természetesen képekkel és interaktív játékokkal is feldobták.

12 évvel később, 18 éves korukban aztán újra letesztelték a résztvevőket, hogy egyértelműsíthessék, melyek azok a tényezők, amelyeket összefüggésbe lehet hozni a környezettudatos viselkedés kialakulásával.

shutterstock 109578935

A hatéves gyerekek szokásai és „véleménye” nem befolyásolta egyébként a későbbi viselkedésüket. Az anyjuk meggyőződése és szokásai azonban ragadósnak bizonyultak, az újrahasznosítást és a hasonló szokásokat ellesték ugyanis a szülőktől a gyerekek. Emellett az anyák végzettsége is összefüggésbe hozható a gyerekük későbbi attitűdjével: minél magasabb végzettséggel rendelkezett egy anya, annál környezettudatosabb lett a csemetéje.

A szülők viselkedése és végzettsége mellett az is sokat számít egyébként, mennyi időt tölt a szabadban a gyerek: a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató gyerkőcök környezettudatos felnőttekké cseperednek ugyanis.

Ez utóbbi tényező olyannyira megmozgatta egyébként a kutatók fantáziáját, hogy most már arra is kíváncsiak lennének, van-e különbség e tekintetben a horgászás és az otthoni kertészet között.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek