Könyvutalványt kapott a kamasz? Ajánló!

A kamaszoknak már gyakrabban vesz a rutinos nagyi könyvutalványt, mint könyvet. Ha ez a helyzet, mit vegyünk belőle? Íme, az elmúlt év legizgalmasabb, legkalandosabb, legmenőbb és persze legszórakoztatóbb regényei, mesekönyvei, albumai.

Finy Petra: A nagy álom

December utolsó hetében a negyedikes lányomnak eltört a lába. Nagyon el volt szomorodva, és sehogyan sem tudtam jobb kedvre deríteni. Főleg az zavarta, hogy így nem tud elmenni az úszóedzésekre. Akkor láttam meg az Úszósuli: A nagy álom című könyvet a szentendrei Parti medve könyvesbolt kirakatában – ami egyébként egy fantasztikus gyerekkönyvesbolt, ahol klassz teákat lehet inni, és egy szuper galéria is van az emeleten.

Úszósuli 1

No de visszakanyarodva a könyvhöz, végül megvettem, hiszen az úszásról szól, méghozzá olyan nyelven, amit a tinik értenek.

A másik ok az volt, hogy Finy Petra írta, akiben eddig soha nem csalódtunk. Amikor odaadtam a lányomnak a könyvet, csak felhúzta a szemöldökét, de egy mosoly nem sok annyi sem jelent meg az arcán. Felrakta maga mellé a polcra, és továbbra is befelé fordulva feküdt az ágyában. Úgy döntöttem, kicsit békén hagyom. Húsz perc elteltével arra nyitottam be hozzá, hogy már a huszadik oldalon tart. Le sem tette két órán keresztül. Csak falta az oldalakat. Nem hiába, hiszen a stílus magával ragadó.

A történet izgalmas, és érdekes, hiszen a nyári úszótáborban játszódik, ahol fiúk és lányok egy csapattá kovácsolódnak. Persze könnyek és sok nevetés jellemzi a kamaszokat, akiknek életét Finy Petra rendkívül hitelesen adja vissza. Az Úszósulival végül a lányom másnap végzett is, és még egy köszönömöt is kaptam, majd csak annyit mondott, ilyen jó könyvet már rég olvasott.

(Cerkabella Kiadó 2016)                                         

Stella Caldwell: Roald Dahl csodálatos világa

Roald Dahl tényleg csodálatos világába mi a Barátságos óriás című könyv és film kapcsán csöppentünk bele a gyerekekkel. Aztán nem volt megállás, elolvastuk a Charlie és a csokigyárat, a Danny a szupersrácot, és persze a Georgie és a csodaszérumot is, és csak ajánlani tudjuk a legújabb magyar megjelenést, a Matildát is.

274025900

Engem felnőttként is beszippantott minden könyve, a gyerekek pedig rajongtak értük. Pedig voltak az olvasás alatt olyan pillanataim, amikor erről nem voltam meggyőződve, azt hittem például, hogy rettegni fognak az óriásoktól. De tévedtem. Szerencsére. Mivel nálunk kisebbek is vannak, együtt olvastuk a könyveket lefekvés előtt.

Dahl olyan zseniálisan mesél, humora pedig olyan pazar, hogy egyszerűen átlendít a mese magától értetődő egyszerűségével azokon a pontokon, melyeket én félelmetesnek gondoltam volna.

Szóval nem volt megállás, és nem is volt kérdés, hogy a Roald Dahl csodálatos világa című album is a polcunkon landoljon. Gyönyörű kivitelezésű a könyv, melynek első oldalain különleges információkat tudhatunk meg a szerzőről, például láthatjuk annak a kis házikónak a fényképét is, ahol a regényei születtek. A következő oldalakon megismerkedhetünk Dahl összes gyerekregényével, ám az oldalakon azok is találnak szórakozást maguknak, akik minden sorát olvasták már.

Rálelhetünk titkos receptekre, belépőjegyekre, korabeli fotókra, és még sorolhatnám. Egy szó mint száz, ez egy szuper album, nem csak Dahl rajongóknak, hanem azoknak is, akik most ismerkednek ezzel a valóban csodálatos világgal.

(Scolar Kiadó 2016)

Aleksandra Mizielinska, Daniel Mizielinski: Föld alatt - Víz alatt

Ez egy fantasztikus album minden tekintetben, melyet külön érdekességként mindkét oldalról el lehet kezdeni nézegetni, böngészni, olvasni. A Föld alatt - Víz alatt kötetben a címhez méltón az egyik oldalról a Föld kincsei, a másik oldalról a víz mélységei tárulnak fel előttünk.

1261306 tc1sqy2n

A lengyel illusztrátor házaspár ismét nagyot alkotott, vicces, részlet gazdag képei, okos, érthető, rövid, de velős magyarázatai elég információt nyújtanak akár az egész családnak. A víz csodálatos világából számomra külön öröm volt, hogy az alig két éve történt búvárrekord is szerepel a könyvben, miszerint Ahmed Gabr egyiptomi búvár 332,35 méter mélyre ereszkedett a Vörös-tengerben.

A gyerekeknek persze a dinócsontok voltak a nagy kedvencei, és a föld magja, de az is érdekelte őket, milyen mélyre nyúlnak le a fák és a növények gyökerei, vagy az alagutak világa is izgalmasnak bizonyult. Mindeközben a családfő a tengeri fúrótornyokat tanulmányozta nagy érdeklődéssel. Egy szó mint száz, ez a gyönyörű album igazán szép és igényes, akár ajándéknak is jó.

(Manó Könyvek Kiadó 2016)

Mészöly Ágnes: Ez egy ilyen nap

Tizenkét mai magyar iskolás gyerek, tizenkét történet. Mészöly Ágnes nem is mesél, inkább tükröt mutat. Az egy ilyen nap című könyvben gyerekek egy-egy napjáról olvashatunk reggeltől estig. Van, aki tanyán él, van aki egy villában, akad akinek elváltak a szülei, aki csonka családban nő fel, és megszólal a kötetben a mozgássérült gyerek is.

B1449727

Egyrészről hasonló korúak, fiúk, lányok, valós, hús-vér szereplők. Az életkörülményeik, a karakterük, jellemük azonban nagyon eltérő egymástól. Minden gyereknek, sőt felnőttnek is el kellene olvasnia ezt a könyvet, hogy egy másik, rég elfeledett, vagy éppen nem is gondolt szemszögből nézzük a világot, lássuk meg saját gyerekeinket. Szóval, ha a gyerek már kiolvasta, kérjük kölcsön tőle nyugodtan.

(Naphegy Kiadó 2016)

Lackfi János: Szerelmi nyomozás

A Szerelmi nyomozás című ifjúsági könyv egy igazi könnyed tini szerelmes regény, mely Bálintról szól, aki az egyik nap a padjában egy cetlit talál, amin ez a mondat áll: „Szerintem a Bálint tök helyes, totál belezúgtam… Love.”.

B288988

A fiúval fordul a világ, és minden praktikát, tippet és ötletet bevet, hogy megtalálja azt a lányt, aki ezeket a sorokat írta. Lendületes, szórakoztató, szerelmes, és persze nagyon mai, igazi minőségi ifjúsági irodalom a javából, ahogyan azt már Lackfi Jánostól megszokhattuk.

(Scolar Kiadó 2016)

Baár Tünde: Buda és Vince: Utálom a padtársam

A könyv szerzője maga is pedagógus, így nem volt nehéz élet-, vagy még inkább suliszagú történeteket elmesélnie. A Buda és Vince: Utálom a padtársam című könyv humoros, vagány, izgalmas olvasmány leginkább a tíz éveseknek.

B289771

Vince és Buda padtársak, akik nem szívelik egymást, legalábbis az év elején, szeptemberben nem. Sok kaland, és megrázkódtatás után persze minden jóra fordul. Aki szeret nagyokat nevetni, az biztosan nem fog csalódni ebben a könyvben. Az én személyes kedvencem a kötetből az a rész, amikor áprilisban a tanárok is megbolondulnak egy kicsit, és Piri néni ételfestékkel pirosra és zöldre színezte a madártejet, amelyet fel is szolgált a megdöbbent gyerekseregnek, majd azt tanácsolta nekik, hogy csukott szemmel falatozzanak.

(Manó Könyvek 2016)

Tittel Kinga: Mesélő Budapest

Ez az a könyv, amit minden budapesti szülőnek be kellene szereznie. Tittel Kinga mesterségének címere idegenvezető, és kíváncsisága, a város szeretete, és szerteágazó tudása mind megjelenik az oldalakon. 

B281039

A Mesélő Budapest nem csak egy fergeteges családi útikönyv, de egyben egy mesekönyv is, a szó olyan értelmében, hogy a jól ismert helyekről, épületekről, szobrokról mesél, tanít, sztorizik, a lehető legszórakoztatóbb módon, gyerekek számára is érthetően, viccesen, fogyaszthatóan. Az információkat nem zúdítja a fejünkre, inkább ízlésesen tálalja, térképekkel, rengeteg képpel, fotókkal színesítve minden egyes oldalt. Ez a könyv biztos befutó, melyet a legártatlanabb séta közben is elő lehet majd kapni,, szóval biztosan nem fog a polcon porosodni.

(Kolibri Kiadó 2016)

Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Nagyon is mai történetet dolgoz fel Wéber Anikó könyve, Az osztály vesztese. Balázst egy koraeste, próba után, amikor felszalad a padban hagyott telefonért megveri egy osztálytársa, aztán a lefotózza a feje fölé írt "Az osztály vesztese" felirattal. És a kép megjelenik a közös Facebook csoportban, csak éppen úgy, hogy nem lehet tudni, ki a tettes, ki az áldozat. Az osztályfőnök őrjöng, és megindul a nyomozás. Ki tette? És kivel? 

B288068

A könyvben fejezetről fejezetre látunk be a gyerekek fejébe, ki és mit fog az esetből, ki mit gondol? Közben zajlanak az iskolai hétköznapok, órák vannak, felelés, tanulószoba. Bár az alkoholos filces feliratot nem sikerül lemosni, de egy elé akasztott Petőfi képpel azt is eldugja valaki.

Miért nem szólunk? Vesztesnek lenni jobb, vagy igazságtalanul megvádolt elkövetőnek? És ha a kettő ugyanaz? Mi van, ha Balázs inkább azt mondja, ő volt, csak azért, ki ne derüljön, vele történt? Mit tesz ebben a helyzetben a valódi tettes? Az osztály vesztese olyan élethűen hozza a ma nem ritka iskolai zaklatás atmoszféráját, hogy időnként még felnőttként is görcsbe ugrik tőle a gyomrunk.

Tíz éves kortól ajánlott, szerintem akár közös olvasásra is, ami jó lehetőség a téma megbeszélésére.

Rachel Cohn-David Levithan: Dash és Lili 12 napja

Ez valójában egy második kötet, a Dash és Lily: Kihívások könyve folytatása. Röviden: abban arról volt szó, hogyan ismerkedik meg a kissé mogorva Dash a vidám Lilyvel egy titokzatos piros notesz segítségével, amit a lány hagyott ott a Strand könyvesházban, mindenféle rejtvényekkel. Sok-sok feladvánnyal később egy csodálatos, izgalmas, kalandos barátság bontakozik ki.

A második részben, ami a Dash és Lily 12 napja is fontos szerephez jut az, ami az első kiindulópontja: Dash utálja a karácsonyt, Lily viszont imádja. Minden részletét, a fényeket, a készülődést, az izgalmakat. Csakhogy egy évvel később a lány életében nem éppen vidám dolgok történnek, így Dash-re vár a feladat, hogy meghozza Lily kedvét a karácsonyhoz. 

B290366

Mindezt úgy, hogy közben mintha közöttük sem mennének a legsimábban a dolgok. Lesz ebből igazi nagy szerelem, vagy nem lesz belőle semmi, még egy barátság sem? Odaégetett, kicsit gluténmentest idéző sütiken, balettelőadásokon, és további rejtvényeken át vezet az út a végkifejletig.

A romantikus szál miatt talán inkább lányoknak javasolt, a kiadó ajánlata szerint 14 éves kortól.

Oszd meg másokkal is!
Mustra