Többet vagyunk a gyerekeinkkel, mint a szüleink voltak velünk

Ennek ellenére szinte minden mai szülő elégedetlen magával.

Egy észak-amerikai és európai országok átlagait is figyelembe vevő kutatás szerint majdnem egy órával több időt töltenek a gyerekeikkel a modern anyák, mint 1965-ben. Az apák is sokkal jobban teljesítenek egyébként, mint régebben, ennek ellenére rájuk és az anyákra is jellemző, hogy elégedetlenek a gyerekükkel töltött idő mennyiségével – írja a Quartz.

16 perc azért tényleg elég kevésnek tűnik

Az apák 1965-ben mindössze 16 percet töltöttek a gyerekeikkel, az átfogó kutatás alapján azonban az apák manapság már átlagosan egy órát foglalkoznak a gyerekeikkel naponta, ami persze nem tűnik egy kimagasló eredménynek, de tényleg látványos tehát a fejlődés. Az iskolázottságtól függetlenül egyretöbb időt töltenek együtt a szülők a gyerekeikkel, bár az egyetemet végzett anyák félórával többet szánnak a gyerekeikre naponta.

shutterstock 723125932

Időnyerőt minden háztartásba

Az amerikai anyák esetében ez 10 óra helyett heti 15 óra együtt töltött időt jelent egyébként, az apák esetében pedig 4-ről 9 órára nőtt a hetente a gyerekekkel töltött idő. A tanulmány szerzői a gyerekneveléssel kapcsolatos alapelvek átalakulásával magyarázzák a változást.

Manapság egyre inkább elvárják ugyanis a szülőktől, hogy a gyerekeik életének minden aspektusát a felügyeletük alatt tartsák. Jellemző azonban, hogy a változások ellenére sem elégedettek magukkal a szülők: az amerikai anyák harmada például kevésnek tartja a tizenéves gyerekükkel együtt töltött időt, az apáknak pedig nagyjából a fele elégedetlen a teljesítményével.

Jó ez?

A tanulmány szerzője szerint egyébként egyáltalán nem biztos, hogy mindez jó is, a legtöbb témába vágó kutatás ugyanis semmiféle kapcsolatot nem állapított meg aközött, mennyi időt töltenek együtt a szülők a gyerekeikkel és hogy alakul a gyerekeik sorsa. Sőt, a stresszes, szorongó és keveset alvó anyák még árthatnak is a kutatók szerint, ha a kimerültségük ellenére erőltetik a dolgot.

Mustra