Érkeztek, mint a királynők: egy-két számmal kisebb nadrágban

A terhesség és a szülés alaposan igénybe veszi egy nő testét, a kutatások szerint nagyjából egy év, mire regenerálódunk belőle. A szülést követő hónapok persze tipikusan nem arról szólnak, hogy anya jól érezze magát és hogy saját egészségére és szépségére áldozzon időt, pénzt vagy energiát – ugyanakkor amit saját érdekünkben teszünk, azt közvetetten a baba érdekében tesszük. A babának ugyanis olyan anyára van szüksége, aki egészséges és kiegyensúlyozott, vagyis kötelességünk tenni magunkért is.

A rendszeres mozgás nem csak a testi egészségünkre és természetesen a szépségünkre van jó hatással, de a szülés utáni depressziót is csökkenti. Kismamák körében egyre népszerűbbek az otthon végezhető mozgásformák. Ha pedig a szülést követően szétnyílt a hasizmunk, megereszkedett a hasunk, vagy csak egyszerűen szép hasat szeretnénk, akkor erre is találhatunk speciális gyakorlatsort.

IMG 3854

Bagyinka Tímea sportrekreációs szakoktató épp az ilyen esetekre dolgozott ki egy gyakorlatsort, ráadásul a módszert igazoló tudományos kutatások is lassan a végükhöz érnek. Tímeával a LoveYourBelly módszerről beszélgettünk.

Kidolgoztál egy gyakorlatsort a szülés utáni szétnyílt hasizom kezelésére. Honnan jött az ötlet, miért kezdtél el ezzel foglalkozni?

Egész életemet végigkíséri az irodalom, a művészetek, illetve a mozgás és a sport iránt táplált szeretet és tisztelet. Gimnáziumba biciklivel jártam, főiskolára görkorcsolyával. Ezek a szerelmek tartanak a mai napig, de a sportot választottam hivatásomnak. Illetve inkább úgy mondom, az élet választotta nekem a hivatásom, mert egy súlyos betegség kellett ahhoz, hogy rádöbbenjek, mi az én utam. A rekreáció elvégzése után rögtön kismamákkal kezdtem foglalkozni, még 2004-ben. Általuk találkoztam a rectus diastasis, azaz a szétnyílt hasizom esetével, mely már akkor is nagyon sok édesanyát érintett.

A szétnyílt hasizmon könnyű rontani, nem féltél, hogy kitalálsz egy gyakorlatsort, és inkább ártani fog, mint használni?

Félelem nem volt bennem, elhivatottság viszont annál inkább. A LoveYourBelly lényegében nem egy gyakorlatsor, hanem egy módszertan, most már klinikailag is igazolt technika, mely a sérült hasfal vagy a gerinc degeneratív elváltozása miatti renyhe has- és törzsizomzat rehabilitációjára született.

Hosszú évek kutatómunkája során alakult ki a módszer végleges formája. Tanulmányozni kellett hozzá a törzs teljes anatómiáját, hogy különböző mozgásformákban vagy napi rutintevékenységek közben hogyan mozdul a test, hogyan mozdul hozzá a gerinc és a has izomzata egy ép és egy sérült hasfal esetében.

DSC6611
Kaszás Tamás / Dívány

Van olyan gyakorlat, ami árt? Én szülés után felüléseket csináltam, amíg meg nem tudtam, hogy az lehet, hogy rosszat tesz.

Igen, van olyan gyakorlat. Mindig a sérülés mértéke határozza meg, hogy mit és hogyan kell végezni. Szerencsére a has és a törzs könnyen, kézzel is tapintható és vizsgálható területe a testnek, így könnyen feltérképezhető a probléma és a kezelhetősége is. Nagyon fontos megtanulni, hogy utána hogyan lehet használni a testet, hogyan lehet a hasizmokat fejleszteni. Igazából van, amikor a "felüléseket" is lehet csinálni, csak nem mindegy, hogyan.

A gyakorlatsorod hatékonyságát kutatással is vizsgáljátok, ami nagyszerű, hiszen kevés alternatív módszer hatékonyságát támasztja alá természettudományos kutatás. Honnan jött az ötlet, hogyan csináljátok?

A klinikai kutatások egy közel 3 éves tudományos munka utolsó fázisai. Egyszer az egyik tanfolyamon ott volt a Semmelweis Tudományegyetem egyik phd doktora, egy kétgyermekes anyuka, akinek szintén a módszer hozta rendbe a hasát. Pár hónappal később kaptam tőle egy hivatalos, de annál inkább szeretetteljes levelet, amiben támogatást biztosítva felkért a közös kutatómunkára. A kutatási folyamat pedig most fejeződik be a Testnevelési Egyetem egyik laborjában.

Kiegészülve egy másik kutatóorvossal és két gyógytornász lánnyal, közel 150 anyukát vizsgáltunk meg klinikai körülmények között, ultrahangos képalkotás segítségével követtük a fejlődésüket és büszkén állíthatom, hogy minden hipotézisünket sikerült alátámasztanunk. Ehhez kellettek a lányok, akik dacolva a karácsonyi időszak kihívásaival, betegségekkel, ovival vagy munkahellyel, végigcsinálták a programot. És úgy tisztességes, ha megemlítem, hogy volt egy szem apuka is a kutatási csoportban, aki látva a felesége sikereit, kedvet kapott és csatlakozott, mert neki a sok hízás-fogyás miatt nyílt szét több, mint három ujjnyira a hasizma.

Jelenleg hogy álltok, vannak már eredmények?

A hivatalos összehasonlító elemzések elkészülése az idei nyár vége felé várható. Ez lesz a tudományos anyag. De a kézzel fogható eredmények már most itt vannak velünk. A kontroll méréseken együtt sírtam a résztvevőkkel. Úgy érkeztek, mint a királynők: egy-két számmal kisebb nadrágban és blúzokban mesélték, hogyan múlt el az eddigi mindennapos derékfájásuk, és hogyan lettek napról napra egyre magabiztosabbak.

Élsportolók is voltak a csoportban. Egy anyuka most készül a budapesti úszó világbajnokságra, és országos csúccsal nyert felkészítő bajnokságot. Az aranyérmét nekem és a LoveYourBellynek ajánlotta, ami azóta a legbecsesebb helyen csillog a büszkeségfalamon. Rengeteg szakmai elismerést kapunk, ez fontos, de még fontosabbak azok a visszajelzések, amelyek tőletek jönnek. Akár egy fotó egy régen áhított és most megvásárolt bikiniről – egy ilyet épp tegnap kaptam.

DSC6534
Kaszás Tamás / Dívány

A gyakorlatsort nem csak szétnyílt hasizmú anyáknak ajánlod, hanem még kiknek?

Azoknak ajánlom, akik már a várandósság alatt szeretnének mindent megtenni a hasizmaikért, azoknak, aki már szülés után vannak és például sokat hordoznak. És akik valamilyen sérves elváltozással bírnak (gerinc-, hasfali-, köldök-, lágyék-, végbél-, hólyag- és hüvelyfali sérv esetén), gyermekkori szétnyílt hasizom esetén, gyenge törzsizomzat miatti hanyag tartás, gerincbántalmak és derékfájás esetén, illetve túlsúly meglétekor.

Én elég nehéznek találom a gyakorlatokat, ezért nehéz rávenni magamat otthon - dacára annak, hogy amikor csinálom, akkor tényleg nem fáj a hátam. Kapsz ilyen visszajelzéseket? Akik megtanulják nálad, valóban végzik otthon?

Persze. De minden kezdet nehéz. És túl kell ezen lendülni. Erre a fokozatosan felépített edzéstervet javaslom mindig. Ami ma kettő, az jövő héten négy ismétlésszámmal fog menni. Mert az izom az ébred és épül. És nem a has erősítése nehéz a feladatokban, hanem a feladat végrehajtásához kellenek más izmok is, a végtagok, a lábak, kezek, amelyek gyengébb pontjai a testnek.

De ha a jó oldalát nézzük a dolgoknak, szerintem senki nem fog megsértődni, ha az izmos hasa mellé kap még pluszban egy szép és feszes kart vagy belső combot is.

További nehézség, hogy te nagyon jól nézel ki és csodás kondiban vagy. A szülés után lestrapált anyukákat nem bizonytalanítja ez el? Mármint, hogy ők sose fognak így kinézni.

Ne hozz zavarba... Nekem ez a munkám, nem teheti meg mindenki, hogy napi 6 órát tornázzon. Ennek is van árnyoldala, sokkal többet használom a testem és voltak már ebből eredő sérüléseim is. De minél többet dolgozol egy izommal, az annál fejlettebb. Megfelelő edzéssel és megfelelő táplálkozással el lehet érni, amit szeretnél. A célnak reálisnak kell lenni, ez a legfontosabb.

A LYB mellett Aviva-tornát is oktatsz, és a pilates és jógaóráidra is rengeteg kismama jár. Honnan ez az érdeklődés a gyerekvállalás-anyaság téma iránt, miért épp ezzel foglalkozol?

Ez karma: egész életemben a nőkkel volt dolgom, anyukámmal, barátnőkkel, a saját nőiségemmel kellett dolgoznom és küzdenem. Még nem szültem, így csak találgatni szoktam, hogy ha megszületik majd a gyermekem, akkor vajon kislányt kapok-e.

A jellemzően női gondok gyógyítása gyógytornával gondolom, maga után vonja azt is, hogy legalább egy kicsit lelki anyja is legyél ezeknek a nőknek, nem? Van ilyen? Ezt hogy bírod?

Nem lehet máshogy csinálni ezt, mint úgy, hogy minden támogatásom, tudásom és erőm megosztom a körülöttem lévőkkel. Teszem ezt ébredéstől elalvásig. Felelős vagyok a több mint 100 oktatóért, akik ország- és világszerte viszik a módszer nevét, azért a közel 150 nőért (és ne feledkezzünk meg a fiúnkról sem), akikkel hétről hétre buzdítottuk egymást a kutatás alatt, egy tízezres közösségért, akiknek a fejlődését napról napra igyekszem segíteni a közösségi oldalakon, és azokért, akikkel a mindennapokon találkozom a tanfolyamokon és az óráimon.

Mindezt úgy, hogy nekem is néha nagy szükségem van támogatásra, nekem is vannak rossz napjaim, de mára már fel mertem vállalni ezt az oldalam is, hiszen nem vagyok sem sebezhetetlen, sem halhatatlan, én is csak egy egyszerű és esendő ember vagyok.

DSC6488
Kaszás Tamás / Dívány

Az elmúlt pár évben a módszer hatalmas karriert futott be, már nem csak te oktatod, hanem oktatókat képzel szerte a világban. Hol, hány oktató van?

Eddig 113 oktatót képeztem ki és tanítottam meg nekik mindent, amit csak tudunk a szétnyílt hasizomról és annak kezelési lehetőségeiről. LoveYourBelly oktatók Magyarországon kívül már Nagyváradon, Csíkszeredán, Kolozsváron, Gyergyószentmiklóson, Sepsiszetgyörgyön, továbbá Brassó, Bécs, Linz, Barcelona, Athén, Izrael, Izland, München, Stuttgart, Szicília, az Egyesült Arab Emírségek, Thaiföld és Norvégia városaiban is elérhetőek. Boldogság volt ezt felsorolni.

2017. április 30-án második alkalommal lesz LoveYourBelly Workday — Zárjunk össze! , amikor is 12 országban, 89 helyszínen tartunk tanfolyamokat és workshopokat. És hamarosan elindítjuk a LYB SummerTeam online közösséget is, amelyben minden résztvevőnek ingyenes nyomonkövetést és konzultációt biztosítunk, táplálkozási tanácsokkal és sok-sok motivációval.

Ezzel az akcióval szeretnénk felhívni a figyelmet a rectus diastasis jelenségére és arra, hogy műtéti beavatkozás nélkül is orvosolható.

Oszd meg másokkal is!
Mustra