Hadd káromkodjon néha az a gyerek!

Nem mintha sokat számítana, mi számít káromkodásnak, hiszen egy jól megnyomott ’ostobával’ vagy ’szerencsétlennel’ is alaposan bele lehet szállni valakibe, ha ügyesen hangsúlyoz az a hatéves.

Egy kétgyerekes anya azután írt cikket az olykor nagyon is szükséges csúnyán beszélésről, miután egy esős reggel szem- és fültanúja volt, ahogy a lánya néhány mondattal porig rombolta a kisfia önérzetét. A 15 éves lány ugyanis kissé megorrolt az öccsére, amikor a kisfiú abbéli véleményének adott hangot az iskolába menet, hogy előbb talán őt kéne kitenni, hisz amúgy is a 15 éves Anna miatt van késésben a család. 

Anna azonban más véleményen volt, ezt pedig úgy látta jónak a kocsiban ülők tudtára adni, hogy közölte az öccsével, hogy nem csak ő, de mindenki más is utálja, és természetesen barátkozni sem fog vele senki. Kicsit káromkodott is persze, amiért az öccse meg is szidta.

Mindez csak olaj volt a tűzre, a többé-kevésbé tehetetlen anya tehát úgy döntött előbb a lányától fog megszabadulni, hogy az iskoláig hátralévő úton lelket önthessen a megsemmisült, mindent készpénznek vevő, sérülékeny és nem mellesleg autista kisfiába. Ez valamennyire sikerült is, csak az kellett hozzá, hogy közösen felsorolják a kisfiú össze s barátját az autóban.

shutterstock 521272774

Nem a lánya trágár szavai voltak azonban azok, amelyeket nagyon is helyeselt később a lánya mocskos szájával szemben egyébként nagyrészt tehetetlen anya, hanem az, ahogy a kisfiú reagált az eseményekre aznap este. David azzal fogadta ugyanis az anyját, hogy beismerte, igazából ő volt az, aki hibát követett el aznap reggel az autóban. A beszélgetés nagyjából így zajlott le anya és fia között.

„- Nem a te hibád volt, a nővérednek egyszerűen rossz napja volt, ok?

- Igen, lehet. Bocsánatot is kéne kérnie. Egy… csúnya szó volt.

- Tényleg az volt. És tényleg bocsánatot kéne kérnie.

- Kimondhatom… a csúnya szót?

- Mondjad. Most az egyszer.

- Egy hisztis picsa volt!”

Később tisztázta persze anya és fia, hogy mindez nem feltétlenül a kisfiú ellen irányult, egyszerűen csak rossz napja volt a mocskosszájú nővérének, a most az egyszer legálisan káromkodó kisfiú azonban végleg ki is adta a mérgét azzal az egy csúnya szóval, és helyre állt a béke.

Davidnek azért nem szabad egyébként annak ellenére sem káromkodnia, hogy a nővére úgy beszél, mint egy kocsis, mert az autizmusa miatt nem igazán tudja belőni, hol és milyen közegben használhat egy-egy csúnya szót, az esetleges melléfogások elkerülése végett tehát egyelőre egyáltalán nem beszélhet csúnyán. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra