Lehet, hogy a kanapé miatt nem esel teherbe!

A autóüléseket és a kanapékat égésállóvá varázsoló anyagok egy része meglehetősen rossz hatással lehet a mesterséges megtermékenyítéssel próbálkozó nők esélyeire.

Az organofoszfát alapú égésgátló anyagokkal bevont tárgyakkal, többek között az autóülésekkel, a kanapékkal és a jógamatracokkal való érintkezés is befolyással lehet arra, ki milyen valószínűséggel esik teherbe, ha mesterséges megtermékenyítéssel próbálkozik – írja a Forbes.

A három neves egyetem.a Harvard, a Duke és a Michigani Egyetem kutatói 211, egy massachusettsi, termékenységgel kapcsolatos vizsgálatokra és procedúrákra szakosodott klinikát mostanában meglátogató nő vizeletmintái alapján mutatták ki mindezt. A nők túlnyomó többségének vizeletében találtak ugyanis biszfoszfátot és difenil-foszfátot, azok esetében pedig, akiknek a vizeletében különösen magas volt ezeknek az anyagoknak a koncentrációja, a mesterséges megtermékenyítés sikerességének esélye is csökkent, egészen konkrétan 10 százalékkal.

shutterstock 491941000

A magzat a méhbe való sikeres beültetésére ugyanakkor már 31 százalékkal volt kisebb az esélye ezeknek a nőknek, és nagyjából 40 százalékkal csökkent az esélye annak is, hogy a szülésig sikeresen eljussanak.

A kutatás persze kizárólag egy klinika betegeire koncentrált, nem zárható ki tehát egyértelműen, hogy egyéb tényezők is szerepet játszottak a 211 mesterséges megtermékenyítéssel próbálkozó nő által tapasztalt nehézségek esetében, de könnyen lehet, hogy egy újabb olyan anyagra bukkantak az amerikai kutatók, aminek a használatát nem ártana mellőzni a jövőben. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek