Így lehetsz boldog és hatékony szülő

Ha nem tettél újévi fogadalmat, a gyereknevelésben akkor is érdemes kijelölni néhány olyan sarokpontot, amihez egész évben lehet ragaszkodni.

A gyerekneveléssel kapcsolatos döntések akkor jók, ha azokból a gyerek tényleg tud profitálni. Hosszú távon is. Sokszor nem könnyű betartani ezeket a hasznos tanácsokat, de a CNN összeállításából kiderül, miért éri meg mégis nagyon törekedni rá. 

Legyél jelen! De tényleg.

Könyvek, újságcikkek és bölcs emberek tanító beszédeinek tömkelege szól a tudatos gyereknevelésről, ám mindegyiknek az az útmutatás az alapja, hogy amikor a gyerekkel vagy, teljes mértékben figyelj rá, éld meg a pillanatot. Nem hangzik valami bonyolultan, mégsem egyszerű a gyakorlatba átültetni ezt a jó tanácsot.

Ha azt akarod, hogy a gyereked megkapja, amire a legnagyobb szüksége van, akkor legyél kíváncsi, éreztesd vele, hogy megoszthat veled bármit, ami a fejében jár, légy nyitott a kérdéseire, hallgasd meg és reagálj is a mondandójára. Ne hagyd, hogy a telefonod vagy a napi teendőkön való agyalás közétek álljon!

shutterstock 523929913

Ennek a kis erőfeszítésnek garantáltan meglesz a hozadéka hosszú távon is, elég csak a kevesebb hisztire, a nagyobb megértésre és az erősebb kötődésre gondolni. Szóval, ha csak egy fogadalmat teszel idén szülőként, az legyen a közös programokban való tudatos jelenlét.

Állj hozzá lazábban néhány dologhoz!

A közgazdaságtanból ismert laissez-faire az a felfogás, hogy a kormányzatnak csak a lehető legkisebb mértékben szabad befolyásolnia a gazdasági tevékenységeket, és a döntéseket a piacra kell hagynia.

És hogy ez hogy jön a gyerekneveléshez? Úgy, hogy bizonyos helyzetekben a ráhagyás a legjobb megoldás. Sokszor a társadalmi és kulturális elvárások miatt fáj a fejünk olyan dolgok miatt, amiken egyáltalán nem kellene aggódunk. Ilyen az is, amikor sürgetjük a gyerek fejlődésének mérföldköveit, még akkor is, ha jól tudjuk, hogy mindennek eljön a maga ideje, akár a beszédfejlődésről, akár a szobatisztaságról, akár a járni, olvasni vagy biciklizni tanulásról van szó.

Tudtad, hogy a ki nem mondott elvárások előbb-utóbb szorongáshoz vezetnek? Mindenki jobban járna, ha inkább olyan fontos tényezők biztosítására fordítanánk az energiáinkat, amikbe tényleg sok beleszólásunk van, például a megfelelő táplálásra, az elegendő alvásra, a természetben barangolásra vagy a jó modor és a kedvesség átadására.

Vezess vagy telefonálj!

De a kettőt együtt lehetőleg soha (többé) ne csináld. Még mindig az ittas vezetés, a gyorshajtás és a nem becsatolt biztonsági övek miatt történik a legtöbb közúti tragédia, ám egyre gyakoribbak azok a balesetek is, amelyeknek a vezetés közbeni mobilozás az oka. Ugye te sem szeretnéd azt látni, hogy a gyereked a volán mögött a telefonját nyomkodja? Vagy azt, hogy más sofőrök viselkednek ilyen felelőtlenül gyerekek közelében? Akkor lehetőleg mutass jó példát - ha még nem késő.

Egy tavalyi kutatásból kiderül, hogy a tizenévesek 51 százaléka látta már vezetés közben telefonálni az egyik vagy mindkét szülőjét. Ha pedig valaki rendszeresen csinálja ezt a gyerekei társaságában, akkor biztos lehet benne, hogy veszélyes mintát ad át nekik. Lehetőleg hagyj fel mielőbb ezzel a rossz szokással és tudatosítsd a környezetedben is, hogy emberi életek múlnak rajta - ugyanúgy, mint az ittas vezetésen.

shutterstock 567226642

Lassíts le!

Nagy kihívást jelenthetnek a szülők számára a reggeli készülődések, amikor minden a feje tetejére áll, csak mert időben el kell indulni otthonról. Ezeket a helyzeteket elkerülni nem, legfeljebb jobban kezelni lehet; például azzal, hogy korábban kelünk és megtanulunk türelmesebbek lenni ilyen kaotikus pillanatokban is. Ugyanakkor sokszor saját magunknak köszönhetjük a kapkodást és a rohanást, hiszen miközben eszeveszettül próbálunk igazodni a felgyorsult világhoz, szeretjük túlszervezni az életünket.

A mai gyerekeknek már szinte semmi ideje sincs arra, hogy unatkozzanak, és hogy felfedezzék, mi mindent lehet kihozni a nyugis percekből. Gondolj bele: ha hétvégén is programhegyek várnak a családra, akkor hol maradnak a lustálkodós, tévézős, társasjátékozós reggelek? Meg az olyan spontán ötletek, hogy nyomás a hegyekbe kirándulni! 

Ahhoz pedig, hogy valaki hosszú távon is boldog és hatékony szülő maradjon, szüksége van a feltöltődésre. Neked is jogod van az énidőhöz, amikor csak és kizárólag azt csinálhatod, amire igazán vágysz, legyen az alvás, edzés vagy lógás a barátokkal. Ne legyen emiatt bűntudatod!

Lehetőleg emlékeztesd magad rendszeresen arra is, hogy a gyereknevelés egy utazás, nem pedig úti cél.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek