A fogmosás nem elég a lyukas fogak ellen

Persze nagyon fontos, de van még valami, amivel még többet lehetne tenni ellenük.

Fontos persze a fogmosás is, pláne ha különösen sok csokit és egyéb nasit fogyasztanak a kicsik. A gyerekek esetében ugyanakkor pont a rendszeres nassolás az, ami a leginkább meghatározó. Egy skót tanulmány szerint vannak egyébként látszólag nehezebben azonosítható kockázati tényezők is. A szülők iskolázottsága és vagyoni helyzete például még a fogmosásnál és a gyakori nassolásnál is biztosabban képes megjósolni a gyerkőcök fogainak állapotát – írja a Romper.

shutterstock 317629793

A Glasgow-i és az Edinburgh-i Egyetem által jegyzett tanulmány 4000 ovis esetében próbálta statisztikai adatok alapján megjövendölni, milyen állapotban lesz a foguk ötéves korukra. A konklúzió pedig az lett, hogy a fogmosás fontos persze, a nassolás elkerülésével azonban még többet tehetne tenni az egészséges fogakért. Az egész nap nassoló  gyerekek esetében nagyjából kétszer akkora egyébként a fogproblémák valószínűsége, mint azoknál akik az étkezések között egyáltalán nem nassolnak – így a kutatók.

A minden egyes nassolás után savfürdővé változó szájüregben senyvedő fogak megóvhatók persze valamennyire fogmosással, a rengeteg mini étkezés megszüntetése azonban még többet nyom a latban. Minél többször zabál egyébként valaki, annál fontosabb a fogmosás a kutatók szerint.

Azzal az általános megállapítással már jóval nehezebb egyébként mit kezdeni, hogy a társadalmi-gazdasági faktorok vannak a legszorosabb kapcsolatban a fogszuvasodással, a nassolások számának megkurtításán kívül ugyanis nem nagyon álltak elő hasznos tanácsokkal a kutatók. Majd legközelebb.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek