"Kikoptatható lenne a születési sérülések szörnyű kórképe" - búcsú Dévény Annától

Életének 81. évében elhunyt Dévény Anna. A hivatalos közlemény szerint „gyógytornász, művészi torna szakedző, a mozgásrehabilitációs Dévény-módszer kidolgozója”, de aki a gyerekének (vagy saját magának) szüksége volt rá, és hozzá is jutott a „Dévény-tornához”, inkább a megmentőjeként emlegeti Dévény Annát, és az általa kidolgozott módszert. Rá emlékezünk most.

Dévény Anna műve, a róla elnevezett Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer (DSGM) egy kimagaslóan hatékony mozgásterápiás rendszer, amely több ezer gyereknek és felnőttnek adta már vissza a normál mozgás, és a normális élet lehetőségét. Ezt nem mi mondjuk, hanem mindazok az érintettek, akikkel találkoztunk, és a statisztika is.

Módszerének alapja, hogy gondosan elkülönítik a gyógyítást és a fejlesztést. Először manuálisan beindítják a működést, képessé teszik a testet a normál mozgásra, és ha ez már megvan, csak azután kezdik el a fejlesztést, az erősítést. „A sorrend nem felcserélhető, mert ami nem működik, azon nincs mit fejleszteni. A nem működő erőltetése képessé tevés nélkül nem gyógyítás, hanem kínzás.” – fogalmazott még tavaly egy lapunknak adott interjúban Dévény Anna.

gyogyitas 5
Dévény Alapítvány

Dévény Anna 1935-ben született. Gyerekként végigélte Budapest bombázását, és csak kilenc éves volt, amikor elvesztette édesanyját. A Szilágyi Erzsébet Gimnázium után elvégezte az Állami Gyógytornászképzőt, majd 1957-ben diplomázott a Testnevelési Főiskolán művészi torna szakedzőként. Pályája a Neurológiai Klinikán kezdődött gyógytornászként, közben művészi tornát tanított. 1996 óta speciális tréningeket tartott a Magyar Nemzeti Balett művészeinek is.

Tevékenységéért 2003-ban Batthyány-Strattmann László-díjat, 2010-ben Prima Primissima Díjat kapott. 2014-ben a Magyar Édemrend középkereszt (polgári tagozat) kitüntetését vehette át. 2017-ben a Dévény-módszer kiérdemelte a Magyar Örökség Díjat.

Pályája első húsz évében, heti hat napon át – hiszen akkor még nem volt szabad szombat – reggel fél héttől este tízig dolgozott: délelőttönként a Neurológiai Klinikán tartott gyógytornát, délutánonként pedig rohant művészi tornát oktatni. Úgy tartotta, ez az időszak csak edzés volt a következő 40 év küzdelmeire.

A fordulat 1976-ban történt, amikor testnevelésóra alól felmentett, gerincferdüléses  gyerekekkel kezdett el dolgozni, akiknek a szép mozgás örömét tudta visszaadni, egyszerűen a jól megválasztott gyakorlatokkal. Később olyan, mozgásukban korlátozott gyerekekkel kezdett el foglalkozni, akiknél már beavatkozásra is szükség volt az izom-, ín-, és kötőszöveti elváltozások miatt. Ebből fejlődött ki évtizedek tapasztalatai alapján a speciális manuális technika (SMT), aminek során, nagyon leegyszerűsítve, kézzel helyreállítják az izomzat normál állapotát, és ingerlik az idegvégződéseket, így az ingerület képes eljut az agyba. Ez a direkt ingerlés a kulcsa a születési sérült gyerekek gyógyításának is.

Habár a módszer rendkívül hatékonynak bizonyult, úgy érezte, folyamatos támadások érték a gyógytornász szakma és az orvosok részéről. Ennek ellenére - és az eredményeket látva - 1995-től már OEP támogatással is igénybe lehet venni a DSGM módszert, habár nagy szerencse kell hozzá, annyira kevés a szakember az igényekhez – bár inkább szükségeshez – képest.

Huszonöt évvel ezelőtt elindult a Dévény szakgyógytornász képzés, ennek köszönhetően a módszerhez már nemcsak Budapesten, hanem az ország számos pontján is hozzáférhetnek – de még mindig nem elegen. Dévény Anna sokszor elmondta, hogy létkérdés lenne, hogy a koraszülött osztályokon rutinszerűen hozzájussanak a babák a kezeléshez, de az első hetekben minden csecsemőnek jót tenne, ha pár alkalommal átmozgatnák őket a szakemberek. Persze ez még mindig csak hiú ábránd.

1995 óta statisztikát vezetnek arról, hogy mit sikerült elérni a Dévény Anna Alapítványhoz segítségért forduló betegeknél. Eszerint a kezelt páciensek 80 százaléka teljesen gyógyultan távozott, ami azt jelenti, hogy életük hátralévő részében semmi sem emlékezteti majd őket arra, hogy valaha bajok voltak, 15 százalékuknál pedig javulást sikerült elérni. Vagyis sokkal hatásosabb, mint más rehabilitációs módszerek.

Azt mondják, a speciális manuális technika széleskörű elterjesztésével "kikoptatható" lenne az egész világon megoldatlan szülési sérülések szörnyű kórképe, és maradna a 20% rendkívül súlyos sérült, akiknél az egész agyállomány elpusztult.

Végezetül pedig álljon itt Dévény Anna utolsó személyes üzenete, amit az alapítvány Facebook oldalán tettek közzé:

"Imádott Babáim!

Ügyesedjetek, okosodjatok, ne sírjatok sokat, mert egyszer rá fogtok jönni, hogy milyen fontos, amit most úgy éreztek, hogy nem szerettek. Mi nagyon vigyázunk rátok, én odaföntről is. A szívem mindig veletek van.

Panni néni"

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek