Így segítenek a horgolt polipok a koraszülötteken

Szuper kezdeményezés, irtó aranyos fotókkal.

Gondolta volna, hogy azok a koraszülött babák, akik horgolt polipokat ölelgethetnek, nagyobb biztonságban érzik magukat, és gyorsabban fejlődnek, mint polip nélküli társaik? Pedig így van! De miért éppen a polipok, és hogyan is hatnak az apró figurák? A Babble-n bukkantunk rá a szuper kezdeményezésre. 

Dániában fedezték fel a kutatók azt az összefüggést, hogy ha az inkubátorban a koraszülött babák magukhoz ölelhették a horgolt polipokat, akkor egyenletesebben vert a szívük, könnyebben lélegeztek, és a vérükben is emelkedett az oxigénszint. Ráadásul a polipot ölelgető babák közül kevesebbnek volt szüksége intubálásra is, és a polip karjait markolászva kevésbé rángatták ki magukból a mindenféle csöveket is.

A polip karjai ugyanis, úgy tűnik, a köldökzsinórra emlékeztetik a babákat, a horgolt figura puhasága pedig a méhen belüli tapintást idézi fel bennük. Angliában a Poole Hospital próbálta ki a koraszülött babákon ezt  a felfedezést, és minden családnak adnak ajándékba egy ilyen polipot, mellé pedig egy használati útmutatót, hogy biztonságosan használják az állatkákat.

A dán kórház, és a szülők is nagyon hálásak lennének minél több polipos adományért, hiszen a szülők sem lehetnek mindig ott az újszülötteknél, és ezekkel  a polipokkal a babák sose érzik egyedül magukat. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra