Átverik az iskolában: Vihet a gyereke idegen kaját az ebédlőbe!

Elméletileg semmi nem tiltja, hogy egy gyerek az iskolában kívülről hozott ebédet egyen. Gyakorlatilag viszont az iskolák nagyobb része konkrétan tiltja ezt, holott hiába próbáltunk utánajárni, nem találtunk ilyen előírást.

Hogy miért probléma ez? Mert a gyerekektől származó és szülői, tanári információk alapján egyre több az olyan gyerek, akinek a menzakaja nem csúszik, viszont délután négyig iskolában van. És éhes.

Borzalmas, nem eszem meg

A minap, 20 év után először menzakaját ettem, méghozzá a gyerekét. Tényleg kíváncsi voltam a minőségére, és nem volt rossz, ami eléggé megnyugtató. A lányom ugyanis hónapok óta könyörög, hogy oldjuk meg máshogy az ebédeltetését, mert ő ezt a borzalmat nem eszi meg.

A történet szempontjából nagyjából mindegy, hogy ez most fölösleges finnyáskodás, ízlésbeli különbözőség, vagy az osztálytársak nyomása-e. Ha a gyerek nem eszik az iskolában, hanem éhes, akkor tenni kell valamit. Még ha meg is lenne bennem a szándék, van egy kis gond.

Az ebédlő ajtajára ugyanis ki van írva, hogy a helyszínen csakis az ottani étkeztető által nyújtott menzakaját lehet elfogyasztani, mást nem. Vagyis hiába adnám a fejem napi főzésre, amit a kölök behordana magával a suliba (és ami úgy hiányzik nekem, mint mókusnak az erdőtűz), és még fölöslegesebb lenne máshonnan ételt rendelni, úgysem ehetné meg az iskola éttermében a többiekkel. Pedig senkinek nem kötelező befizetni a menzaebédre.

Ezt az egyik munkatársunk fotózta, egy megyével odébb. A helyzet ott is ugyanaz.
Ezt az egyik munkatársunk fotózta, egy megyével odébb. A helyzet ott is ugyanaz.

Ugyanerről számolt be egy kolléganőnk egy megyével és száz kilométerrel távolabbról. Ahogy elkezdtünk kérdezősködni, kiderült, egyre több iskola egyre több ebédlőjének ajtajára kerül ki a falragasz.

Más megoldás nincs, az osztályban sem maradhat a lányom egy magányos falatozásra, mivel az alsósokat nem lehet felügyelet nélkül hagyni. Vagyis hiába nem kötelező elvileg a menzakaja, gyakorlatilag mégis marad az „eszi, nem eszi, nem kap mást” felállás.

Természetesen elkezdtem puhatolózni az iskolában, hogy mi az oka ennek a szigornak, vajon miért nem eheti a gyerekem az anyja főztjét, ha már egész napos iskola van, és mindenképpen bent kell maradnia ebéd után még négy óráig, a menzakaja viszont nem csúszik? Hátha ki tudnánk találni valami megoldást. A napközis tanító nem tudott mit mondani, közölte, hogy ez a szabály, oszt’ jónapot.

Úgyhogy utánajártam, hogy mi a szabály

Elküldtem a kérdéseimet az EMMI-nek, az ÁNTSZ-nek és a NÉBIH-nek (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal). Az élelmiszerbiztonságiak szerint a gyermekek étkezését az iskolákban a közétkeztetés mellőzése esetén is lehetővé kell tenni, vagyis akkor is meg kell engedni, hogy a gyerek ételhez jusson, ha nem kéri a menzakosztot.

"Nem tiltja, nem tilthatja jogszabály az otthonról hozott ételek fogyasztását. Különösen speciális táplálék igény esetében erre sok intézményben van mindennapi gyakorlat" - áll a NÉBIH válaszában. 

Csakhogy a máshonnan bevitt ételeket sem tárolási-, sem melegítési célból nem lehet beengedni az intézményi főző- és tálalókonyhákra, úgyhogy felmerül a hűtés és a melegítés kérdése. Az iskolák pedig - a minisztérium tájékoztatása szerint - nem kötelezhetők arra, hogy ezeket a feltételeket megteremtsék, sok helyen mégis megteszik.

Az otthonról hozott étel elfogyasztása az ebédlőben nem jelent élelmiszerbiztonsági kockázatot - közölte a NÉBIH. Vagyis az iskola és a szülők megegyezése szerint be lehet állítani egy hűtőszekrényt és egy mikrohullámú sütőt az étkezőbe, és a kérdés meg is van oldva.

Vannak olyan iskolák is, ahol külön hűtőszekrény és mikrót ugyan nem vásárolnak, viszont az otthonról hozott szendvicseket simán elfogyaszthatja a gyerek az iskola étkezőjében.   

Mint a medve listája?

Mi van akkor, ha a más ízlésű gyerekek szülei egy másik étkeztető cégtől szeretnének ebédet rendelni a csemetéiknek, amit a többiekkel együtt, az iskola menzáján fogyasztanának el?
Nos, elvileg, ha betartja az étkeztető az egészségügyi szabályokat, akkor már csak az iskola házirendjében kell szabad utat adni a dolognak. Más szabály nem tiltja.

Vagyis másik étkeztető cégtől ebédet hozatni az iskolai menzára olyan, mint a medve listája, amiről kérésre lehúzta a nyuszikát: meg kell kérni az igazgatót, aztán majd ő mond valamit, de törvényi akadálya nincs, hogy bólintson.

A gyakorlatban viszont nem ilyen egyszerű a kérdés. Igaz, hogy az oktatási intézmény eldöntheti, hogy hány élelmiszer-vállalkozóval köt szerződést, illetve több beszállító vállalkozás esetén a konyha- és étterem használatát hogyan tudják ellenőrizhető módon megoldani. Előfordul, hogy más szolgáltató szállítja a tízórait és uzsonnát, és más az ebédet. Arról azonban nincs információja a NÉBIH-nek, hogy párhuzamosan több szolgáltatót alkalmaznának egy étkeztetésre – amit jogszabály ugyan nem tilt, de ismerve az intézmények étkeztetési feltételeit, és rendszerét, a megosztott felelősség miatt nem lehet jól kivitelezni - magyarázták.

Az oktatási intézményekben a gyermekek szervezett étkeztetését ugyanis szabályozottan, ellenőrizhető és nyomon követhető módon kell megoldani. 

Szabad, csak nem lehet

Elvileg tehát lehetséges lenne megoldani az étkezést máshogyan, bár ez némi egyszeri szervezési, logisztikai feladatot jelentene az iskolák számára. Van, ahol erre hajlandóak, más iskolákban azonban határozottan ellenállnak. 

"Néhányan szülők, akik gyerekei nagyon nem eszik a menzakosztot, összeálltunk, és felajánlottuk az iskolának, hogy veszünk pár mikrót és egy hűtőszekrényt, hogy legyen hol tárolni-melegíteni az itthonról hozott ebédet. De határozottan megtiltották, hogy ilyet tegyünk, azt mondták, nem tudják hova tenni, és különben is, tilos máshonnan ebédet bevinni a gyereknek." - meséli Kata. "Van olyan profi tárolórendszerünk, amibe reggel forrón teszem bele a kaját, ebédkor még meleg, ezt végül is nem tudták megtorpedózni." - teszi hozzá.

Kérdezősködésünk során hallottunk olyan véleményeket, hogy az iskolák nem szeretnének ezzel a kérdéssel foglalkozni, és attól tartanak, ha teret engednek az ilyen különutas kezdeményezéseknek, hamarosan minden gyerek máshonnan viszi majd a kaját, és akkor a világ összes mikrója és hűtője sem lesz elég, hogy ezt megoldják.

De olyan véleményt is hallottunk, hogy sok helyen az étkeztető cég helyezi nyomás alá az intézményeket és a  fenntartóikat, mert féltik a bizniszt, és nem szeretnék, ha valaki elkezdené kopasztani az aranytojást tojó tyúkocskát. 

Az önök iskoláiban mi a szabály? Lehet külsős ebédet enni?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek