Kicsik és a kánikula: tippek és teendők

A kánikula a legtöbb nyárhoz hozzátartozik, hosszabb, vagy rövidebb ideig. A rövid szakaszokat viszonylag könnyebben át lehet vészelni, a hosszabbak azonban szinte mindenkit erősen megviselnek. Ha ez igaz a felnőttek esetében, akkor fokozottan igaz a kisgyerekeknél és a csecsemőknél is, így sokkal jobban oda kell rájuk figyelni!

shutterstock 312528224
Shutterstock

Kánikulában a folyadék az első?

Mindenhol olvashatjuk, hogy a kánikulában nagyon fontos a folyadékpótlás. Ez igaz is, hiszen az izzadás révén hűti magát a szervezetünk, ami folyadékvesztéssel jár. Azonban az izzadság sót is tartalmaz, vagyis kizárólag a folyadék pótlásával nem teszünk meg mindent a baj elkerülésének érdekében.

Az ásványvíz is jó megoldás, de fontos, hogy az étkezésekre is figyeljünk. Az anyatejes babák ilyenkor többször kérhetnek, hiszen a tej eleje vizesebb, így szomjoltásra is alkalmas. A hozzátáplálást elkezdett babáknál is előfordul nagy melegben, hogy átmenetileg visszatérnek a cicihez, vagy sokkal gyakrabban választják az anyatejet a pépes ételek helyett.

Nem kell változtatni a tápszert, vagy más élelmiszereket is rendszeresen kapó babák étkezésén, a gyümölcsökben, a tápszerben, levesekben van annyi ásványi anyag és só, ami pótolja a kieső mennyiséget. Viszont étkezések után, és a két étkezés kötött a szokásosnál gyakrabban kell őket vízzel kínálni. A folyadék pótlása nem csak vízzel történhet, de az a legjobb, ha a nagyobb része ebből jön össze, nem a cukrozott italokból.

Könnyebb menü és vékonyka takaró

A gyerekek napi ritmusa sokszor majdnem kőbe vésett dolog. A nyugalomhoz, és ahhoz, hogy a szülőknek is lehessen néhány szabad órája fontos, hogy ez a ritmus meglegyen, és ahhoz a lehető legjobban tartsuk is magunkat. Egészen addig, amíg a kánikula fel nem borítja ezt a menetet.

A nagy meleg hatására ugyanis a szokások is megváltoznak, a gyerekek étvágya is csökken, akár a felnőtteké, és sokkal inkább a lédús, könnyebb ételeket szeretik ilyenkor fogyasztani. Ez így is van jól, nem kell ilyenkor a nehéz ételeket erőltetni. A gyümölcsök és levesek mindenképpen jó választások lehetnek, és a főzelékeket se hagyjuk ki a sorból.

Talán a legérzékenyebb pont az éjszakai alvás. A gyerekek ugyanis – akárcsak a felnőttek – a nagy melegben felületesebben alszanak, akár éjszaka is megszomjaznak. Ilyenkor a szoptatás, itatás természetes. Ahhoz, hogy egy kicsit növeljük a komfortérzetüket, éjjelre is elég a nagyobbakra csak egy pelenkát adni, míg az egészen kicsiknek is elég egy pelus és egy body. Takaró gyanánt egy vékony textilpelenka tökéletesen megteszi.

Könnyen megállapítható, hogy a piciknek melege van-e. A hátukon, a nyakuk közelében kell ellenőrizni a bőrt, és ha az nagyon meleg, pláne, ha izzadt, akkor valószínűleg túlöltöztettük.

Hideg italok – meleg tea?

Az egyik nagy tévhit, hogy a kánikulában a hideg italok jobban hűtenek, mint a melegek. Ez azért nem igaz, mivel a test hűtése párologtatással történik, amit a meleg italokkal pontosan ugyan úgy tesz meg a szervezet, mint a hűtöttekkel. Vagyis nem kell jeges vízzel kínálni az apróságokat.

A szobahőmérsékletű víz, vagy tea tökéletesen megfelel a célnak, ráadásul attól sem kell félnie, hogy a hirtelen hideg a torokban kellemetlen lesz a pöttömnek.

shutterstock 302311031
Shutterstock

„A legfontosabb kánikula idején, hogy mikor visszük ki a gyerekeket. Sokan még mindig nem veszik komolyan a figyelmeztetéseket. Számtalanszor látok délben babakocsival sétáló anyukákat. Nagy melegben, és magas UV sugárzás esetén a biztonságos időszak reggel 10-ig, és délután 16 óra után van. Hosszú séta esetén még ilyenkor is indokolt magas fényvédő faktorszámú krém használata. Én a csecsemőimnek az 50-es fatorszámút, kisgyerekeknek (ha csak nem nagyon fehér bőrűek) a 30-ast ajánlom.

A csecsemő árnyékban, és szórt fényben is le tud égni! Nem való nekik a strand, csak megfelelő óvintézkedésekkel, mint naptej, vékony, fehér sapka, napernyő, külön kis pancsoló, esetleg sátor. Természetesen a déli órákat így is hagyjuk ki.

Napszúrás, leégés, milyen az?

Napszúrás esetén a kicsi bágyadt, étvágytalan, hányhat, lázas lehet, akár az eszméletét is elveszítheti. Enyhébb esetben vigyük árnyékos, hűvös helyre, fektessük le. Ha ettől állapota javul, nincs nagy baj. Ha nem lesz jobban, vigyük orvoshoz, vagy hívjunk mentőt.

A leégés: enyhébb esetben is elsőfokú égésnek számít. Hűvös helyre kell vinni a kicsit, le lehet öblíteni, óvatosan, langyos vízzel, vagy kicsavart hideg vizes ruhával borogatni, ha csak egy-egy végtagot érint. A már használt láz, -vagy fájdalomcsillapítójából kaphat. Minden esetben érdemes a gyerekorvossal beszélni, hiszen egy égés súlyosabb lehet, mint amilyennek látszik. Ha erősebb a leégés, a kicsi bőre vörös, felduzzadt. Ilyen esetben kórházi ellátás indokolt lehet.

Hasonlóan veszélyes a hosszú autózás a nyári melegben. Fontos az ablak árnyékolása, és a rendszeres megállás, az autó átszellőztetése, a gyermek itatása. A légkondícionáló használata is sok veszélyt rejthet. Nem jó, ha 5°C-nál nagyobb a különbség a kinti, és az autóban uralkodó hőmérséklet között.

Itatásra vizet, vagy cukrozatlan gyümölcsteát javaslok. Nagy melegben ebédre is kaphat joghurtot, gyümölcsöt. A főzeléket ilyenkor tanácsos áttenni a vacsora idejére.” – tanácsolja Pomázi Katalin védőnő.

Oszd meg másokkal is!
Mustra