Ezek a hashtagek a legveszélyesebbek a gyerekekre

Egy nonprofit alapítvány szerint a félmeztelen képek megosztása előtt nem ártana feltenni a kérdést: "Tényleg szeretném, hogy ez a kép a gyerekem digitális lábnyomának része legyen?”

Egy nonprofit alapítvány szerint számos olyan hashtag létezik, amelyet nem csak a túlbuzgó szülők, de a képeket lementő pedofilok is rendszeresen használnak - írja az Independent. A #bathingtime vagy a #pottytraining vagyis biliztetés hashtaggel felszerelt, például az Instagramon vagy más közösségi média felületeken megosztott képekről ráadásul nem nagyon szokás megkérdezni a kicsiket, ami a hatóságokkal együttműködő pedofilvadászok szerint odavezet, hogy mire a gyerekek ötévesek lesznek, máris képek ezreik keringenek róluk a neten.

Egy, még beszélni nem tudó kisgyereknek persze nevetséges is lenne a belegyezését kérni ilyenkor, éppen ezért nem ártana az arcukat rajzokkal eltakaró, a magánéletük tiszteletben tartásáért könyörgő gyerekekkel kampányoló alapítvány szerint, ha kicsit visszafognák magukat a szülők. Szerintük a gyerekek nem kevesebb mint 90 százalékáról még kétéves kora előtt kikerül 1-2 kép a közösségi média oldalakra. Ez azért is problémás, mert a szülők egy részének amúgy fogalma sincs arról, hol állíthatják be, ki láthatja a képeiket, amelyekre a hashtageknek hála így a pedofilok is könnyen rálelhetnek.

Az alapítvány szerint sokat segíthet, ha egy kép megosztása előtt feltesznek maguknak 1-2 kérdést a szülők: „Miért is akarom megosztani ezt? Szeretném, ha rólam is fellelhető lenne valami hasonló? Hogy reagálnék, ha egy pedofil lementené és megosztaná ezt a képet? Tényleg szeretném, hogy ez a kép részét képezze a gyerek digitális lábnyomának?” 

Te posztolsz képet a gyerekedről a közösségi oldalakon?

  • Nincs gyerekem, de ha lenne, akkor sem töltenék fel róla semmit. 710
  • Nem, meg akarom óvni ettől a világtól. 698
  • Igen, de csak egy zárt csoportban, amelynek a hozzánk közel állók a tagjai. 390
  • Igen, annyira cuki, hogy nem bírom ki. 143
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.