Egy négyévessel már mehetünk síelni

Mire számíts, amikor elsőre nekiindultok a családi sítúrának? Sok vizes kesztyűre és szélsebesen fejlődő gyerekre!

A síelés sokak szerint az egyik legjobb korai sport a gyerekek számára, a szimmetrikus, egyensúlyérzéket igénylő mozgás fejleszti a koncentrációs képességet, sőt, azzal, hogy egyszerre veszi igénybe az agy "játék" és "keresés" területeit, direkt módon hozzájárul az agy növekedéséhez és a frontális agyterület fejlődéséhez.

De mennyire korai sport ez? Mikor lehet a gyerekkel először síelni menni? Nem lesz szörnyű? 

4 évesen már alkalmas rá a gyerek

A legtöbb sítanfolyam és -iskola 4 éves kortól fogadja szívesen a gyerekeket, bár kitartó munkával a legtöbb helyre ennél valamivel fiatalabbakat is be lehet sírni. Nekem az egyik lányom négy, a másik három évesen kezdte - a négyéves egyértelműen alkalmasabb volt rá. Síoktatók szerint már néhány hónap ide-oda is sokat számít, ha van rá lehetőségetek, várjátok meg a negyedik szülinapot, sokkal gyorsabban fog haladni a gyerek, és több sikerélménye is lesz, mint egy kisebbnek.

shutterstock 26306023

Mennyi idő alatt tanul meg?

Hamar.

Műanyag pályás (12 hetes, heti 2 alkalmas) tanfolyam után havon élesben a lányok bármikor meg tudtak állni, probléma nélkül lejöttek a kék pályákon, némi siránkozással a könnyebb pirosokon is, tudták használni a felvonókat, a csákányost is. 

Ha erről lekéstetek már az idén, de a terepen kerestek oktatót/tanfolyamot, akkor arra számíthattok, hogy egy négyéves vagy idősebb, átlagosan ügyes gyerek az egy hét végére nagyjából le fog tudni jönni a kék pályán, és fog tudni felvonózni. Kivéve, ha egész héten egy mozgójárdás libalegelőn tanulgat, ami piciknek amúgy lehet elég.

A gyerek házilagos tanítgatása főképpen kötélidegzetű szülő-gyerek párosoknak ajánlható. 

És akkor egész nap a nyakamon fog lógni?

Ha már tud valamennyire síelni, de még pici, akkor igen. Kivéve, ha beadod valami tanfolyami csoportba, ami nem olcsó, viszont pénztárcafüggően egy-két-pár-sok óra szabadidőt ad a szülőknek. Másik opció, ha több család egyszerre megy gyerekes síelésre, és akkor a felnőttek váltógazdaságban terelgethetik a gyerekcsapatot. 

Egy jól belátható, nem túl hosszú kék pályán, amin mondjuk van egy szülőbarát hütte is, körülbelül egy 5 és 7 éves gyerekpárosnál számíthatsz először arra, hogy már felnőttek nélkül is szívesen mennek pár kört. 

Viszont ha korán kezd síelni a gyerek, akkor 10, legkésőbb 12 éves korára biztosan nem lesz olyan felnőtt a családban, aki képes lenne őket utolérni. Nem, az sem, aki nagyon jól síel. 

Mikorra tanul meg rendesen síelni?

Ha tapasztalt, erős síző vagy, arra számíts, hogy a gyerek körülbelül 4 és 6 éves kora között kifejezetten lassúcska lesz, 7 és 9 éves kora között már egész jó tempót megy, tízéves kor fölött pedig semmiféle kompromisszumot nem jelent majd vele síelned.

Ha kezdő/béna vagy, mint én, akkor a gyerek élete harmadik napján fog sokkal jobban síelni, és utána neked már mindig csak a szánakozás jut majd. De nem gond, elég kedvesen csinálják, és meg lehet szokni.

Vegyek sífelszerelést?

Először szerintem inkább ne. Megéri inkább kölcsönözni, általában nem vészesen drága, és egész jó minőségű cuccot szoktak kapni a gyerekek. Olyat is csináltunk már, hogy külföldi síelés előtt itthon béreltünk, olcsóbb, viszont plusz napokat kell fizetni, vagyis összességében nem biztos, hogy megéri. 

Elég sok (hazai) kölcsönzős helyen van használtbörze is, sok ismerősünknek a felszerelést kicsi ráfizetéssel mindig nagyobbra cserélik, ahogy nő a gyerek. A társaságunk férfitagjainak számításai szerint ez akkor éri meg, ha minden szezonban stabilan legalább 2 hetet, de inkább többet síel a család. 

shutterstock 492128893

Milyen ruha fog kelleni?

Sok és meleg.

Kesztyű: A pályán jó, ha mindig van nálatok pluszban is egy pár kesztyű, mert az első ebédre már tocsogni szokott, és általában nem szárad meg egy kajálás alatt. Aláöltözőnek teljesen megfelel a harisnya/cicanadrág és a hosszú ujjú póló+pulcsi kombó. 

Sízokni, maszk: A bőröndben a normál zoknik mellett legalább egy pár sízokni is legyen, és ha télen mentek (nem pedig március-áprilisban), akkor megfontolandó egy sisak alatt hordható maszk megvásárlása is. 

Síruha: Síruhában a külön nadrág, külön dzseki sokkal praktikusabb például pisilésszempontból, mint a kezeslábas. Azon belül is legkényelmesebb az, amelyiknek nincsen vállpántja (mert azt úgy is le lehet tolni, hogy nem kell hozzá levenni a dzsekit), de ez valószínűleg csak kicsit nagyobb gyerekeknek jön szóba.

Dzsekinél arra figyelj, hogy az a legjobb, amelyiknek van cipzáras síbérlettartó-zsebe, méghozzá a karján! A belül, hason-mellkason lévő zsebek kisgyereknél túl alacsonyan vannak a kapuk leolvasóihoz képest, és a gyerek soha nem fog tudni egyedül/ vergődés nélkül bejutni a lifthez.

Ezeken kívül nem kell semmi extra, csak meleg téli ruhák, polár pulcsik, vastag sál. Sapka a síelésen kívüli időszakra kell, mert a pályán bukósisak lesz rajta, ha nagyon hideg van, akkor alatta maszkkal.

Mennyibe kerül a gyerek síoktatása?

Ez nagyon tág határok között változik. 

Itthon:

Műanyag pályás tanfolyamok: 12 hét, kb 30-35 ezer forint, ezért egyes iskolák heti 1, más sulik heti 2 órát adnak, érdemes alaposan körülnézni!

Oktatás a Nagyvillámon: ha van hó, a gyerek 100 percnyi oktatásra 5 ezer forintért járhat csoportba. A magántanulás drágább, hómentes időszakban a műanyag pályás tanítás jóval olcsóbb.

Szlovákia (pár véletlenszerűen megnézett síterep árai alapján): 

kétórás síelés csoporttal, gyereknek: kb 30 euró
5 nap, napi 2 óra, csoporttal, gyereknek: kb 100 euró
5 nap, délelőtt és délután is 2 óra, csoporttal, gyereknek: kb 200 euró

Ausztria (pár véletlenszerűen megnézett síterep árai alapján): 

egyben két óra csoporttal, gyereknek: kb 35 euró
5 nap, napi 2 óra, csoporttal, gyereknek: kb 175-200 euró
5 nap, délelőtt és délután is 2 óra, csoporttal, gyereknek: kb 230-250 euró

shutterstock 49499494

Olaszország (pár véletlenszerűen megnézett síterep árai alapján): 

kétórás síelés csoporttal, gyereknek: nem hirdetnek ilyen lehetőségeket az iskolák
5 nap, napi 2 óra, csoporttal, gyereknek: kb 200 euró
5 nap, délelőtt és délután is 2 óra, csoporttal, gyereknek: kb 300 euró

Franciaország (pár véletlenszerűen megnézett síterep árai alapján): 

kétórás síelés csoporttal, gyereknek: nem hirdetnek ilyen lehetőségeket az iskolák
5 nap, napi 2 óra, csoporttal, gyereknek: kb 150 euró
5 nap, délelőtt és délután is 2 óra, csoporttal, gyereknek: kb 250 euró

A legdrágább opció az, ha egész napos programra nevezed be a gyereket, amiben kétszeri síoktatás mellett játszóház, étkezés, és mindenféle egyéb mulatság is tartozik, de akkor nem nagyon fogtok találkozni a hét során. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek