Torokfájás: nem ajánlják gyerekeknek a gyógyszeres cukorkákat

A sima kemény cukorkák éppen olyan hatékonyak torokfájás ellen, mint a gyógyszerezett változatok, a tekintélyes orvosportál szerint. És ha már szóba jött, megosztunk pár tippet, hogy hogyan érdemes kezelni otthon a torokfájást. A gyógyszer csak az utolsó lehetőség.

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a gyógyszeres cukrok, szopogatótabletták hatékonyabban enyhítenék a torokfájást, mint a nem gyógyszerezett kemény cukorkák (pl. a Negro, és társai), ezért gyerekeknél nem is javasolt a rutinszerű alkalmazásuk.

Ez igazán jó hír egyrészt a gyerekeknek, akik ezentúl egész nap cukrot szopogathatnak, ha fáj a torkuk, másrészt azoknak a szülőknek, akik nem szívesen gyógyszerezik a gyereküket, amikor nem feltétlen muszáj.

shutterstock 181674659

A gyógyszerezett cukorkák használata ugyan nem tiltott, de gyermekeknél csak visszafogottan javasolja használni dr. Szakács Krisztina gyermekorvos, a mintegy 6000 orvos által szerkesztett, Uptodate.com című orvosportál ajánlására hivatkozva.

A torokfájás elleni gyógyszeres cukorkák dolga elsősorban a torok szárazságának a csökkentése, ugyanakkor az általában mentolt, vagy fertőtlenítő hatású szert, felületi érzéstelenítőt, gyulladáscsökkentőt tartalmazó készítmények allergiás reakciót is kiválthatnak.  

A gyermekkori torokgyulladást általában vírusfertőzés okozza, ritkább esetben pedig bakteriális fertőzés, allergia, valamilyen sérülés, trauma, illetve irritáló anyag belégzése.

A vírusfertőzés okozta torokfájás, bár roppant kellemetlen, és okozhat köhögési rohamokat, lázat, fülbe sugárzó fájdalmat, és duzzadt, fájdalmas mandulával és nyirokmirigyekkel is járhat, általában 2-7 nap alatt magától is meggyógyul, és ezalatt csak tüneti kezelésre van szükség. Láz- és fájdalomcsillapításra is csak akkor, ha a gyereket nagyon megviseli a betegség. Orvoshoz pedig akkor kell fordulni, ha három nap alatt sem javul, sőt, kimondottan rosszabb lesz a helyzet.

shutterstock 677577085

A kezelést mindenki ismeri: pihenés, bő folyadékbevitel hideg vagy meleg citromos, mézes tea, vagy gyümölcslevek formájában, (egy éves kor alatt a méz nem javasolt), és ha jól esik, hűtött süteményeket, vagy fagylaltot is ehet a gyerek.

A kemény cukorka szopogatást csak öt éves kor fölött javasolják a fulladásveszély miatt, és a sós vizes öblögetés is hatékony szokott lenni, habár ezt is csak 6 éves kor fölött ajánlják, amikor a gyerek már tud gargarizálni. A receptje a következő: negyed liter vízhez negyed-fél teáskanálnyi só, és kész.

Alternatív terápiákat, mint a homeopátia, vagy a különféle étrendkiegészítők, nem javasolja gyerekeknek az orvosportál. A gyerekfogorvosok véleményét meg nem kérdezték, ők biztosan kevésbé lennének lelkesek az egész napos cukorkaszopogatásra.

Oszd meg másokkal is!
Mustra