Akkor is sérül a gyerek, ha "csak" az anyját verik

Elég elterjedt tévhit, hogy a bántalmazó kapcsolatokban a terhesség alatt a bántalmazás alábbhagy vagy akár megszűnik. Sajnos ez nem így van, sőt, épp ellenkezőleg: a felmérések szerint a partnerkapcsolatban jelen lévő bántalmazás a női partner várandóssága alatt inkább erősödni szokott vagy épp ekkortájt kezdődik. 

A terhesség alatti szóbeli és fizikai bántalmazással kapcsolatban két fontos kutatás is napvilágot látott az elmúlt hetekben.

shutterstock 251370439

A kutatások arra irányítják rá a figyelmet, hogy a családon belüli erőszaknak ezen formája súlyos hatásokkal járhat a születendő magzatra, később pedig az anya-gyerek kapcsolatra nézve is. Ezek a hatások pedig nem „csak” pszichések: terhesség alatt szóban és/vagy fizikailag bántalmazott nők babáinál gyakoribb a koraszülés, az alacsony születési súly és az ezekből adódó összes komplikáció. Sajnos ráadásul azok a nők, akiket terhességük alatt bánt a párjuk, nagyobb eséllyel bántják később a megszületett babát – azaz a probléma súlyosan károsítja az anya-gyerek kapcsolatot is.

Az én uram rendes ember, csak szülnöm kell, akkor nem ver

A népi bölcsesség sajnos ebben az esetben nem állja meg a helyét: a szakértők szerint a bántalmazó kapcsolatokban a terhesség gyakran inkább olaj a tűzre, hiszen a bántalmazó partner (nem feltétlenül tudatosan) érzékeli a várandós nő kiszolgáltatottságát. Emellett a terhesség, majd később a gyermekágy rengeteg párkapcsolati stresszel jár együtt, a magas stressz-szint pedig nagyobb feszültséggel, több veszekedéssel, több bántalmazással jár.

A CDC (Center for Disease Control, kb. az USA közegészségügyi hivatala) adatai szerint minden hatodik bántalmazott nő arról számol be, hogy a verések kifejezetten a terhessége alatt kezdődtek; illetve a terhes nők 4-8 százalékát bántalmazza a partnere. Az USA-ban évente kb. háromszázezer terhes nőt ver meg a férje, élettársa, fiúja.

Szid, ver, szeret, szid, ver, szeret, szid, ver

A bántalmazó kapcsolatokban a bántalmazás lefolyása tipikus: vannak sok szidalmazással és/vagy veréssel járó időszakok, amelyek rendszerint békés, akár tökéletesnek tűnő időszakokkal váltakoznak. A szakemberek honeymoon-nak (jelentése: nászút) hívják azt az időszakot a bántalmazó kapcsolatban, amikor a bántalmazó fél hirtelen megjavul, bocsánatot kér, virágot hoz, hízeleg.

Sajnos az esetek többségében mindez átmeneti, és terápiás segítség nélkül a feszültség felhalmozódásával előbb vagy utóbb újraindul a „bántalmazó kör”. A terhesség bejelentése, az ennek kapcsán érzett öröm is lehet egy békés, akár szeretetteljes időszak kiváltója, de ne legyenek illúzióink, a bántalmazó partnerek sajnos többnyire hosszú távon azok is maradnak.

shutterstock 208876510

Vetélés, koraszülés, kis születési súly és rengeteg más baj

Ha egy várandós nőt rendszeresen hasba rúgnak, az nagyobb valószínűséggel vetél el, mint hasba nem rúgott társai, ez talán egyértelmű. A jelenséget kutatások is alátámasztják: egy nemrég megjelent összefoglaló tanulmány például ötven, a témába vágó felmérés adatait összegezte.

Eredményeik egyértelműek: a terhesség alatt partnerkapcsolati erőszaknak kitett nők körében gyakoribb a koraszülés, és a babák gyakran születnek még korukhoz képest is kis súllyal.

Miért baj az, ha egy baba korábban vagy kisebb súllyal születik? A koraszülöttek és a kis súlyú újszülöttek kevésbé ellenállók a betegségekkel szemben, rosszabbul alkalmazkodnak a külvilághoz, azaz esendőbbek a betegségekkel, fertőzésekkel szemben. Esetükben gyakoribbak a látászavarok, illetve egyes szembetegségek, gyakoribb a halláscsökkenés, gyakoribbak a gerincproblémák.

Idegrendszeri fejlődésükben is gyakrabban figyelhető meg valamilyen zavar: nagyobb eséllyel rendelkeznek gyengébb mentális képességekkel időre, jó súllyal született társaikhoz képest (természetesen ezek statisztikai adatok, amelyeket sok-sok újszülött vizsgálata alapján kaptak – ettől még mindannyian ismerhetünk kiemelkedően okos koraszülötteket, és buta időre születetteket).

A felsorolás itt nem áll meg, a kis súlyú és korababák hajlamosabbak egyes felnőttkori betegségekre is, úgy mint magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség. A bántalmazott terhes nők babái tehát ezekkel a betegségekkel kapcsolatban közvetve vannak nagyobb kockázatnak kitéve.

És még lehet, hogy meg is verik

A kutatások szerint azokban a családokban, ahol partnerkapcsolati erőszak van jelen, az esetek körülbelül felében (más adatok szerint háromnegyedében) előbb vagy utóbb a gyerek is áldozattá válik. Egy friss japán kutatás rendkívül elszomorító jelenségre hívta fel a figyelmet: a terhesség alatt bántalmazott nők a szülés után maguk is gyakrabban bántják babáikat.

Az összefüggés ráadásul esősorban nem is a verés, hanem a terhesség alatt elszenvedett szóbeli bántalmazás esetében volt a legkifejezettebb. A bántalmazott anya-gyerek párosokat a baba négy hónapos korában vizsgálták, és azt kérdezték tőlük, előfordult-e az elmúlt hónapban, hogy anya megrázta vagy erőszakosan megszorította volna a babát. Kiderült, hogy a bántalmazott anyák jóval hajlamosabbak az ilyen viselkedésre – a szakemberek szerint valószínűleg a szülés utáni depresszióval összefüggésben.

shutterstock 188477327

A bántalmazott gyerekek (függetlenül attól, melyik szülő bántja őket) gyakrabban depressziósak, rosszabbul teljesítenek az iskolában, és felnőve egy sor egyéb betegségre, például rákra is hajlamosabbak. Nem beszélve arról, hogy gyakrabban keverednek maguk is bántalmazó kapcsolatokba, generációkon át újrateremtve ezzel a problémát.

A partnerkapcsolati erőszak akkor is hat a gyerekre, ha őt magát nem bántják, „csak” szemtanúja az erőszaknak: a felsorolt negatív következmények jelentős része ebben az esetben is kimutatható.

Ha önnek is segítségre van szüksége

Ha ön terhesség vagy gyermekágy alatt bántalmazás áldozata, forduljon a védőnőhöz, gyermekorvoshoz, háziorvoshoz, rendőrséghez! Bántalmazottakat segítő civil szervezetek, segélyvonalak listáját találja itt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra