Ősi, mint a szex, csak sokkal kevesebbet tudunk róla

Tudtad-e például azt, hogy az anyatej és a csecsemők nyálának a keveredése beindít egy folyamatot, melynek során hidrogén-peroxid jön létre, ami elpusztítja a szalmonellát és a staphylococcust? Vagy azt, hogy a tej biológiai receptje különbözik aszerint, hogy fiú, vagy lánybaba számára készült?

Ráadásul az utóbbitól nem várjuk, hogy rögtön, a kezdetektől jól menjen, a szoptatástól viszont igen, segítséget ugyanakkor nemigen kapnak hozzá az anyák. A bajok már ott elkezdődnek, hogy még mindig nagyon keveset tudunk az anyatejről; a tudománynak sokkal több ismerete van a kávéról, a borról, a paradicsomról, de még a merevedési problémákról is, mint a szoptatásról.

Katie Hinde az anyatej összetételét vizsgálta az Arizonai Egyetem Összehasonlító Laktációs Laboratóriumában, hogy megértse az összetettségét, és hogy hogyan befolyásolja a szoptatás a gyermek fejlődését. A kutató TED előadásában beszélt a munkájának eredményeiről.

Tudtad-e például azt, hogy az anyatej és a csecsemők nyálának a keveredése (kifejezetten a babáké) beindít egy folyamatot, melynek során hidrogén-peroxid jön létre, ami elpusztítja a szalmonellát és a staphylococcust? Vagy azt, hogy a tej biológiai receptje különbözik aszerint, hogy fiú, vagy lánybaba számára készült. Ezt a szempontot egyébként az újszülött-intenzív osztályokon is figyelmen kívül hagyják, amikor idegen anyától származó tejet, vagy tápszert adnak a babának, holott a fiúk és a lányok másképp gyarapodnak, és ez múlhat a tejen is. 

Az az információ persze már mindenkihez eljutott, hogy a babák számára az anyatej táplálék, orvosság és jelzés is egyben. A fiatal csecsemők számára teljes értékű táplálék: tartalmazza mindazt, ami testük felépítéséhez szükséges, ami az agyukat alakítja, energiát szolgáltat mozgásukhoz, és táplálja azokat a mikrobákat is, amelyek a béltraktusban élnek. A tej által adott immunfaktorok segítenek a kórokozók elleni harcban, a termelt hormonokon keresztül üzen a baba testének, és a magatartást, az idegrendszer fejlődését is alakítja.

Az előadás magyar felirattal is megnézhet:

Nagy vonalakban persze minden anya tudja, hogy a szoptatás jó és fontos dolog, ennek ellenére sokaknak mégsem sikerül, bár szeretnék. Katie Hinde szerint ez egyáltalán nem az ő hibájuk. Egyre gyakoribb ugyanis, hogy bizonyos körülmények - elhízás, hormonháztartási zavarok, császármetszés, koraszülés - megzavarják a tejelválasztás biológiáját.

Sokan pedig még a kórházban sem kapnak hozzáértő támogatást. Huszonöt éve a WHO és az UNICEF meghatározta a feltételeket, hogy milyen kórház tekinthető bababarátnak: az, amely megfelelően támogatja az anya-gyermek kötődés kialakulását és a baba táplálását. Az Egyesült Államokban ma öt csecsemőből egy születik bababarát kórházban, és utánanéztünk, annak is, hogy Magyarországon mi a helyzet: összesen 19 bababarát kórház működik az országban.

Ez pedig baj, mert a szoptatás nem megy magától, hanem ugyanúgy meg kell tanulni, mint minden mást - akár a szexet, pedig mindkettő ősi, ösztönös dolog.

Az anyáknak ezért szükségük lenne a hozzáértő klinikai személyzetre, akik értik mindezeket a folyamatokat, csak nem jutnak hozzá. Pedig a szoptatás a kutató szerint hozzájárul ahhoz, hogy jobb legyen az egész társadalom egészségi állapota (amiben, tegyük hozzá, a magyarok különösen rosszul állnak).

Rövid kitérő: Szerintem soha nem fog sikerülni elfelejteni, amikor az első gyerekemet szültem, már két napos volt, de még egyszer sem sikerült megszoptatnom, mert egyikünk sem tudta, hogyan kell, pedig folyton próbálkoztunk. Sírtunk mind a ketten, ő az éhségtől, én az elkeseredéstől. Megkértem a nővért, hogy segítsen, aki leültetett a friss gátsebbel a vassodronyos ágy szélére, a lábam persze nem ért le a padlóra. A karomba tette a babát, megfogta a fejét, és egy határozott mozdulattal a mellemre cuppantotta a száját, majd robogott tovább a dolgára. Két perc múlva a gyerek lecuppant, és kezdődött elölről a sírás, a nővérnek pedig a nyomát sem láttam többé. Hát így „segítették” a szoptatást tíz évvel ezelőtt egy hazai szülészeti klinikán. Végül jött a nővérem, és ő tanított meg szoptatni. Kitérő vége.

shutterstock 131070281

Ha egy baba idő előtt, betegen vagy sérülten születik, kritikus lehet számára az újszülöttintenzív-osztályon kapott tej, vagy annak bioaktív alkotói. Olyan környezetben, élettérben vagy közösségben, ahol nagy a fertőző betegségek veszélye, az anyatej hihetetlen védelmet ad. Vészhelyzet esetén: vihar, földrengés, amikor elmegy az áram, amikor a víz nem biztonságos, az anyatej táplálékot biztosít, és a kiszáradástól is védi a babát. Krízishelyzetekben, mint a menekülő szír anyáké a háborús övezetekben, a legkisebb csepp is megvédheti a babákat a legnagyobb nehézségektől.

A kutató szerint azért is fontos megérteni, hogy mi a fontos az anyatejben, hogy jobb készítményeket lehessen előállítani azoknak az anyukáknak, akik valamiért – bármiért – nem tudnak, vagy nem akarnak szoptatni.

„Ahogyan a nők világszerte politikai, társadalmi, gazdasági egyenlőségükért harcolnak, nekünk is újra kell gondolnunk az anyaságot, ami már nem központi tényezője a nőiségnek, hanem egyike azoknak a szerepeknek, amelyek fantasztikussá teszik a nőket” – zárta az előadását Katie Hinde. Nesze neked női princípium.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek