Elég az édességből

Egy átlagos brit gyerek évi 400 darab kekszet puszil be, amit bizony nem ártana visszafogni egy kicsit a brit kormány szerint, egyre több ugyanis a kövér gyerek.

A közegészségügyért felelős kormányszervek a gyerekeket is egyre nagyobb számban érintő, járványszerű elhízást szeretnék megfékezni egy 2018-ban induló figyelemfelkeltő kampánnyal. Az óriásplakátokkal és egy okostelefonos alkalmazással is megtámogatott kampány az 5-11 éves gyerekek (és szüleik) nassolási szokásait igyekszik majd átalakítani egy kicsit. Illetve nem csak egy kicsit, a brit gyerekek ugyanis háromszor annyi cukrot fogyasztanak, mint amennyi még elfogadható lenne – írja a Daily Mail.

A 4-6 évesek 19 gramm, vagyis nagyjából 5 teáskanálnyi cukrot, a 7-10 évesek pedig 24 gramm cukrot fogyaszthatnának egyébként, ehelyett azonban 54 grammot átlagolnak a 11 évesnél fiatalabb gyerekek. Ennek nagyjából a fele származik egy felmérés szerint cukros üdítőitalokból és édességekből, egy átlagos brit gyerek pedig nagyjából 400 darab kekszet, 120 sütit és péksüteményt, 100 zacskónyi édességet, 70 darab csokit, 70 jégkrémet és 150 pohár üdítőt fogyaszt el egy év alatt.

shutterstock 292334408

Ezt a rengeteg édességet napi maximum kettő, egyenként 100 kalóriás „egészséges” nassolnivalóval szeretnék helyettesíteni a britek. Azt, hogy melyik termék minősül egészségesnek, zöld vagy sárga „jelzőlámpákkal” kéne jeleznie a gyártóknak, attól függően, mennyi cukrot és zsírt tartalmaznak a gyerekek számára is ajánlott joghurtok és kekszek.

Az immár közel félmillió 11 évesnél fiatalabb gyereket érintő elhízás miatt a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések száma is robbanásszerűen emelkedhet egyébként a közeljövőben a brit hatóságok szerint. Ezenkívül a cukor által tönkretett fogak befoltozásának költségei is jelentős terhet rónak a kórházakra, ezért a figyelemfelhívó kampány mellett az üdítőitalok megadóztatásával és az élelmiszeripar által felhasznált cukor mennyiségének visszafogásával is igyekszik majd elejét venni a kormány a helyzet további súlyosbodásának. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek