Kifesthetik magukat a fiúk?

5 tipp, hogy könnyebb legyen nemi témákról beszélni a gyerekekkel.

A gyerekek nemi szerepekkel kapcsolatos kérdései még a legtapasztaltabb szülőket is képesek motyogó idiótákká változtatni. Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy az unokaöccsét milliók előtt megalázó Lewis Hamiltonnál nem árt egy cseppet toleránsabban reagálni arra, ha egy kisfiú hercegnőruhában vagy lányos frizurával szeretne javítani a közérzetén. A PureWow szerint szerencsére akad azért egy-két tipp, ami megkönnyítheti a fiúk és lányok megjelenését firtató kérdésekkel sarokba szorított szülők dolgát.

Egyszerű és rövid válaszok

„Hordhatnak fiús frizurát a lányok?” „Kifesthetik magukat a fiúk?” Az ilyen kérdésekre célszerű minél rövidebben és egyszerűbben válaszolni a PureWow szerint. „A fiúk többsége nem sminkeli magát, de azért van, aki szereti kifesteni magát, és ezzel nincs is semmi baj. Mindannyian mások vagyunk, és rengeteg módja van annak, hogy fejezzük ki magunkat.” A téma egyik szakértője, Cory Silverberg szerint valahogy így néz ki az ideális válasz. A lényeg az, hogy hagyjuk őket érvényesülni, hadd találják ki ők maguk, mit szeretnének kezdeni az életükkel.

shutterstock 315894068

A sztereotípiák elutasítása

Ha egy kisfiú azzal jön elő ovi után, hogy a „lányok mind gyávák”, ideje megmutatni nekik Nina Simonet. Jó ötlet lehet emellett a nemek szempontjából semleges szabadidős tevékenységek felé terelgetni a gyerekeket, és a futást, az úszást vagy a teniszt javasolni a kicsiknek, hogy ne váljon automatikus, reflexszerű leosztássá, hogy a lányoknak balettoznia kell, a fiúknak pedig focizni.

Tudatos vásárlás

A szabadidős tevékenységekhez hasonlóan a rózsaszín babák és rajzeszközök alá temetett kislányoknak, és a kisautókkal, kardokkal és sporteszközökkel megszórt kisfiúknak is ajánlhatunk gendersemleges játékokat. Például legót. Vagy egy puzzlet.

A fiúk is sírnak

A házimunkát sem érdemes fiús és lányos alkategóriákra bontani: a lányok is levihetik a szemetet, és a fiúk is mosogathatnak. Még fontosabb persze, hogy a fiúk és a lányok egyaránt tisztában legyenek vele, hogy teljesen normális és egészséges dolog őszintén kifejezni az érzelmeiket, a fiúktól sem jó ötlet tehát elvárni, hogy lenyeljék a könnyeiket.

A nyelv ereje

A „pletykás” lányok és a „vad” fiúk mellett a pozitív jelzőkkel sem árt vigyázni a szakértők szerint. A dicséret gyanánt elhintett jelzőkkel is könnyen a fiúktól és a lányoktól elvárt szerepek fölöslegesen korlátozó megerősítését éri el ugyanis az, aki mindig „szép kislányokról” és „erős kisfiúkról” beszél.

Oszd meg másokkal is!
Mustra