Űrhajósnak születtél? Most kiderül!

Minden szülőt foglalkoztat, hogy mi lesz a gyerekéből, ha nagy lesz. Ez nyilván sok tényezőtől függ, köztük attól is, hogy hanyadik gyerek a sorban.

Gondolkodtál már azon, hogy mi lett volna, ha nem egykének születsz vagy utolsónak a testvéreid között? Változtatott volna az életeden, ha több vagy netán kevesebb figyelmet kapsz? Az Independent megválaszolta a kérdésedet, megtudhatod, hogy milyen karrier lenne számodra a legideálisabb annak alapján, hogy hányadik gyereknek születtél. Sőt, a gyerkőcök jövőbeli szakmáját is megtippelheted. Látod bennük Bill Gatest vagy Neil Armstrongot?

Tanulmányok évek óta foglalkoznak a ténnyel, hogy a születési sorrend befolyásolja a személyiséget, de a legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy hatással vannak a karrierre  is.

A Disney tanulmánya a testvérek világnapján, április 10-én jelent meg megemlékezve a Jégvarázs lányok, Anna és Elza kapcsolatáról. Emma Kenny, pszichológus vezetésével a kutatók számos bizonyítékot találtak arra, hogy a születési sorrend befolyással van a karrierre. A elemzések során 500 véletlenszerűen kiválasztott alanyt vizsgáltak 11 különböző karriercsoportból, hogy statisztikailag szignifikáns mintákat azonosíthassanak.

shutterstock 557096713
Shutterstock

Az egyik legalapvetőbb megállapítás szerint a középső gyerekek 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel válnak vállalati vezérigazgatókká, mint testvéreik. A kutatók úgy gondolják, ennek az áll a hátterében, hogy ahhoz, hogy a figyelem középpontjába kerülhessenek, olyan személyiségjegyeket kell kifejleszteniük, mint a versenyképesség, a rugalmasság és a jó diplomáciai készség, ami később lehetővé teszi számukra, hogy magasabb beosztásba kerüljenek. Ráadásul ezek toleráns gondolkodásmódot és magas szintű vezetői képességeket igényelnek.

Mark Zuckerberg, Lord Alan Sugar és Bill Gates is középső gyerek. A tanulmány azt is megállapította, hogy a középső gyerekek 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel lesznek olimpiai sportolók.

"Az elmúlt hónapban végzett kutatás kimutatta, hogy a születési sorrend jelentős szerepet játszik a foglalkoztatási szereptípusok kialakulásában - összességében véve sokkal több a tipikus példa, mint a kivétel" - mondja Kenny.

Érdekes, hogy a kutatások szerint az űrhajósok többsége elsőszülött, Buzz Aldrin és Neil Armstrong ennek kiemelkedő példái. A legidősebb gyerekek nagy valószínűséggel lesznek tudósok vagy mérnökök is, mint Stephen Hawking vagy Tim Berners Lee.

A legfiatalabb gyerekek, mint Johann Sebastian Bach vagy Mozart, 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel helyezkednek el komolyzenei pályán, mivel érzékeny és idealista személyiségek.

Ami az egykéket illeti, a tanulmányok rámutatnak, hogy sokszor maximalisták és érett személyiségek, ami a művészi pályára irányíthatja őket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek