Ezeket műveli a tested szülés után

Hamarosan szülni fogsz? Összefoglaltuk, hogy mire számíts, hogyan fog megváltozni és viselkedni utána a tested. Ha csak egy cikket olvasol el a témában, mert most még a szülésre koncentrálsz, akkor ez legyen az! Elég sok minden más lesz, de nem kell megijedni. Lesz, ami elmúlik, a többit pedig megszokod. Őszinte és szubjektív beszámolónk jön, felkészítő jelleggel.

Nemrég írtunk arról, hogy mire készülj, amikor szülés után hazaviszed az első babádat a kórházból. De hát nem az lesz az egyetlen változás az életedben, hogy lesz otthon egy baba is, hanem a saját testedre is alig fogsz ráismerni, legalábbis eleinte, egy időre.

Ha az első szülésedre készülsz, alighanem vannak még illúzióid azzal kapcsolatban, hogy milyen hamar nyered vissza utána a régi formádat. Ne legyenek! Igaz, a legrosszabbra sem kell felkészülni, az igazság valahol félúton van, ez az élet rendje. A helyzet az, hogy a terhesség nem múlik el egy csapásra, ahogy megszületett a gyerek. Inkább arra készülj fel, hogy ami kilenc hónapig tartott oda, az kilenc hónap lesz vissza is.

Szülés után jó sokáig még egy kicsit terhesnek fogod érezni magad. Ez teljesen normális, és nemcsak azért, mert körülbelül úgy is nézel ki, hanem mert így oldják meg a hormonok, hogy akkor is gondoskodj a babáról, amikor semmi kedved (vö. anyám, én nem ilyen lovat akartam), aludnál vagy pisilni mennél, de éppen nem lehet. De hát kezdjük az elejéről!

A hasad

Amikor megszülted a babádat, hiába jött ki öt kiló gyerek és a tartozékok, a hasad nem lesz rögtön újra lapos. Ha szerencséd van, akkor úgy fog kinézni, mint 5-6 hónapos terhesen, ha nincs, akkor meg úgy, mint egy leeresztett lufi. Nem baj, a helyzet idővel konszolidálódni fog, napról napra szebb és simább lesz, ne izgulj! Kenegetheted is mindenféle kencékkel és olajokkal, főleg, ha striák lettek rajta, de ezeket ne szégyelld, sőt szeresd őket nyugodtan, mert nagy tettet vittél véghez, kicsi ár ez érte.

shutterstock 281505746

Egy dolgot ne kezdj el, méghozzá a hasizomgyakorlatokat! Az intenzívebb tornával érdemes várni akár hónapokat is, az első hat hétben viszont egyáltalán, eszedbe se jusson tornázni! Semmiképpen sem lesz jobb tőle a helyzet, rosszabb viszont lehet. Adj időt magadnak regenerálódni, és főleg, pihenj!

Hogy kell-e fűzőt hordani, és szebb lesz-e tőle a hasad? Hát, megpróbálhatod, főleg, ha jobban érzed magad benne, mert a hátadat is támasztja valamennyire, és állítólag segít megelőzni az inkontinenciát, amit jó eséllyel anélkül is sikerül elkerülni. Csodát azért ne várj a fűzőtől, a hasadon mindenképpen meg fog látszani, hogy kihordtál egy gyereket. Kijjebb eshet, mint azelőtt, még akkor is, ha vékony vagy, és nincs rajta zsír, kitágulhat a köldököd, és a striák! De tényleg ne izgulj emiatt, egyrészt az is szép, másrészt idővel megszokod és megszereted. És főleg, senkinek sem fog feltűnni, mert a világban nem tökéletes alakú modellek járnak, hanem átlagemberek, átlagos hassal. 

Altesti dolgok

Amikor megszülted a gyereked, akár hüvelyi úton, akár császármetszéssel, egy kissé törődöttnek fogod érezni magad. Na jó, lehet, hogy nagyon. Nem fog túl jólesni a mozgás, még felállni és leülni is kihívás lesz, de nem tart sokáig, ez is elmúlik pár nap alatt.

A gyermekágyi vérzésről biztosan hallottál már, nem kell tőle megijedni, annyira nem rossz. Eleinte tényleg elég erős lesz, de nem lesz durvább, mint az életed legerősebb menstruációja, és az igazán intenzív időszak nem is tart tovább pár napnál, hamar enyhülni fog.

shutterstock 464879252

Szokták javasolni a kórházban az eldobható bugyit, meg a Tena betétet, na, én nem fogom. Méghozzá azért, mert ezek annyira messze esnek a kényelmestől, a megbízhatótól és a megszokottól, hogy csakis iszonyú hülyén érezheti bennük magát az ember.

Helyette szerezd be a legnagyobb éjszakai intimbetétet (itt van egy tesztünk, hogy melyik vált be legjobban), az egyszer használatos, amorf bugyik helyett pedig viseld nyugodtan a sajátjaidat, (nyilván nem az apró tangákat), amelyek beváltak, és amikben megbízol, hogy nem fognak elcsúszni.

Eleinte sajnos vécére menni sem lesz kellemes, de nem is lehetetlen, nehogy félni kezdj tőle! Inkább egyél sok, nem puffasztó gyümölcsöt, hogy megkönnyítsd a dolgod, a csokit és hasonlókat pedig majd megeszed később, mondjuk, varratszedés után pár nappal. Süti is van a világon.

Sajnos arra is számítani kell, hogy eleinte kissé gyenge leszel odalent, így mindenféle dolgok távozhatnak akaratlanul is, például, ha tüsszentesz. Ez el fog múlni, főleg, ha tornáztatod az izmaidat. Ha viszont komoly széklet- és széltartási nehézségeid vannak, azonnal szólj az orvosodnak, ne hagyd magad lerázni!

A cicik

Ha fel kell készülni durva változásra, akkor a melleid, na, azok mindenféleképpen csodát fognak művelni. Gyakorlatilag eluralja a tested a két hatalmas kebel, ami feszül, csorog, a végén pedig szinte állandóan ott szuszog egy szőrös kis babafej. Ez végtelenül cuki érzés, és még akkor is érdemes belekóstolni, ha egyébként a későbbiekben nem áll szándékodban szoptatni (ki vagyok én, hogy megmondjam, mit tegyél a saját testeddel).

Ugyanakkor a szoptatás a szülés után segíti a méh összehúzódását, ennek megfelelően meglehetős fájdalmakkal járhat. Mármint szoptatás közben nemcsak a cicid, hanem a hasad is fájhat. Ha nagyon fáj, ne szenvedj, kérj fájdalomcsillapítót!

Vissza a mellekhez! Megfelelő méretű, könnyen mosható, praktikus melltartókról érdemes előre gondoskodni, habár tényleg nehéz előre megjósolni, hogy mekkorára lesz szükség. Legyen belőle váltás! Lényeg, hogy tényleg sehol se szorítson (legjobb a nyúlós anyagból készült, varrásmentes, széles pántokkal), mert különben csúnya és fájdalmas mellgyulladás lehet a vége.

A szoptatós anyák melléből időnként váratlanul megindul a tej, ami mindent eláztat, és ehhez bőven elég az is, ha rágondolsz a kisbabádra, vagy lezuhanyzol jó meleg vízzel. Érdemes ezért a melltartódba helyezni valami jó nedvszívó képességű dolgot. Lehet kapni külön erre a célra gyártott betétet, de az elég hülyén néz ki a passzosabb felsőkben, úgyhogy találd ki a saját megoldásodat, vagy ne vegyél fel passzos felsőt egy ideig.

És ha már a ruhadaraboknál tartunk: a magasan záródó egybe ruha egy ideig nem lesz a haverod, mert sem alul, sem fölül nem tudod szabaddá tenni benne a melledet. Márpedig ez a következő fél évben, jó eséllyel elsődleges szempont lesz a ruhaválasztásnál.

Étvágy

Tapasztalataink szerint a táplálkozásod akkor is meg fog változni, ha előtte te voltál a legegészségesebben és legkiegyensúlyozottabban étkező ember a világon. Ez a szoptatással áll kapcsolatban, szóval, ha nem szoptatsz, akkor most ugorhatsz is. Ha viszont szoptatsz, akkor a szervezeted elkezdi igényelni az édességet, ami egy elég kompromisszumos dolog, de rá fogsz jönni, hogy oldd meg. Sütivel.  

shutterstock 257304877

Ennek következtében lehetséges, hogy jól meg fogsz hízni a szoptatás alatt. Persze ennek az ellenkezője is előfordulhat, alkati kérdés, hogy melyiket dobta neked a gép. Nekem a rosszabbat, de szerencsére már elmúlt.  

Az is előfordulhat, hogy a babád is követelni fog bizonyos változásokat az étkezésedben: simán előfordulhat, hogy le kell mondanod egy időre a tejtermékekről, hüvelyesekről, meg még ki tudja, mi mindenről, mert fáj tőle a pici hasa. Ne izgulj, ezek átmeneti dolgok, semmiképp sem fogod őt élete végéig szoptatni, és akkor jöhetnek újra a jó nagy töltött káposzták babos pacallal. 

Egyebek

Az a helyzet, hogy az ember az első babánál hajlamos magát teljesen átadni az anyaságnak, lenöveszti a szép, hosszú, festett haját, és még a körmeit is csutkára vágja, nehogy megsértse vele a finom, érzékeny bababőrt. Nos, nem helyes. Mármint azt csinálsz, amit jónak látsz, de önmagadat feladni nem túl jó ötlet, mert nem fogod magad jól érezni. Ha eddig ragaszkodtál a mindig ápolt, géllakozott körmökhöz, akkor próbáld megoldani, hogy később is el tudj menni a manikűröshöz. Valószínűleg már elég jól ismered magad, és tudod, hogy mitől érzed magad jól a bőrödben, nem túl bölcs dolog, ha olyanokat is feláldozol, amiket nem feltétlenül szükséges. Nem attól leszel jó anya ugyanis.

Nem erről jutott eszembe, de ott van a szex kérdése is. Hat hétig ugyebár természetes mentességet élvezel, utána viszont nagy valószínűséggel zöld jelzést ad az orvosod. Hát, lehet, hogy az első nem lesz túl kellemes. Meg a második sem, bár simán lehet, hogy igen. Később ez is helyre fog jönni, nyugalom. 

Az is lehet, hogy kicsit meg fog lepődni a partnered a változásokon, amire nyugodtan számíthattok is, mivel (ha) keresztülhaladt ott a minap egy gyerek, az nem múlik el hipp-hopp, nyomtalanul. Ugyanakkor, ha rá tudott venni téged, hogy tovább örökítse veled a génkészletét, és főleg, ha még a szülésnél is ott volt, nem fogja őt meglepetésként érni a dolog. Különben is, akkora hős vagy a szemében, hogy az ilyen apróságok nem tudják majd kizökkenteni. Alakul is még, meg is szokjátok, és minden rendben lesz.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek