Szerinted mikor kéne először fogorvoshoz vinni a gyereket?

A 3-4 éves korra tippelők elkésnének, a gyerekorvosok és a fogászok szerint jóval korábban sort kéne ugyanis keríteni az első vizitre.

Az amerikai szülőknek fogalma sincs róla, mikor kéne először fogorvoshoz vinni a gyerekeiket – derül ki egy friss felmérés eredményeiből. A Michigani Egyetem kérdéseire válaszoló 790 szülőnek több mint a fele gondolta úgy, hogy teljesen rendben van, ha csak 2-3 éves korukban tudják meg a gyerekek, mitől rettegnek úgy a szüleik. Ez még a jobbik eset persze, sokan még tovább várnának ugyanis a dologgal, ami a Scary Mommy szerint elsősorban az orvosi instrukciók hiányának köszönhető.

Az első fogorvosom

Az amerikai gyerekorvosok és a fogorvosok szövetsége is azt javasolja egyébként, hogy lehetőleg még az első szülinapjuk előtt megvizsgálja a gyerekeket egy fogorvos. Ez az információmorzsa ugyanakkor többnyire elveszik a rengeteg gyerekneveléssel kapcsolatos kisebb-nagyobb gond és jótanács tengerében.

Mivel a gyerekorvosok nem szokták kihangsúlyozni a dolgot, általában a barátaikat és a rokonaikat kérdezik meg az anyukák, mikor kéne először fogorvoshoz vinni a gyereket. A szájról szájra terjedő bölcsességeket a saját ködös emlékeikkel kiegészítő szülők gyakran elkésnek emiatt, ami bizony jó pár foghíjas gyerekmosolyt eredményezett már az évek során.

shutterstock 663132562

„Jó’ néz az ki…”

Mivel az amerikai kérdőívet kitöltők negyede egy gyors pofavizittel szokta eldönteni, nincs-e valami baja a gyerek fogainak, a felmérést összeállító kutatók külön kiemelték, hogy amennyiben csak a szabad szemmel is látható lyukak és a fájdalmak megjelenése esetén megy valaki orvoshoz, általában már jelentősebb a baj.

A tejfogak esetében látszólag nem olyan fontos persze a dolog, a megfelelő fogápolási szokások elsajátításának hiánya ugyanakkor később is problémákat okoz majd, ajánlott tehát minél hamarabb meglátogatni azt a fogorvost. Ha a megelőzésre is odafigyelnek a szülők és a gyerekek, senkinek sem kell fúrókkal álmodnia.

Oszd meg másokkal is!
Mustra