A legegyszerűbb módszer a legjobb szülés utáni depresszió ellen

A meditáció sem rossz, a kreatív játékok is hatékonyak, az antidepresszánsokat pedig a legtöbb anya kerüli, de van egy módszer, ami egészséges, nem kerül pénzbe és mégis a hatékonyabb fegyver lehet a depresszióval szemben.

Az antidepresszánsoknál is gyorsabban képes segíteni a depressziós anyák tünetein, ha a többi anyával és a gyerekeikkel együtt énekszakkörre járnak – állítja egy friss kutatás. Más módszerekkel is megpróbálkoztak egyébként a kutatók a 134 szülés utáni depresszióban szenvedő anya tüneteit enyhítendő, a leghatékonyabbnak azonban a közös éneklés bizonyult. A kutatás eredményeit a BBC foglalta össze.

A szülés utáni depresszió minden nyolcadik anyát érinti valamilyen mértékben az orvosok szerint, az anyák és a családjuk életét is jelentős mértékben megnehezítő tünetek ellenére is kevesen fordulnak ugyanakkor orvoshoz a betegség miatt. Sokan attól tartanak, hogy a gyógyszeres kezelések miatt nem tudnak majd szoptatni, és a terápiát is elég kevesen választják, igazi áttörést jelentene tehát a pszichológusok szerint, ha ilyen egyszerűen orvosolhatók lennének az anyák problémái.

shutterstock 666152425

A 10 hétig tartó kezelésekre igent mondó anyákat három csoportra osztották egyébként a kutatók: az egyik csoport altatódalokat hallgatott és közösen írt új dalokat az anyaságról, egy másik csoport kreatív játékokkal foglalkozott, a többieken pedig a hagyományos, antidepresszánsokra, a családjuk segítségére és meditációra támaszkodó módszerekkel próbáltak segíteni a kutatók.

Mindhárom csoport esetében segítettek egyébként a foglalkozások, de az „énekszakkörösök” esetében volt a leglátványosabb a javulás, mindössze 6 hét elég volt ugyanis ahhoz, hogy 35 százalékkal javuljon az anyák állapota. A tényleg meglepően egyszerű, mégis kifejezetten hatékony módszert máris használják egyébként Londonban, egy szervezet azonnal bele is fogott ugyanis a szakkörszervezésbe. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek