Ettől olyan menők a finnek

A friss anyukáknak adott csomagtól az öngyilkosságok számának megfelezéséig - ez a kicsi ország egy sor parádés ötlettel állt már elő, sokszor évtizedekkel (vagy évszázadokkal) megelőzve a világot.

Az a híres újszülött-csomag

A híres "anyadoboz" 1938 óta létezik, először a szegény anyukák kapták csak, ám 1949 óta mindenki jogosult rá, a dobozban eleinte anyagok, varrókészlet, babaruhák, pelenkák, és egy matrac volt - maga a doboz pedig kiságyként is funkcionált. Bár a benne lévő dolgok listája idővel változott, most például van benne egy kis paplan, steppelt kezeslábas, ruhák, babasapka, zoknik, kesztyűk (itt nézhetitek meg a 2017-es doboz teljes tartalmát) - a népszerűsége viszont töretlen, a finn anyukák nagy többsége a dobozt kéri, nem pedig a helyette választható pénzt. 140 eurót kapnának, és általános véleményük szerint a doboz tartalma sokkal többet ér.

A bababox tartalma minden évben változik egy kicsit, legalább a ruhák mintája szintjén. Ugyanakkor nem is lennének finnek a finnek, ha nem figyelnének már húsz (!!!) éve a környezettudatosságra is, 2000 óta például már újrahasználható pelenkák vannak benne.

De hogy mennyire okosak voltak a finnek, csak akkor derül ki, ha kicsit mögé is nézünk a dolgoknak. A doboz mindenkinek járt, HA a terhessége első 4 hónapjában az anya elment orvoshoz. A ravasz finnek csaknem száz éve ezzel az ajándékkal a világ legolcsóbb módszerét találták ki, amivel rá tudták venni a nőket, hogy önként orvoshoz menjenek a várandósság elején.

Please do not disturb @blacknwhitekenzie

Finnish Baby Box (@fibabybox) által megosztott bejegyzés,

Finnország a harmincas években egy szegény ország volt, rettenetes csecsemőhalandósági adatokkal, ahol egyáltalán nem volt szokás terhesen az egészségügyi ellátórendszerbe bejelentkezni. És ezen úgy tudtak változtatni, hogy közben mindenki még örült is neki. A dobozért cserébe a nők egy orvosilag gondozott terhesség után szültek, a babák pedig biztonságos saját fekhelyet, meleg ruhákat kaptak - ami akkoriban a szegény családokban nem volt meg.

Bölcsi helyett pénz az anyukáknak

Ez nekünk nem annyira meglepő, de a világ szinte minden más országának polgárai szájtátva csodálják, hogy a finn anyukáknak a baba három éves koráig jár pénzbeli juttatás, ha nem adják bölcsibe a gyereket. Ennek köszönhetően feleannyi baba jár bölcsibe, mint más skandináv országokban. Viszont azt is tegyük hozzá, hogy a körülbelül 330 eurós (100 ezer forintos) juttatás Finnországban valószínűleg pontosan ugyanannyira nem elég semmire, mint ahogy nálunk a gyes. (És ez az összeg csak egy gyerek után jár). 

Nyírfacukor, vagyis xylitol

A természetes édesítőszer nyírfacukrot és annak erős fogszuvasodást gátló hatását a kora 70-es években kezdték el vizsgálni a finn kutatók. 1975-ben pedig piacra dobták a nyírfacukros rágógumit - valószínűleg a világ legelső egészségvédő élelmiszerét.

Apasági ellátás

1978-ban vezették be az apáknak járó ellátást, az újszülött után a finn állam 263 munkanapig fizet a szülőknek, méghozzá az első 105 napig az anyának, a következő 158 napig pedig vagy az anya, vagy az apa kaphatja. Emellett az apukáknak jár egy "apasági hónap" is, és 35 százalékuk ki is veszi ezt a hónapot. 

shutterstock 279005339

Nemzeti öngyilkosság-megelőző program

Finnországban az 1990-es 100 ezer ember/30.3 öngyilkosságról tavalyra megfeleződött az esetek száma, akkor 100 ezer finn emberből 14.2 vetett véget a saját életének. Finnországban a világon elsőként a 80-as évek végén vezettek egy az egész országra kiterjedő öngyilkosság-megelőző programot, amelyet hatalmas mennyiségű, az okokat feltáró kutatási eredményre alapoztak.

Integrált egészségügyi ellátóközpontok

Az 1972-ben bevezetett integrált, mindenkinek járó, települési ellátóközpontok all-inkluzív szolgáltatást nyújtanak az állampolgároknak: vannak itt szűrővizsgálatok, diagnosztika, fogászat, háziorvosi és szakorvosi (nem műtéti szintű) ellátás, ápolási szolgáltatás, mentálhigiénés gondozás, rehabilitáció és üzemorvosi szolgálat, csakúgy, mint sürgősségi ellátás. 

shutterstock 383103145

Az átláthatóság elve

Finnországban 1766 óta van érvényben az információs szabadság elve, ami azt teszi lehetővé, hogy mindenkinek joga van megismerni és lemásolni bármilyen kormányzati dokumentumot. Minden irat nyilvános, kivéve ha a parlament másképpen nem dönt, ez a döntése pedig bíróságon megtámadható.

A jövő bizottsága

A stabil kormányzást és a köz érdekeinek szem előtt tartását lehetővé tevő koalícióknak régi története van az országban, ám a finn parlament nem csak ezért különleges. 25 éve működik egy állandó bizottság, amelynek az a feladata, hogy tanulmányozza és a parlament számára jelentse a következő évtizedek várható legnagyobb szociális kihívásait.

Ingyenes alapfokú oktatás

Deklaráltan elemi szintű emberi jog Finnországban, hogy minden gyerek magas színvonalú, ingyenes, kilenc éves oktatást kap (15 éves korig) az önkormányzati iskolában, a lakóhelytől vagy a család anyagi helyzetétől függetlenül. A gyerekek fele innen a szintén ingyenes gimikbe és szakközepekbe megy, de a szakmunkás-képzésért sem kell fizetni, ahogy később az egyetemért sem. Minden tanárnak legalább egy egyetemi diplomája van.

shutterstock 701773489

"Beszélj kevesebbet, a gyerekek töltsék ki munkával az időt. A legfontosabb, hogy sokat kérdezzenek. Tanárként kívül kell lenned a komfortzónádon, a csodák mindig ott történnek. És tudd, hogy egy ilyen kis ország, mint Finnország nem engedheti meg magának, hogy akár egyetlen állampolgára is legyen, aki nem érheti el a képességei maximumát.

Ezért a tanároknak nagyon képzetteknek, nagyon önállóaknak és nagyon együttműködőnek kell lenniük" - idéztük egy korábbi cikkünkben Leena Pöntyent, a finn oktatási rendszer szakértőjét. Ha szeretnéd megérteni, mitől annyira menők a finn sulik, akkor a teljes cikket itt találod.

Veikkaus, az ottani lottós cég

Az állami tulajdonú szerencsejáték-társaság kizárólagos joggal működteti az összes szerencsejátékot és fogadást, beleértve az online játékokat is - és az felelős a kockázatok csökkentéséért is. 2000 ember munkáját és évi 400 milliárd forintot fordítanak egészségügyi, szociális, kultúrális, ifjúsági és tudományos programokra - a forrásokat a megfelelő minisztériumok osztják szét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra