Ha sárkányhimlőnek hívnák, többen oltatnának?

Poénból, de felmerült ez a költői kérdés is azon a sajtótájékoztatón, aminek apropója egy kevésbé vicces adat volt: az Országos Epidemológiai Központ friss jelentése szerint 2016. első negyedévében több mint 13 ezer bárányhimlős beteget regisztráltak. A súlyosan ragályos betegség fertőzési aránya az egy háztartásban élők között 87, a kórházi osztályon pedig 70 százalék.

Sok szülő továbbra is azon az állásponton van, hogy a gyerek igenis essen túl a bárányhimlőn, így egy életre védett lesz, mások azzal érvelnek, hogy ez az ártatlannak hitt betegség tüdőgyulladáshoz és agyvelőgyulladáshoz is vezethet.

Korábban már írtunk a betegséggel kapcsolatos elterjedt tévhitekről, ezt itt olvashatja el.  A beteg gyerek gyógyszerezésével kapcsolatos tényleg fontos tudnivalókat pedig itt találja, a lényeg, hogy aszpirint bárányhimlősnek soha!!!!.

Tájékozatlanság és bizalmatlanság

Az sajnos téves meggyőződés, hogy a bárányhimlőn átesettek egy életre védetté válnak, lehetséges ugyanis második fertőzés is, ha az első esetleg nagyon korán vagy csak nagyon enyhe formában zajlott le. Éppen ezért nagy felelőtlenség egy fertőzött gyereket csak azért összezárni egy egészségessel, hogy utóbbi ne felnőttként kapja majd el a betegséget.

GettyImages-635958171
Europress / Getty

„Igaz, hogy a legjobban az jár, aki pár kiütéssel, komoly fájdalom, viszketés és láz nélkül esik át a betegségen, de erre nincs garancia. Gyakori tévhit például, hogy a felnőtteket nem veszélyezteti a bárányhimlő, pedig bárki megfertőződhet, akinél gyermekkorban nem alakult ki immunitás a betegséggel szemben. A második vagy harmadik családtag fertőzése ráadásul sokszor súlyosabb lefolyású, és tüdőgyulladáshoz vagy agyvelőgyulladáshoz is vezethet. A várandós kismamák ráadásul fokozottan veszélyeztetettek, hiszen a bárányhimlő magzatkárosító hatása a terhesség első trimeszterében a legnagyobb (21 százalék az esélye)” – figyelmeztetett Dr. Király Balázs gyermekorvos, aki szerint bevett szokás az is, hogy egy oltást adatnak a javasolt kettő helyett, mondván, a gyerek talán így még elkapja a betegséget, de csak az enyhébb formában, és legalább egy életre védett marad.

Ezzel csak az a gond, hogy az oltás utáni bárányhimlőt néha nehéz felismerni, vagyis lehet, hogy pár pöttyre rávágjuk, hogy az, megnyugszunk, aztán kiderül, hogy az valami más...

Továbbra is meghatározza a szülők hozzáállását a vakcinák mellékhatásaitól való félelem, pedig az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hangsúlyozza, hogy az oltással kapcsolatos kockázatok összehasonlíthatatlanul kisebbek és ritkábbak, mint maguk a fertőző betegségek és azok szövődményei.

„A szülői aggodalmak forrása gyakran az a tévhit, hogy a vakcinák élő vírust tartalmaznak, és a védeni kívánt szerven fejtik ki a hatásukat. Pedig az oltások az adott vírusnak csak a legyengített változatát vagy egy kórokozóhoz hasonlító anyagot tartalmaznak, amely képes megtanítani az immunrendszert a védekezésre” – magyarázta Dr. Király Balázs.

Nem ártalmatlan betegség

Hiszen még a teljesen egészséges gyerekek szervezetében is szövődményeket okozhat. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekintenzív Osztályán 1993 februárja és 2009 áprilisa között a bárányhimlő szövődményeivel kezelt 98 gyermek 76 százaléka korábban teljesen egészséges volt. A betegség tehát nemcsak a legyengült immunrendszerű gyermekekre veszélyes.

A viszketés okozta vakaródzás következtében gennykeltő baktériumokkal másodlagos fertőzések alakulhatnak ki. Ritka, de komoly szövődmény az agyhártyagyulladás, ami két típusban jelenik meg. Az enyhébb forma a kisagyra lokalizálódik, járászavarral, remegéssel, nystagmussal (szemtekerezgés) jár, és utótünetek nélkül gyógyul.

Jóval veszélyesebb azonban a teljes agyvelőgyulladás, ami súlyos maradandó károsodást okozhat. Kevésbé gyakori szövődmény lehet a tüdőgyulladás, a vesegyulladás, és a középfülgyulladás. Ezeket az eseteket antibiotikumokkal kell kezelni, de mivel nem lehet előre tudni, hogy melyik gyermeknél lesz súlyos lefolyású, komoly következményekkel járó a fertőzés, érdemes a megelőzést választani.

Bárányhimlő helyett legyen nyájimmunitás!

A bárányhimlő elleni oltás az Amerikai Egyesült Államokban és az Európai Unió több tagállamában is része az állami oltóprogramnak: az Egyesült Államokban a bevezetést követő első 8 évben az áldozatok száma 115-ről 16-ra csökkent, a megbetegedések aránya pedig 88%-kal mérséklődött. Magyarországon jelenleg sem a bárányhimlő, sem a rotavírus elleni vakcina nem szerepel a kötelező oltások között, pedig a legújabb vakcinák csaknem teljes körű védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben.

Fontos hangsúlyozni, hogy egy-egy oltás megtagadása nem csak az érintett családok számára jelent veszélyt, hanem a környezetükre is, hiszen emiatt olyan vírusok is újra megjelenhetnek, amelyeket a vakcinációs programoknak köszönhetően korábban már legyőztünk.

GettyImages-464477884
Sean Gallup / Europress / Getty

"Azt is csak kevesen tudják, hogy ha mindenki kétszer oltatná be magát, akkor a betegség - hasonlóan a feketehimlőhöz - idővel teljesen eltűnhetne. A nyájoltottság egy vakcinológiai szakkifejezés: minél nagyobb a nyájoltottság, annál kisebb esélyt adunk a kórokozónak, hogy valahová befészkelje magát" - írja Dr. Király Balázs a Felelős Szülők Iskolája honlapján. 

Persze felmerül a kérdés, hogy ha annyira fontos a megelőzés, miért nem teszik kötelezővé a bárányhimlő elleni védőoltást? A szakértő válasza az volt, hogy remélhetőleg néhány éven belül ez is megtörténik. Addig pedig mérlegeljünk: kiadunk gyerekenként tíz-húszezer forintot (egy oltás 10 ezer forintba kerül), vagy vállaljuk a betegség és a lehetséges szövődmények kialakulásának kockázatát, illetve költünk inkább a gyógyszerekre és a beteg, szenvedő gyerek kényeztetésére, miközben hetekig táppénzen vagyunk...

A szerkesztőségben körbekérdezve egyébként az utóbbi, kockáztató attitűd a gyakoribb, kevés szülő oltatott, a többiek megvárták, amíg a gyereket az oviban utoléri a pöttyös kór. Önök szerint be kéne venni a bárányhimlő elleni oltást a kötelezők közé? Önök oltattak ellene?

Bárányhimlő ellen mi

Oszd meg másokkal is!
Mustra