Már a 6 évesek is elhiszik, a férfiak okosabbak

Már a 6-7 éves kislányok fejében is élénken él az a sztereotípia, hogy a férfiak okosabbak és tehetségesebbek a nőknél - derült ki egy friss amerikai kutatásból, ami a Science tudományos lapban jelent meg, és a U.S News-on bukkantunk rá.

"Társadalmunk a kiemelkedő képességeket inkább a férfiakhoz köti, mint a nőkhöz. Eredményeink azt mutatják, hogy ez a nézet már a 6-7 éves gyerekekre is hatással van" - nyilatkozta Andrei Cimpian, a New York-i Egyetem pszichológiai tanszékének professzora.

A professzor által vezényelt kutatásban négyszáz 5-7 éves gyerek vett részt. A kutatás első részében elmondtak a gyerekeknek egy történetet valakiről, aki "nagyon-nagyon okos", majd megkérték őket, válasszák ki azt a fotót, amelyikük szerintük a történet szereplőjét ábrázolja. Négy fotót kaptak: kettőn férfi, kettőn nő volt látható, és mind a négyen korban közel álltak egymáshoz, boldognak látszottak, és komoly munkára utaló öltözéket viseltek.

Az iskolás lányoknál már kialakul az előítélet

Az öt éves gyerekek még automatikusan a saját nemükhöz kapcsolták ezt a történetet: vagyis a lányok többsége a nőket, a fiúk többsége pedig a férfiakat ábrázoló képek közül választott. Ugyanakkor ez a kicsit is idősebb lányoknál már nem így történt: a 6-7 éves lányok közül "szignifikánsan kevesebben" választottak nőt ábrázoló fotót. Ehhez hasonló eredmények születtek, amikor gyerekek fotói közül kellett azonosítani a történet szereplőjét.

Amikor azonban arra kérték őket, válasszák ki a képek közül azt a személyt, amelyik az iskolában jól teljesítő gyereket ábrázolja, más lett az eredmény. "Akkor a lányok inkább lányok fotóira mutattak, ami azt jelenti, hogy elképzelésük szerint az okosság nem az iskolai teljesítményen alapul." - mondja a kutató.

shutterstock 450024505

Okosak, vagy inkább szorgalmasak a lányok?

A kutatás második részében két társasjátékot mutattak a gyerekeknek: az egyikről azt mondták, hogy ez "nagyon-nagyon okos gyerekeknek" valóak, a másik pedig a "nagyon-nagyon szorgalmas gyerekeknek". Az öt éves fiúk és lányok egyaránt az okos gyerekeknek való játékkal akartak játszani. A 6-7 éves korosztályban a fiúk maradtak ennél a játéknál, azonban az ilyen korú lányok már a másik társast választották. "Semmi sincs a játékban, amitől az kevésbé lenne érdekes a lányok számára, csak a játék leírása, hogy nagyon-nagyon okos gyerekeknek szól" - mondta Cimpian.

Sztereotípiák árnyékában

Még mindig nem teljesen világos, hogy ezek a sztereotípiák honnan jönnek. Cimpian szerint a szülők, a tanárok és a média is nagyban hozzájárul a nemi sztereotípiák kialakulásához. "Ezek a sztereotípiák elbátortalanítják a lányokat, lebeszélik őket sok nagy presztízsű pályáról, amelyeken így érezhetően kevés a nő" - írták a kutatók.

Oka lehet a jelenségnek több más tényező mellett az is, hogy az iskolai tananyagban kulcsszerepet kapó történelmi személyek is jellemzően férfiak, ezért fontos lenne a gyerekekben tudatosítani, ennek nem képességbeli okai vannak, hanem ilyen volt a társadalmi berendezkedés évezredeken keresztül - vélik a kutatók.

A játékvállalatok is felismerték, hogy fontos megdönteni a nemi sztereotípiákat. Gondoljunk csak a Barbie "Bármi lehetsz!" kampányára, ami azt üzeni a fiatal lányoknak, hogy azok lehetnek, amik csak szeretnének: állatorvosok, vagy akár professzorok is.

De elég arra a videóra gondolni, ami azt vizsgálta, mikor válik a "mint egy lány" kifejezés semleges közlésből valami lekezelővé:

De nem is kell ennyire messzire menni, itt írtunk arról, mit szólnak ahhoz a kisgyerekek, ha találkoznak azzal a felvetéssel, hogy egy lány ugyanazért a munkáért kevesebb pénzt kap (értetlenül állnak a jelenség előtt, és teljesen igazságtalannak tartják), itt viszont arról, hogyan néznek ki ma Magyarországon a kezdőfizetések, és miért keres havi átlagosan 55 ezerrel kevesebbet az a frissdiplomás, aki történetesen nőnek született.

Sőt, arról is írtunk már, milyen fordított eredményre vezet az, ha egy közösségben történelmileg fordított erőviszonyok alakultak ki, és hogyan válhatnak ott a férfiak ugyanolyan elnyomott nemmé, mint máshol a nők, és hogyan vívnak elkeseredett harcot az esélyegyenlőségért.

Nagyon fontos dolog, hogy már korán beszélgessünk a gyerekeinkkel, hogy nemtől független bármire képesek lehetnek!

Oszd meg másokkal is!
Mustra