A képernyőfüggő tinik boldogtalanabbak

Egy órára azért szükség van a boldogsághoz, efölött azonban már csak a boldogtalanságukon dolgoznak a készülékeikbe feledkezett fiatalok.

Minél többet lóg valaki a telefonján, annál boldogtalanabb lesz – állítja egy amerikai kutatás. A több mint egymillió nyolcadikos, tizedikes és végzős középiskolás képernyőidejére rákérdező felmérés szerzői szerint azok járnak jobban, akik a készülékeik helyett a hús-vér emberekkel való kommunikációt részesítik előnyben, újságot olvasnak inkább és sokat sportolnak. A kutatás eredményeit a Science Daily foglalta össze.

A San Diego-i Állami egyetem pszichológusa, Jean M. Twenge szerint azok a tizenévesek, akik több időt töltenek az okostelefonjaik, tabletjeik és számítógépeik képernyőjéhez ragadva, általában sokkal kevésbé elégedettek az életükkel, mint azok, akik inkább a való világban tesznek-vesznek.

A számítógépes játékok, a közösségi média böngészése és az állandó chatelés és videóhívások felemésztette rengeteg idő kifejezetten boldogtalanná teszi a tiniket a kutató szerint.

shutterstock 342490439

A tanulmány szerzője szerint a kutatás nem képes ugyan egyértelmű ok-okozati összefüggések felrajzolására, más kutatások is arra jutottak, hogy minél több időt tölt valaki a közösségi médiás oldalakon, annál boldogtalanabb lesz. Fordítva ugyanakkor nem működik a dolog: a boldogtalanság nem vezet több közösségi média használathoz.

Nem a teljes absztinencia egyébként a megoldás a felmérés szerint. Azok a tinik a legboldogabbak ugyanis, akik napi egy óránál egy kicsit kevesebbet töltenek a képernyőkre ragadva. Ezután már minden online eltöltött perc boldogtalanabbá és elégedetlenebbé teszi a tizenéveseket.

A fiatalok önbecsülésének és elégedettségi szintjének csökkenését az okostelefonok elterjedésével magyarázó kutatók szerint napi két óránál többet nem javasolt a képernyők előtt tölteni. Emellett az is felvidíthatja a képernyőzombi kamaszokat, ha többet sportolnak és több időt töltenek hús-vér emberek társaságában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek