És akkor beszélj egy hashoz!

Apák napja alkalmából összegyűjtöttük, hogyan élhetik át az apukák is a gyermekvárás csodáit, és kötődhetnek a babához már születése előtt.

A terhes nők szervezetében a hormonok hatására számos testi és lelki változás megy végbe, aminek hatására különleges kapcsolatot ápolnak gyerekükkel már világrajövetelük előtt. Sőt, ahogy már korábban megírtuk, még az agyunk is összemegy ilyenkor.

Az apukák ezzel szemben nincsenek ilyen „könnyű” helyzetben, hiszen nem úgy élik át a várandósság velejáróit, mint az édesanyák. Emiatt az események sodrában gyakran kívülállóként érzik magukat, gyermekükkel pedig csak születésük után tudnak kapcsolatot építeni. Az apai kötődés kellő odafigyeléssel azonban már a terhesség időszaka alatt is erősíthető. Íme, néhány hasznos tipp, hogyan válhatunk tudatos apákká, már a kicsi megérkezése előtt is.

Valójában persze a férfiak számára sem múlik ám el nyom nélkül az asszony terhessége, és az ő agya is megváltozik ilyenkor. A terhes nő közelsége ugyanis a férfiak hormonrendszerét sem hagyja érintetlenül: kimutatták például, hogy a szülés előtti hetekben az apák szervezetében a prolaktinszint – amely többek között a tejelválasztást serkentő hormon – egy kissé megemelkedik.

Beszéljünk hozzá, még akkor is ha nem hallja

Furcsának hat egy még nem is kerekedő pocakhoz beszélni, ám előnyös lehet, ha a születendő utód nem csak az édesanyát hallja, hanem az apuka hangjával is korán megbarátkozik. A magzat ugyan csak a terhesség 14. hetétől hall, és a 22. héten képes elkülöníteni a kusza zajokat egymástól, mégis érdemes már a várandósság korai szakaszaiban kommunikálni vele. Ha a hangokat nem is képes még felfogni, a rezgések mindenképp eljutnak hozzá, ráadásul az apa így tudatosíthatja a kicsi jelenlétét önmaga számára és erősítheti kötődését is hozzá.

Vegyünk részt az orvosi vizsgálatokon

A babavárás tele van izgalommal, hiszen ki ne szeretné, hogy először pillanthassa meg születendő gyermekét az ultrahang képernyőjén. Az apák számára sem érdemes kihagyni az első ilyen élményeket, ráadásul az anya is sokkal nyugodtabb, ha a vizsgálatokra nem egyedül kell elmennie. (Arról nem is beszélve, hogy terhesen rendszerint elfelejtettem, mit szerettem volna kérdezni az orvostól, kifejezetten jó, ha van velünk valaki, akinek még működik az agya) A közös élmény megerősíti a párkapcsolatot és a babával való érzelmi kötelék kialakításában is nagy szerepet játszik.

shutterstock 577760197

Járjunk babagondozási és szülésfelkészítő tanfolyamokra

A jövőbeli apák rengeteg hasznos tapasztalatra tehetnek szert, ha részt vesznek a szülésfelkészítő tanfolyamokon, a babaszoba berendezésében vagy a babaholmik beszerzésében, ráadásul ezeken a tevékenységeken egyáltalán nem kényszerülnek a háttérbe vonulni.

Azt tapasztaltuk, hogy az apák is szívesen részt vesznek a babagondozási és felkészítő tanfolyamokon, így már a terhesség korai szakaszában a folyamat részeseivé válhatnak, ez pedig nagy hatással van a születendő gyermekükkel való kapcsolatukra” – mondta el Dr. Csomai Zita, a Czeizel Intézet babagondozási programjának vezetője, aki szerint az apáknak akkor is érdemes részt venniük ezeken a foglalkozásokon, ha alapvetően nem apás szülést terveznek.

Fontoljuk meg az apás szülés gondolatát is

Szerintünk mindenki tervezzen apás szülést, ezt az élményt ugyanis, ha kihagytad, nem lehet bepótolni. És garantáltan hozzásegít, hogy szuperhősnek lásd a feleségedet! Ha nagyon paráztok, mi lesz később, maradjatok annyiban, hogy a férj nem megy az érkezési oldal közelébe, hanem marad a nő feje környékén. 

Az apás szüléssel kapcsolatban megoszlanak a vélemények: van, aki szerint a férfiaknak semmi keresnivalójuk a szülőszobában, mások rettegnek, hogy párjuk többé soha nem közeledik majd hozzájuk, de az biztos, hogy életre szóló élmény elvágni az újszülött köldökzsinórját, és elsőként ölbe venni a csecsemőt. Egy biztos, a döntésnek alapos megbeszélésen, és mindkét fél számára megfelelő kompromisszumon kell alapulnia.

Mustra