Ijesztően sokat lógnak a telójukon a tinik

Egyre többen vannak azok is, akik napi három óránál is többet szánnak a közösségi médiás oldalakra - állítja egy brit felmérés.

A 2011-12-es és a 2015-16-os adatokat összehasonlító felmérés szerint a fiúk és a lányok körében is egyre gyakoribb, hogy napi három óránál is többet töltenek a Facebook és Instagram stírölésével.

A 10-15 éves lányok között sokkal többen vannak, akiknek a közösségi média a hobbija: 17.4 százalékuk tölt ezzel három óránál többet egy nap, szemben a hasonló korú fiúk 8.3 százalékos átlagával.

Az Independent szerint mindez már csak azért is aggasztó, mert a négy év alatt megduplázódott számok melléktermékeként egyre többet foglalkoznak a tinik a külsőségekkel és az online jelenlétükkel is, ami egy csomó szorongással és érzelmi hullámvasutazással jár együtt.

A brit felmérés szerint mindez inkább a középiskola elején kezd igazán problémássá válni, a 8-10 évesek ugyanis sokkal játékosabb és kreatívabb módon használják a közösségi oldalakat, mint a kamaszok.

A gyerekek és a szülők kapcsolatára is rákérdező felmérés szerint ugyanakkor a 10-15 éves lányok és a fiúk is ritkábban veszekszenek az anyjukkal, mint hat évvel ezelőtt (csak a gyerekek negyede átlagol heti 1-nél több vitát).

shutterstock 151506860
Shutterstock

Az apjukkal még ritkábban veszekszenek a tizenévesek, ami részben azzal magyarázható, hogy nemtől függetlenül inkább az anyjukat választják a tinik, ha valamilyen „komoly dologról” szeretnének beszélgetni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra