Lehet menni Koppenhágába gyereket nevelni

Egy 2017-es lista szerint a dán főváros ugyanis a legcsaládbarátabb város a világon.

A skandináv országok fővárosai mind jól teljesítettek egyébként, a 16 különböző tényező figyelembevételével készült rangsor első négy helyezettje között Oslo és Stockholm is szerepel  - írja a Business Insider. A skandináv fővárosok egyeduralmát csak a 12 legjobb között szereplő három svájci város legjobbja, a harmadik helyezett Zürich törte meg.

A rangsor elkészítése során figyelembe vett kategóriák között szerepeltek az oktatással, a lakhatással, a közbiztonsággal, a munkanélküliséggel, a gyerekbarát kialakítással, az egészségüggyel és az élhetőséggel kapcsolatos tényezők is. Ezek összesítése és átlagolása pedig megmutatja a rangsort összeállító ingatlanközvetítő szerint, mely városok bizonyulnának a legjobb választásnak, ha úgy döntenél, hogy otthagysz csapot-papot, és a legcsaládbarátabb városban neveled fel a gyerekedet.

shutterstock 278188052

A legjobb 12

1. Koppenhága, Dánia

2. Oslo, Norvégia

3. Zürich, Svájc

4. Stockholm, Svédország

5. Hamburg, Németország

6. Vancouver, Kanada

7. Bázel, Svájc

8. Toronto, Kanada

9. Stuttgart, Németország

10. München, Németország

11. Lausanne, Svájc

12. Bécs, Ausztria

A társadalmi jólétre régóta nagy hangsúlyt fektető skandináv városok helyzetét a kiemelkedő minőségű egészségügyi ellátások (ebben Svédország volt az etalon), és Oslo esetében a „legboldogabb város” titulus is segítette. Koppenhága egy kategóriában sem kaparintotta meg az első helyet, az átlageredmények alapján azonban mégis a dán főváros nyerte az élhetőségi olimpiát.

Az amerikai városok hiányát az magyarázza egyébként, hogy az USA az egyik utolsó olyan ország, ahol gyakorlatilag egyáltalán nem ismerik a szülési szabadság fogalmát.

Budapestet elsősorban az egészségügy helyzete, a viszonylag rossz közbiztonság, a lakosok elégedetlensége és a gyerekekre nem nagyon gondoló repülőtér taszította a 83. helyre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek