Gandalf és Frodó is lehet a gyerek neve

Nemrég megnéztük, hogy milyen névadási lehetőségeik vannak azoknak a Fantasy-rajongó szülőknek, akik kislányt várnak. Akkor az amerikai utónév kínálatot próbáltuk magyarítani több-kevesebb sikerrel, és találtunk is egy csomó jópofa/bizarr lehetőséget. Ugye nem gondolták, hogy félbehagyjuk a dolgot, és előbb-utóbb nem térünk rá a fiúnevekre?

Most azonban hagyjuk a dekadens nyugatot, és koncentráljunk egyenesen a Magyarországon is anyakönyvezhető utónevekre. Gyermeklelkű, és fantasy-rajongó olvasóink nem fognak csalódni.

Tudta-e ön, hogy fiúgyermekét minden további nélkül nevezheti Frodónak, vagy akár Gandalfnak is? A Gyűrűk ura rajongói, úgy látszik, alaposan odatették magukat, és kijárták ezeket a lehetőségeket az MTA illetékes bizottságánál. A tiszta szívű hobbit és a roppant mélységeket és magasságokat megjárt mágus mellett az esendő emberről, Boromirról is elnevezetik a fiukat, akik erre vágynak.

shutterstock 253129186

Az mondjuk annyira nem meglepő, hogy sem a Gollam, sem a Szméagol nem szerepel az anyakönyvezhető utónevek listáján (ennyire azért már tényleg erős lenne kitolni a gyerekkel), de azt többen nem értjük, hogy a Legolas (magyarul Legolász?) név vajon mit vétett, hogy senki sem akarta még a fiára aggatni?

Sajnos a Trónok harca-rajongóknak nincs túl sok jó hírünk, akárhogy néztük, a Jánoson és a Sándoron kívül nem találtunk más lehetőséget, ezeket is ékezettel, viszont ezekből senki sem fog kapcsolni, hogy miért hívják így a gyereket, szóval nem is olyan érdekesek.

Bran nevét esetleg Brendonként lehet a gyermeknek ajándékozni (bár nekem erről a babaáruház hamarabb eszembe jut, mint a varg képességű Stark gyerek). Aki meg a Dorne-iakkal szimpatizál, a csúf véget ért Oberin herceg után próbálkozhat az Oberonnal, ha így is tetszik. Ha nem, nem, más nincs sajnos, pedig a Tyrion elég ütős lenne. Theon, Tywin sincs.

Direkt gyúrtam az Éhezők viadalára, hátha a Peeta megfelelője anyakönyvezhető mondjuk Pita formájában, végül is egy pékhez jól illik a név, de sajnos csalódnom kellett.

Innen ugrottunk az animációs filmekre, megkértem a gyerekeimet, hogy kezdjenek el neveket sorolni, én pedig megkeresem az utónév listán. Hablaty, Fogatlan és Takonypóc jutott az eszükbe először, kár a gőzért.

Aladin viszont simán lehet a gyerek, és Némó is, a halmozottan hátrányos helyzetébe belenyugodni nem akaró kis bohóchal után. Már amennyiben valakinek ez a vágya. A Jégvarázs-rajongóknak is jó hírünk van, vagyis ahogy vesszük: a rénszarvas, Szven neve anyakönyvezhető Magyarországon, a gazdája (barátja) pedig szintén, ami Kristóf lehet magyarítva.

A végére pedig három extra jó hírt kaptunk: a Reszkessetek betörőkből Kevin minden további nélkül választható, aki pedig nem tudja feledni a Szeszélyes évszakokat, koszorús költőjük, Glázser Bozsó után szintén elnevezheti a kisfiát. És a Semjén is egy létező férfi utónév, bár ez már tényleg akkora kitolás, hogy ennyire gonosz egy szülő sem lehet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek