Ezért hízol 13 kilót terhesen

Egy átlagos kisbaba 3,4 kilóval jön a világra, tehát a többi tíz kilót nem ő nyomja az anyja pocakjában. Itt egy tételes lista arról, hogy akkor mégis mitől kúszik fel a többi.

Az átlagos testsúllyal rendelkező nők 11-16 kilót, míg a túlsúlyos nők valamivel kevesebbet, átlagosan 7-11 kilót híznak a terhességük alatt. Mivel a 10 kilós gyerekek meglehetősen ritkák, adódik a kérdés, hogy jön össze a 13.6 kilós átlag. A Glamournak nyilatkozó szakértő, Dr. Jennifer Wider összeszedte, milyen tételekből áll össze a hízólista. 

Két kiló vér!

Az átlagosan 3.4 kilós gyerek mellett a következő testrészek és a szülést lehetővé tevő tápanyagok mennyisége és mérete növekszik meg a terhesség során:

Méhlepény: 0.9 – 1.36 kg

Magzatvíz: 0.9 – 1.36 kg

Mellek: 0.9 – 1.36 kg

Vér: 1.82 kg

A gyerek világrahozatalát és a szoptatást lehetővé tevő zsírszövet: 2.3 – 4 kg

Megnagyobbodott anyaméh: 0.9 – 2.3 kg

shutterstock 493063273

Fagyival fokozható

Ha rendszeresen rájár valaki a jégkrémkészleteire, természetesen jóval többet is hízhat a terhessége alatt, ez viszont már nincs közvetlen kapcsolatban a babával vagy a szüléssel.

A fenti lista ugyanakkor magyarázattal szolgálhat ara, miért van az, hogy a kifejezetten egészségesen étkező anyák is sokkal többet híznak, mint amennyire a babák testsúlya alapján számítani lehetne. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra