Instakamu: nyugi más hasa sem lapos szülés után

A lelke mélyén mindenki tudja, hogy jó eséllyel nem a teljes igazságot látja, amikor valaki a szülés után pár héttel lapos, kockás hasat posztol. Ennek ellenére a lelke mélyén sok nő nyomorultul érzi magát, mert ha a másnak ilyen, akkor neki miért nem. Itt az ideje megszabadulni az irreális elvárásoktól, tessék, így néz ki valójában egy has öt héttel a szülés után. Motiválónak nem mondnánk, de legalább nem érezzük magunkat olyan nyomorultul, ha másnak is kerek és ráncos.

Te is azt hitted, hogy a szülőszobáról már a nászutas farmeredben fogsz kijönni? Csalódtál, amikor kiderült, hogy több-kevesebb időre szükség lesz, mire visszaállnak az eredeti állapotok (már ha összejön egyáltalán valaha?)

Néha egészen bámulatos, hogy hőssé tud válni valaki egyszerűen attól, hogy rámutat egy mindenki által ismert igazságra. Kristen Sullivannel is ez történt: nem talált fel semmi újat, egyszerűen csak megmutatta, szülés után nem ugrik vissza magától a has, és nem lesz rögtön olyan lapos, mint a terhesség előtt volt, jé.

Kristen Sullivan a második gyereke születése után pár héttel posztolt az Instagramon két fotót. Az egyiken a szülés előtti pocakja látszik, ami pont olyan, mint általában a szülés előtti pocakok, a másodikon pedig öt héttel a szülés utáni állapotok láthatók. Nos, ez sem az a kimondott kockás has, viszont pont úgy néz ki, mint a hasak általában szülés után három héttel (az pedig csak szerencse kérdése, hogy lesznek-e striák, vagy sem).

It took me 4 days to decide whether or not to share this. But recently there have been moms reaching out to me based on some things I've shared, so here goes. The left pic is 3 days before I delivered Gavin (my 2nd child), the right pic is 3 weeks postpartum. I'm sharing this to show moms that sometimes it doesn't matter if you're thin, ate right and exercised during pregnancy, sometimes your body grows in such a way that simply doesn't allow you to "bounce back" in friggen 3 weeks. I feel like all I've been seeing is new moms sharing their amazing postpartum bods, 11 days after birth, 2 weeks after birth, etc. And while that's wonderful for them, for many others, KNOW that it's not realistic! While I won't be totally sure till 6 weeks, I have a strong feeling that I've got #diastasisrecti (separation of the abs), in which case I'm determined to get the PT I need to heal. I've also been wearing a postpartum corset for extra support. But in the meantime, I'm giving my body a chance to breathe. Did you SEE how far my belly stretched?! There is no race to bounce back moms. We'll get there!! #postpartum

Kristen Sullivan (@krisrosulli) által megosztott bejegyzés,

A kétgyerekes anyuka egyáltalán nem provokálni akart, egyszerűen csak meg akarta mutatni, hogy a valóság messze nem az, amit a színésznők, a szupermodellek és a véleményformáló közösségi média sztárok mutatnak a szülés utáni tökéletes testükről, és a még annál is tökéletesebb életükről. Azt mondja, egyáltalán nem volt könnyű döntés, hogy ország-világnak megmutatta a korántsem modell szépségű hasát, négy napig hezitált, posztolja-e, de úgy érezte, szükség van rá. 

Sok nőtől hallotta ugyanis, hogy a neten található fotók alapján abban reménykednek, hogy szülés után rögtön, ismét lapos lesz a hasuk. (Most azt hagyjuk, hogy józan ésszel valaki igazán hiheti-e, vagy csak úgy reménykednek benne, mint a kislány, aki arról ábrándozik, hogy egyszer csak leszáll a szobájába egy csillámpóni, és leckeírás helyett elviszi őt cukrászdába).

A lényeg az, hogy a közösségi médiában lépten-nyomon olyan fotókba lehet ütközni, ami nagyvonalúan figyelmen kívül hagyja azt a természeti törvényt, hogy a terhesség valójában kilenc hónap oda, és kilenc hónap vissza – nem pedig két nap.

Sullivan szerint egyáltalán nem gond, ha valakinek, aki egyébként helyesen táplálkozik, ideális a testsúlya, és még sportol is, a szülés után néhány héttel nem tűnik el a terhesség minden nyoma. Sokkal nagyobb probléma, hogy vannak, akik megosztják néhány nappal a szülés után a „tökéletes hasukról” készült fotójukat, amiről a lelke mélyén ugyan mindenki tudja, hogy kizárt, hogy valóságos legyen, mégis sokaknak rosszul esik, hogy az övék nem olyan. Ráadásul nem ritkán ott van a szétnyílt hasizom problémája is, ami szintén nem múlik el magától, és főleg nem pár hét alatt, hanem tenni kell ellene.

Az Instagram népe egyébként rendkívül hálásan fogadta a posztot, ami több ezer lájkot kapott. Sokan megköszönték, hogy kitette a fotót, és a hasonló cipőben járó nőknek segít feldolgozni a traumát, amit a testük megváltozása jelent. Habár valószínűleg inkább arról a megnyugtató érzésről van szó, hogy huh, mégsem egyedül vannak ezzel a „problémával”: a földi halandók hasa már csak így reagál a terhességre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra