160 millió órával több jut a lányoknak, mi az?

Az ENSZ Közgyűlése 2011 decemberében nevezte ki október 11-ét a lány gyermekek világnapjának, hogy felhívja a figyelmet a jogaikra és a kifejezetten őket érintő problémákra. Ennek az egésznek az esélyegyenlőség elősegítése lenne a célja, és például olyan dolgokkal foglalkozik, hogy a lányok naponta és világszerte 160 millió órával többet töltenek házimunkával, mint a fiúk, de kitér arra is, hogy gyakran nem járhatnak iskolába, a nemi szervük megcsonkítására, vagy, hogy gyerekkorukban férjhez kényszerítik őket, és tinédzser korú anyákká válnak.

„A fizetés nélküli házimunkák túlzott terhe már kora gyermekkorban kezdődik, és csak fokozódik, ahogy a lányok elérik a kamaszkort” – mondta az UNICEF főtanácsadója, Anju Malhotra. „Ennek pedig az az eredménye, hogy a lányok kénytelenek lemondani a lehetőségről, hogy tanulhassanak, fejlődhessenek, vagy csak egyszerűen élvezzék a gyerekkorukat. Ez az egyenlőtlen munkamegosztás a gyerekeknél csak állandósítja a hagyományos nemi sztereotípiákat és a nők, lányok generációira háruló kettős teher enyhülését sem segíti.

Az UNICEF legújabb jelentése, amelyet a lányok világnapja alkalmából hoztak nyilvánosságra, arra is kitér, hogy a lányok által végzett munka kevésbé van szem előtt és többnyire kisebb is a megbecsülése. A lányoknak gyakran olyan feladatokat is el kell látniuk, ami egyébként a felnőttek dolga lenne, például a családtagjaikról – akár kisebb testvéreikről – való gondoskodás. A házimunka a lányok gyermekkorából vesz el és a játékkal, barátkozással, tanulással töltött idő rovására megy.
Egyes országokban ráadásul könnyen szexuális erőszak áldozataivá válhatnak, miközben tűzifát gyűjtenek vagy vizet hordanak.

Hol a legrosszabb lánynak lenni?

 A Save The Children elkészítette azt a listát, mely megmutatja, hol a legjobb és a legrosszabb lánynak lenni, a halálozási arányoktól kezdve a nemi egyenlőségig. A Save the Children szervezet 144 országot vizsgált meg, a csecsemőkori halálozás, a gyerekházasságok, az oktatás szempontjából, illetve ehhez hozzávették a női képviselők arányát a férfiakhoz képest. Az élen Svédország végzett, ezt követte Finnország, Norvégia és Hollandia. Az utolsó helyeken Csád és Niger végzett. Magyarország a 41.helyen végzett. 

Még mindig vannak, akiknek ez nem egyértelmű

Persze sokan nem értenek ezzel egyet. Pár hónappal ezelőtt bemutattunk egy videót, amelyben arról volt szó, hogy hogyan reagálnak a gyerekek arra, ha ugyanazzal a munkával a lányok kevesebb pénzt keresnek, mint a fiúk. A videóban szereplő gyerekek ezt végtelenül igazságtalannak tartották, a kommentelők szerint viszont ennek nyilván az az oka, hogy a nők (akár a gyerekeik miatt) nem dolgoznak annyit és ugyanolyan hatékonyan. Sőt, sokan a nők és férfiak fizetése közötti szakadékot is kétségbe vonták, holott ez tény.

És nem volt ez másképp az UNICEF posztja alatt sem, amellyel a lánygyerekek világnapjára hívta fel a figyelmet. A kommentelők szinte sértődötten vették tudomásul, hogy a lányoknak van világnapja, a fiúk problémáira viszont senki se hívja fel a figyelmet. Sőt, olyan hozzászólás is volt, ami a fiúk körülmetélését hasonlította össze a lányok nemi szervének a csonkításával, a kettő közé egyenlőségjelet téve – a XXI. században, Európában. Nehéz lesz így a változás. (Nem tudom, kell-e magyarázni, hogy a fityma eltávolítása sem a pénisz funkcióiban, sem az ingerek érzékelésében nem jelent negatív változást, a csikló csonkítása viszont azzal jár, hogy a szex, mondhatni, elveszíti a vonzerejét a nő számára. Gyereket persze tud szülni azután is, szóval ha csak ez a cél, örülni meg elég, ha a férfi örül, akkor mi kérünk elnézést.)

Gyerekházasság, erőszak, intim betét

A világnapra készített videóban az Unicef arra is rámutat, hogy a gyerekházasságot csak idén tiltották be Zimbabwéban, Tanzániában és Gambiában, a lányok elleni szexuális erőszak pedig egy felmérés szerint a fiatalok 74 százaléka szerint igenis probléma. Kormányok, üzleti vállalkozások és alapítványok komoly pénzeket fordítanak az erőszak felszámolására és arra, hogy a lányok ugyanúgy járhassanak iskolába, mint a fiúk.

És hogy mit szeretnének a lányok? Hogy ne kelljen gyerekfejjel férjhez menniük, hogy eldönthessék, hogy mikor és hány gyereket szüljenek, és ne haljanak meg AIDS-ben. Vagy csak annyit, hogy hozzájussanak intim betéthez, amikor menstruálnak.

Jelenleg úgy állnak a dolgok, hogy a nők 35 százalékának kellett már nemi erőszakot átélnie, a cél pedig az, hogy 2030-ra ez teljesen megszűnjön. Napjainkban 31 millió lány nem fejezheti be az általános iskolát, amit 2030-ig szintén szeretnének eltüntetni a föld színéről. Évente 15,1 millió lányt adnak férjhez 18 éves kora előtt, amit szintén meg kell állítani.

Hát ez lenne a célja a világnapnak, és nem az, hogy igazságtalanul háttérbe szorítsák a fiúgyerekeket. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek