Régi szép idők, mikor még el lehetett postázni a gyereket

Képzelje el, hogy 1914-et írunk, otthon vannak a családi házban, az Egyesült Államok-beli Grangeville-ben, és kislánya, az ötéves kis May pedig ott játszadozik békésen a tűzhely mellett. Önnek azonban sürgősen elintéznivalója akad aznap délutántól, mondjuk át kell ruccannia a szomszéd településre két napra, jó óradíjért kukoricát fejteni, a gyereket azonban nincs kire bíznia, és arra sincs ideje/pénze, hogy elfuvarozza a kislányt a 117 kilométerre lévő nagyszülőkhöz. Nos, ilyenkor jön jól a posta: 53 centért feladja, és biztonságban oda is ér!

GettyImages-488810005
Vintage Images / Europress / Getty

A fenti sztori megtörtént, 1913-tól csomagküldő szolgálattal ugyanis biztonságos körülmények között el lehetett juttatni a gyerekeket bárhová, a szülők pedig éltek is a lehetőséggel. A Postalmuseum blog szerint az első ilyen elpostázott gyereket 1913 januárjában 15 centért adták fel Ohio államban a mindössze másfél kilométerre lakó nagyihoz  – igaz, 50 dollárért kötöttek biztosítást a kisfiúra a biztonság kedvéért. Az árak persze országszerte változtak: rá pár hétre Pennsylvaniában már 45 centbe került egy kislány fuvarozása.

Még mielőtt azonban igazán beindulhatott volna a biznisz, egy postamester megtiltotta az emberi lények postai úton való szállítását. A szabályok persze arra voltak már akkor is, hogy megszegjék őket: egy hónappal az új szabályzat életbe lépése után egy körülbelül hétkilós csecsemőt postázott el a nagymamája a 20 kilométerrel odébb fekvő szülői házba. A helyi újság szerint a baba az egész utat átaludta. A valaha volt leghosszabb gyerekpostázás során a hatéves Edna Floridából Virginiába, az anyjától az apjához utazott postavonattal, a tranzakcióról viszont csak annyi további infó maradt fenn, hogy a „csomag” 25 kiló alatti lehetett, mert a 15 centes bélyeg elég volt rá.

Ezután még két gyerekpostázásról maradtak fenn információk, 1915 után azonban már abszolút tiltás vonatkozott a hasonló ügyletekre. 

Mindezt persze nem úgy kellett elképzelni, hogy a gyereket betuszkolták egy jutazsákba, aztán feldobták a többi csomag közé. Ezért a díjszabásért egy megbízható postai alkalmazott kísérte a gyereket a célállomásra. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra