Neked is világos, hogyan kell csinálni nem? Vagy néha úgy érzed, kicsit sok az egymásnak ellentmondó tanács? Nem is értjük, mire gondolsz.

A gyereknevelés igazán nem nagy ügy, és nem probléma eligazodni, hogy mit is kéne csinálni. Vagy te is érezted már magad összezavarodva? Akkor most segítünk.

Találd meg a saját módszered!

Szeretnéd tudni, hogyan nevelhetsz boldog gyereket? Gyere, és hallgasd meg Kádár Annamária előadását a Hatszín teátrumban, a Jókai utcában.

Összeszedtük, mit kell csinálni a tuti sikerhez. 32 lépésben, terhességtől az érettségiig.

shutterstock 332856020
Fotó: Shutterstock

1. Válassz okosan babakocsit - vannak sokfunkciósok, szisztemek, összecsukhatók, dönthetők, születéstől vagy későbbtől jók, egyáltalán nem mindegy, melyiket veszed! 

2. De nehogy beleültesd a gyereket menetirányban - hacsak nem szeretnéd, hogy zombi legyen szegényből. 

3. És rögtön felejtsd el a babakocsit - mert persze aki szereti a gyerekét, az hordozza. Jobb, ha tőlünk tudod meg, és nem a játszón!

4. Szoptasd igény szerint, mert szoptatni mindenki tud - ez annyira alap, hogy mondani sem kell, ha nem szoptatod, rettenetes rémségek jönnek, a szoptatásnak rettentő sok előnye van, amit csak az anyatej tud megadni

5. Szoptatni egyáltalán nem tud mindenki - de ez szerencsére nem akkora baj, mert egyébként

6. A szoptatás sem jobb, mint a tápszer - legalábbis itt, ahol iható a csapvíz.

7. Vegyél neki kutyát - segít leküzdeni a stresszt

8. Ne vegyél neki kutyát - úgysem lesz tőle kevésbé magányos

9. Mégis vegyél neki kutyát - jobb barátja lesz, mint a testvére. Amiről rögtön eszünkbe jut, hogy:

10. Legyen sok testvére - mert a nagyobb család mindig jobb, mint a kisebb

11. És legyen kicsi a korkülönbség - mert akkor hamar összenőnek

12. Ja nem, inkább nagy - mert akkor nem féltékenykednek

13. Viszont mégis inkább legyen egyke - legalább normálisan oda tudsz rá figyelni

14. Anyaként legyél önző - Ez a nyolcgyerekes anyuka meggyőzően érvel amellett, hogy minden anya szakítson időt saját magára, és ettől majd a gyerekei is boldogabbak lesznek. Sőt: az első és legfontosabb helyre saját magát tegye, és csak utána jöjjenek a gyerekek. (és ugye, hogy sok gyerek kell?!)

15. Anyaként legyél önzetlen - A szülő eldönti, hogy vállalja, szeretné mindazt, ami a gyerekneveléssel jár, és ad, ad és ad. De ez nem kölcsön, hanem adomány.

16. Nehogy együtt aludj a gyerekkel! - Sőt, már akkor menj ki a gyerekszobából, amikor még ébren van, különben hogyan fog megtanulni egyedül lenyugodni és elaludni?

17. Nehogy ne aludj együtt a gyerekkel - Reméljük, eszedbe se jutott, hogy a gyereket magára hagyd, mitől fogja biztonságban érezni magát, ha az anyja sem reagál az igényeire?

18. Legyél következetes - különben sosem tanulja meg, hogy mi a szabály, és teljesen aláásod a tekintélyedet, és a kiszámítható világba vetett hitét

19. Vagy inkább rugalmas - elvégre a gyereknek anya kell, nem pedig egy robot. Jobb, ha érzi, hogy méltányolod az ő szempontjait is, és azokhoz szabod a kereteket

20. Tudd, hogy a nevelés legjobb eszköze a humor - Ahelyett, hogy befeszülnétek, inkább oldd fel a helyzeteket játékosan, a gyerek nyelvén szólva

21. De nehogy kinevesd!!!! - reméljük, nem jutott eszedbe kinevetni őt, mert akkor egy életre szóló sebet ejtettél az önbecsülésén

22. Mert rossz gyerek nem létezik - jó az, akivel könnyű bánni? Minél nagyobb a gyerek, annál többen hajlamosan ezt jónak és rossznak mondani, feltételezve, hogy a gyereknek szabad választása van, hogy erkölcsi döntést hozzon, mennyire könnyíti, vagy épp keseríti meg szülei életét.

23. Ja, de, létezik, sőt jelent is valamit - amikor a gyerek tombol, és kezelhetetlen, és egyáltalán nem azt csinálja, amit szeretnénk, akkor jobb, ha tudod, hogy ez egyáltalán nem véletlenül van így.

24. Neveld szabadnak! - hiszen fontos, hogy képes legyen majd döntéseket hozni, és a saját útját járni

25. De azért legyenek korlátok - hacsak nem szeretnéd, hogy elkényeztetett legyen a gyerek, aminél nagyobb szégyen szülőként nincs is

26. Irasd alternatív iskolába - mert ott kibontakozhat a személyisége, és megtanulja, hogyan dolgozzon meg azért, ami fontos neki az életben

27. Esetleg nevelj belőle vállalkozót - mert a jó tanulóságnak meg általában az iskolai tanulásnak úgysincs túl sok értelme, ha milliárdossá szeretne válni

28. Fontos a kemény versenysport - hiszen kitartásra nevel, megtanít keményen dolgozni a céljaidért, és nem elkeseredni, ha valami nem sikerül rögtön. Ráadásul megszokja a gyerek a sok munkát, és azt, milyen fonto, a hatékony időbeosztás

29. A gyereknek rengeteg ideje legyen unatkozni! - a gyerek személyisége a szabad játék során bontakozik ki igazán, és nagy szüksége van arra, hogy sok ideje legyen unatkozni, ezzel fejleszti a kreativitását.

30. Végeztesd vele a házimunkát!

31. De csak, ha lány! 

32. Viszont ne lepődj meg, ha olyan lusta, hogy semmit nem csinál otthon.

Most már világosan tudod, hogyan kell sikeresen felnevelni egy gyereket egészen a magzatkortól a kamaszkorig. De ha esetleg mégis maradtak benned kérdések, vagy nem tudod egészen pontosan, hogy ennyi ellentmondó tanács közül hogyan választhatod ki azt, ami a te családodban, közted és a gyereked között működhet, gyere, és hallgasd meg Kádár Annamária előadását!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.