Szubjektív: bevált és felejthető családi társasok

Az elmúlt években megvett tizenpár társas között lettek igazi örökslágerek, és nagy csalódások is.

Szeretünk társasozni, de mindig bajban vagyok, milyen játékot vegyünk. Akkora a kínálat, hogy próba-szerencse alapon szinte biztos nem jóba nyúlok. A kifejezetten társasjátékos boltokban viszont annyira haladó játékosok az eladók, hogy még egy 10 évesnek is olyasmiket szoktak javasolni, aminél órákba telik, mire felfogjuk, hogyan kell játszani. 

Bár a társasozás szubjektív dolog, de gondoltam leírom, miket próbáltunk az utóbbi egy-két-három évben, és azok mennyire jöttek be, hátha nektek is segít. A lányok most 10,5 és 12,5 évesek, az alábbi listából legkorábban a Marrakesht és a Monopolyt kezdtük gyűrni, legfrissebb élmény pedig a Mars terraformálása és a Mysterium. (És egyébként nem csak M betűvel kezdődő nevű játékokat szoktunk venni.) 

Ha már túl vagytok a síelésen, unjátok a havat, éppen kirándulni sem mentek, itt van pár játék, amivel otthon is el lehet ütni az időt, együtt.

Catan telepesei (és tengeri utazó)

Mennyire vált be? Nagyon sokszor játszunk és/vagy játszottunk vele

Régi darab, még a mienk volt, aztán lassan belenőttek a gyerekek is. Egy alapjáték és egy tengeri utazó van összeöntve a dobozba, hol ezt játsszuk, hol azt, így változatosabb. A szabályokat ismerve egy játszma ritkán tart tovább, mint 40-45 perc.

A gyerekek imádják, én is bírom
A gyerekek imádják, én is bírom

Stratégiai, építkezős típusú játék, területfoglalással majd dobással nyersanyagokat kell gyűjteni, azokból építeni, az építkezések érnek pontot, és pontok kellenek a játék megnyeréséhez. Az alap, kezdőknek ajánlott játéktábla (úgy emlékszem) elég kiegyensúlyozott. A véletlenszerűen lerakott táblákon lehetnek verhetetlenül jó helyek, és akkor az elsőként rakó játékos előnyben lesz, de történelmileg kiegyenlítődik. 

Cluedo

Mennyire vált be? Nagyon sokszor játszunk és/vagy játszottunk vele, a gyerekek jobban szeretik, mint én

A klasszikus nyomozós játékot a nagyobbik lányom kapta pár éve. Egy kör nem tart túl sokáig, nagyjából fél óra lehet. Hosszabb távon unalmassá tud válni, de újra és újra elővesszük, és pár hetente azért játsszunk vele néhány partit. Egyértelműen én vagyok a legkevésbé lelkes tőle.

cluedo

Nyomozni kell, egy gyilkosság tettesét, színhelyét és a gyilkos fegyvert kell kitalálni, amihez a többiek kezében lévő lapokra vonatkozó kérdéseket teszünk fel, miközben egy papíron vezetjük, mit tudunk, és mit kell még kizárni. Az esélyekről nem tudok nyilatkozni, nálunk kivétel nélkül mindig a nagyobbik lányom nyer, rém bosszantó. 

Super Munchkin

Mennyire vált be? Nagyon sokszor játszunk és/vagy játszottunk vele

A Munchkinos játék szuperhősös változata. (Az eredeti nincs meg nekünk, de állítólag nagyjából ugyanilyen) A játék fontos része, hogy gonoszkodni kell egymással, ami miatt nálunk volt egy hozzászokós-barátkozós periódus, amikor még mindenki kesztyűs kézzel bánt a szemétkedős kártyákkal. De most már senki nem sértődik meg, ha túl jól áll, és a többiek emiatt keresztbe tesznek neki. Egy menet nagyon hosszú, szerintem legalább másfél-két óra, mire valaki eljut a győzelmet jelentő tízes szintig.

Super Munchkin DEL34459 14985708538362

Kártyákkal kell játszani, amik tömve vannak fa- és szóviccekkel. A győzelemhez 1-esről 10 szintre kell erősödni, amihez - kártyákon lévő - szörnyeket kell legyőzni. Erőnket mindenféle - szintén kártyákon lévő - képességekkel és tárgyakkal tudjuk növelni. A többieket csapdákkal, csatákba beavatkozó gonoszságokkal és más egyéb galádságokkal tudjuk hátráltatni (ezek is kártyák).

Egyértelműen ehhez a játékhoz tartozik számomra minden idők kedvenc (és legviccesebb) játékszabálya, ami szerint a vitákat hangos veszekedéssel kell rendezni, és ha nincs megegyezés, akkor úgy lesz, ahogy a játék tulajdonosa szeretné, függetlenül attól, mint mond a játékszabály. A kisebbik lányom a tulajdonos, nem szokott ezzel visszaélni, de mindenáron nyerni akaró gyereknek ne vegyétek meg (vagy ne áruljátok el, hogy van egy ilyen szabály is)!

A barátok közül a fiúk sokkal jobban rá szoktak pörögni, mint a lányok, mivel szuperhősös, harcos, szörnyes, fegyveres, képességes, de a lányaim is nagyon szeretik.

Ticket to ride Európa

Mennyire vált be? Nagyon sokszor játszunk és/vagy játszottunk vele

Vonatos építkezős társasjáték, aminek az európás verziója valamivel kevésbé kompetitív, mint az amerikás. Egy-másfél óra vele nagyjából egy játszma. 

Ticket to Ride Europa ASM34536 14851748130266

A játék során a táblán lévő vasúti útvonalak közül kell azokat kiépítenünk, amiknek a kártyáját kihúztuk. Az útvonalak és az azt alkotó részszakaszok is pontot érnek. Viszonylag kiegyensúlyozott, de az egyetlen 7 szakaszból álló, 21 pontot érő rész megszerzésével azért lehet némi előnyre szert tenni. És az is számíthat, mennyire szerencsésen/szerencsétlenül húzzuk az útvonalkártyákat.

Régen rengeteget játszottunk vele, mostanában ritkábban kerül elő, de azért még mindig nincs elfelejtve.

Monopoly

Mennyire vált be? Nagyon sokszor játszunk és/vagy játszottunk vele. 

A nagy klasszikus, mi is imádtuk. Két dolog szól ellene: az egyik, hogy nálunk minden menet örökké tart, napokon át szoktuk játszani, mert túl jó szívűek vagyunk, és mindig megkegyelmezünk egymásnak. A másik, hogy akié két utolsó, legdrágább telek, azé a játék. Akkor lehet élvezetes meneteket vívni, ha a két drága telek két játékosnál van, és emiatt nem épülhetnek rájuk hotelek.

A jubileumi kiadásnak tök klassz fém bábui vannak, és reklámmentes a tábla is
A jubileumi kiadásnak tök klassz fém bábui vannak, és reklámmentes a tábla is

Gondolom, mindenki ismeri, de a lényeg az, hogy telkeket kell venni, azokra építeni kell, és ha a többiek belelépnek, akkor fizetnek. Akinek elfogy a pénze, kiesett. Az nyer, aki utolsónak marad.

Rengeteget játszottunk vele éveken át, mostanában már ritkábban kerül elő. A kompetitív társasok öreganyja, remekül meg lehet rajta sértődni. 

Dixit

Mennyire vált be? Közepesen, viszonylag sokszor játszottunk vele, de nem lett belőle megasláger

Ez a játék az utóbbi évek egyik legnagyobb durranása, de a mi családunkban inkább közepes sikert aratott. Talán csak az a baj vele, hogy még négyen is kicsit kevesen vagyunk rá, több játékossal sokkal szórakoztatóbb. Az alap pakli mellé vettünk még két kiegészítő kártyacsomagot, így változatos a képkészlet, és magunkat is kevésbé ismételjük. 

dixit

A játék során a festmény(szerű kép)ekről kell valamire asszociálni, azt közölni, majd ugyanerre a többiek is választanak egy-egy passzoló képet a saját kezükből. A soron lévő játékos ezeket összekeveri majd lerakja, és mindenkinek meg kell tippelnie, melyik volt az eredeti, a körben elsőként mondó játékos által választott ábra. Az is pontot kap, aki eltalálja, és az is, akinek a képére érkezett szavazat. 

Pandemic

Mennyire vált be? Közepesen, bár sokszor játszottunk vele, nem lett belőle megasláger. Én jobban szeretem, mint a gyerekek.

Kooperatív játék, amiben vagy mindannyian nyerünk (megmentjük a világot), vagy együtt veszítünk (elpusztul az emberiség). Egy játék 40-50 perc körül lehet. 

A szabályok elég bonyik, az első pár játékot mindenféle könnyítésekkel játszottuk, és még úgy sem könnyű. Teljesen a szabályok szerint haladva viszonylag nehéz játék, amiben egyáltalán nem triviális, hogy sikerrel járunk.

Pandemic ZMA33357 14932056674992

A világtérképen játszva víruskitörésekkel harcolunk, és azt próbáljuk megakadályozni, hogy azokból járványok alakuljanak ki, és elterjedjen a fertőzés. A szerencsének is van szerepe, mert nem mindegy, milyen karaktereket húzunk az elején (ezekből áll össze a játékosok által alkotott csapat), és persze az sem mindegy, hogy a játék során milyen kártyákat húzunk. De ennyi bizonytalanság kell is, ha mindig nyernénk, rém unalmas lenne.

Marrakesh

Mennyire vált be? Régebben sokszor játszottunk vele, mostanában kevésbé kerül elő

Inkább régebben játszottunk sokat ezzel, mostanra kicsit meguntuk. Pedig szép kivitelű játék, kifejezetten szeretem a mini kis szőnyegeket benne. Egy menet 45-60 perc, ha jól emlékszem.

marrakech-gk

A játék lényege az, hogy a táblára meghatározott szabályok szerint saját színű szőnyegeinket tehetjük le. A cél, hogy minél nagyobb összefüggő területünk legyen, és hogy ennek segítségével biztonságosan mászkálhassunk a táblán. Egymásra is pakolni kell, mert hamar elfogy a hely, amin jól meg lehet sértődni. Minél több pénzünk és nem eltakart szőnyegünk van a végén, annál több pontot kapunk.

A Mars terraformálása

Mennyire vált be? Közepesen. Párszor játszottunk vele, de egyelőre nem lett megasláger. Én jobban szeretem, mint a gyerekek. Elképzelhető, hogy korai még kicsit.

Viszonylag bonyolult játék, fél évig kerülgettük a bontatlan dobozt, mire rászántuk magunkat, aztán teljesen hiába próbáltuk értelmezni a játékszabályt, végül egy alapos youtube videó segítségével sikerült megérteni, mit kell vele csinálni. Nagyjából a harmadik játszmára már egész flottul ment.

terraforming-mars-table

A lakhatatlan Marsot kell közösen lakhatóvá tenni, eközben viszont a játékosok egymással versenyben vannak. A terraformálásnak három mutatója van, óceánok, hőmérséklet, oxigénszint, ezek növelésén kell dolgozni, és közben a projektekkel pontokat gyűjteni, cégeket igazgatni, ilyesmik.

Még belenőhetünk, én reménykedem benne, mert klassz játék.

Gazdálkodj okosan

Mennyire vált be? Nagyjából semennyire. Zokogok. A gyerekek jobban szeretik, mint én.

Gyerekkorunk kedvenc játéka, óriási reményeket fűztem hozzá. Annál nagyobb volt a csalódásom, amikor szembesültem vele, hogy 

a, egy reklámokkal agyonnyomott, gagyi változatott sikerült vennem egy vagyonért

b, ez egy rém unalmas játék, és nem is értem, miért rajongtam érte gyerekkoromban

c, még sokkal tovább tart, mint a monopoly

Végtelenül kínos játékváltozat, nekem ezt sikerült kifognom :D
Végtelenül kínos játékváltozat, nekem ezt sikerült kifognom :D

Hát én nem tudom hogy van ez, miközben még mindig melengeti a szívemet a konyhabútor vagy a szobabútor iránt érzett nosztalgia, a valóságban olyan unalmas, hogy legszívesebben sírnék, ha néha játszani kell vele. És minden egyes menet borzalmasan sokáig tart. 

Exit

Mennyire vált be? A gyerekeknek semennyire, angol nyelvű és túl nehéz volt, emiatt unták. Mi ketten viszont megküzdöttünk vele fektetés után.

Jó kis feladványok vannak benne - felnőtteknek
Jó kis feladványok vannak benne - felnőtteknek

Miután imádjuk a szabadulószobákat, és csupa-csupa jót olvastunk az Exit játékról is, nagy reményeink voltak. A fáraós családi játékként nem vált be. Egyrészt angol nyelvű volt, és a feladványok is nehezek, még magyarul is azok lettek volna. Fontos tudni, hogy egyszer használatos, bár én szerintem mostanra elfelejtettem már, mit kellett csinálni.  

Mysterium

Mennyire vált be? Semennyire, nem értettük, és a gyerekek megunták, mire kitalálhattuk volna, hogy kell játszani.

A társasjátékos boltban úgy ajánlották, mint ami a Dixit és a Cluedo keveréke. Ez meggyőzőnek tűnt, megvettük karácsonyra. Az egész nagycsalád együtt próbálta megfejteni és játszani, de totál kudarc lett. Azóta sem vettük elő, mert a gyerekek hallani sem akarnak róla.

mysterium 2 7625

Elvileg itt is valami gyilkosságot kell kinyomozni, de igaziból nem tudom, nem fogtuk föl, mit kell vele csinálni. Sajnálom, mert amúgy ígéretesnek tűnik, talán kásúbb még sikerül vele megtalálni a közös hangot.

Scrabble

Mennyire vált be? Semennyire, még kicsik hozzá.

Óriási kedvencem, ezt sem mostanában vettük, de azt hittem, már eléggé nagyok hozzá. Tévedtem. Most még csak úgy tudunk vele játszani, ha a saját betűim mellett a gyerekekéből is én találom ki a szavakat, vagy esetleg két darab, kétfős csapatban. 

scrabble tarsasjatek scrabble betujatek 10 99 ev-jatek-2106 1-12
scrabble tarsasjatek scrabble betujatek 10 99 ev-jatek-2106 1-12
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek