Féléves korig felesleges vízzel itatni a kisbabát

Az anyatejben megtalálható víz bőven elég a babák számára, ha ennél több vizet kapnak, az könnyen alultápláltsághoz, extrém esetben vízmérgezéshez vezethet.

Hat hónapos korukig veszélyes, sőt, akár végzetes is lehet, ha az anyatejen vagy a tápszeren kívül vizet is isznak a babák – írja a Daily Mail egy amerikai gyermekgyógyász asszisztensre hivatkozva. Az anyatej 88 százaléka amúgy is víz, fölösleges tehát amiatt aggódni, hogy nem jut elég folyadékhoz a baba.

Nem szívódnak fel rendesen a tápanyagok

Danielle Stringer amerikai gyermekgyógyász asszisztens, a KidNurse.org című oldalon egy extrém eset kapcsán azt írta, hogy a túl sok víz azért lehet problémás, mert a kicsik szervezetében jelen lévő nátrium arányának lecsökkenéséhez vezethet, ami ellehetetleníti a babák fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges tápanyagok megfelelő feldolgozását. Ez vezethet alultápláltsághoz is.

shutterstock 300095966

Agyvérzés, kóma

Stringer szerint persze a legtöbb orvos és nővér figyelmezteti a szülőket a vízmérgezés veszélyeire, ennek ellenére nagyon ritkán előfordul, hogy a figyelmetlen vagy a tápszeren spóroló szülők mégiscsak a hígítást választják. Ilyenkor a babák szervezete úgy próbálja helyreállítani az ideális állapotokat, hogy egyre több vizet szív fel, ami az egyes sejtek és az agy megduzzadásához, és emiatt szélsőséges esetben agyvérzéshez is vezethet.

Alultápláltnak tűnnek

A tényleg mértéktelen vízfogyasztás hatására mindez akár hirtelen is bekövetkezhet, jóval gyakoribb ugyanakkor az, amikor a kis dózisokban érkező víz miatt lassan, fokozatosan jelentkeznek a tünetek. Ez történt egyébként egy amerikai családdal is 2015-ben. A 10 hónapos korában elhunyt Niveah szüleinek ugyanis nem volt elég pénze, ezért úgy döntöttek, felhígítják egy kicsit a tápszert, ami így tovább kitart majd. A gyerek nyilvánvaló alultápláltságát imákkal próbálták aztán orvosolni a szülők, akiket Niveah halála után gyilkossággal vádoltak a hatóságok.

Az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája azt javasolja a szülőknek, hogy ha tápszert használnak, akkor pontosan tartsák be a dobozon feltüntetett keverési arányokat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra