Tabletes játék szűri ki az autizmus korai jeleit

Európában és Észak-Amerikában 68 gyerekből egynél észlelhetők az autizmus enyhébb vagy erősebb tünetei, egy diagnózis felállítása azonban nem csak hosszas, de igen költséges és idegőrlő folyamat is.

A skóciai Strathclyde egyetem kutatói ezért megpróbáltak kifejleszteni egy egyszerűbb és élvezhetőbb, szó szerint játékos módszert arra, hogy már kora gyerekkorban ki lehessen szűrni az autizmus jeleit - írja az IFLScience.

A Scientific Reports című szaklapban megjelent tanulmány egy újabb bizonyíték arra, hogy a motoros képességek és az időzítés zavara igazolja az autizmus meglétét, illetve hogy a gépi tanulás alapú adatelemzés a rendellenesség azonosítására alkalmas mérőeszközként szolgál. A kutatók egy fiatal japán cég, a Harimata munkatársait kérték fel az együttműködésre, hogy a motoros készségek nyomon követésének technológiáját játékos formába öntsék.

„Az volt a célunk, hogy egy intuitív, gyors és a gyerekek számára élvezhető, ugyanakkor kimondottan hatékony szűrőmódszert fejlesszünk ki. Az iPad alapú játékok különösen alkalmasak erre a célra, ezért két különböző tabletes játékot alakítottunk át úgy, hogy azokba a játék dinamikáját pontosan mérő, mozgásérzékelő szenzorokat építettünk be” – nyilatkozta Anna Anzulewicz, a Harimata cég kutatócsoportjának igazgatója a Science Dailynek.

Szórakoztató és eredényes

A szakértők a Sharing (=megosztás) és a Creativity (=kreativitás) nevű játékokat alakították át úgy, hogy megfigyelhessék, milyen fürgén mozgatják a gyerekek ujjaikat az érintésérzékeny kijelzőn. A Sharing lényege, hogy egy gyümölcsöt négy egyforma szeletre vágjanak, majd tányérokra helyezzék azokat a játékosok, míg a Creativityben a cél az, hogy nyomon kövessék egy választott állat alakját, majd kiszínezzék a figurát. A játék során a nyomás erősségét, a gyorsaságot és a pontosságot mérték fel, majd az információkat egy gépi tanulási algoritmus segítségével dolgozták fel.

shutterstock 161916011

„Más szóval az autizmust nem szociális, érzelmi vagy kognitív aspektus alapján azonosítjuk. A kulcsfontosságú tényező az, hogy az autista gyerekek másként mozgatják a kezüket a képernyő érintésekor és lapozáskor, valamint másként gesztikulálnak a tablettel játék közben” – magyarázta Dr. Jonathan Delafield-Butt, a tanulmány egyik szerzője.

A vizsgálat során 82 kisgyereken tesztelték a módszert, akik közül 37 gyereknél diagnosztizáltak autizmust. A kutatók konklúziója alapján az iPades elemzési módszer 93 százalékos pontossággal szűri ki az autizmus jeleit.

„Ez meglehetősen nagy áttörést jelent az autizmus azonosításában, hiszen sokkal olcsóbb, gyorsabb és érdekesebb is, mint a hagyományos eljárások. További vizsgálatokra van azonban szükség, hogy megerősítsük az eredményeket és az esetleges hiányosságokat is teszteljük” – tette hozzá Delafield-Butt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra