6 tipp, amivel segíthetsz a gyereknek, ha dogára készül

Nem is gondolnád, milyen sok múlik az anya, apa hozzáállásán, amikor épp stresszel a gyerek. Tanárok tippjei jönnek.

A tanárokat kikérdező Today szerint a szülők hozzáállása meghatározó tényező abban a tekintetben, milyen dolgozatokat ír és hogy vizsgázik a gyerek. Természetesen nem csak az eredményességre koncentráltak a Today által pellengérre állított tanárok, hanem arra is, hogy a lehető legkevésbé legyen traumatikus élmény egy felmérő.

Nem az a lényeg, hogy elsőként adják be

Wendy Housari, egy negyedikeseket tanító tanár a tempóra vonatkozó instrukciókkal kezdte az általános iskolásokra vonatkozó tanácsok sorát. Mivel a gyerekek sok esetben egyenlőségjelet tesznek a tesztek minél gyorsabb befejezése és a tudás közé, nem árt kihangsúlyozni, hogy nem a menetidő a lényeg. Legyenek inkább alaposak és ellenőrizzék le a válaszaikat.

shutterstock 254085097

Légy pozitív

Ne azt hangsúlyozd ki, mennyire sok múlik egy dolgozaton. Érdemes inkább azt kiemelni, hogy készült eleget, a nagy napon pedig elég, ha a legjobbját nyújtja.

Inkább ne lógják el

A nyolcadikosokat tanító Bill Laurienti szerint már csak azért sem jó ötlet megkegyelmezni egy izgulós gyereknek, mert a kihagyott dolgozatot sokszor csak egy normál tanóra feláldozásával tudják csak bepótolni.

Nyugtasd meg

Az is sokat segíthet, ha néhány olyan tippel is ellátják a szülők a gyerekeket, amelyek képesek lehetnek megnyugtatni őket egy-egy kiélezett szituációban. „Számolj el szép lassan 10-ig, vegyél 10 mély lélegzetet, ismételj el néhány pozitív üzenetet kihangsúlyozó idézetet” – javasolja egy, a tananyag összeállításáért felelős tanár.

Többet érnek mint egy pontszám

Chris Zilinski, egy New York-i iskolaigazgató szerint kifejezetten fontos, hogy a gyerekek is megértsék: egy-egy teszteredmény csupán egy pillanatképet arról, hol tartanak épp egy specifikus témakör vagy készség elsajátításában, hiba tehát az eredményeikkel azonosítani egy gyereket.

A nagyobbakra vonatkozó tanácsok inkább felkészülésre fókuszáltak: fontos persze a tanárok szerint az is, hogy minden vizsgához szükséges eszközt bekészítsenek a diákok a táskájukba, ahogy az is, hogy ne hagyják ki a reggelit. Még fontosabb azonban, hogy ha nyilvánvaló, hogy valaki nem szeret beszélni az előtte álló megpróbáltatásokról, a szülők se nyaggassák a dologgal. És ne is idegeskedjenek, az ugyanis könnyen átragadhat a csemetéikre is.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek