Ön mennyire van képben a védőoltásokkal?

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra kíváncsi, milyen tájékoztatást kapnak a szülők (illetve gondviselők) Magyarországon a kötelező (összesen 10 darab, a gyermek születése és 14 éves kora közötti) védőoltásokkal kapcsolatban.

shutterstock 67429987
Shutterstock

Hogy miért fontos ez a szervezetnek? Mert szerintük a jó egészségügy alapfeltétele az igénybe vevők teljes körű és megfelelő tájékoztatása – erről ad majd nekik képet az ön válaszadása.

A hét alapinformáció (nem, gyerekek száma, stb.) megadása után már jönnek is a kérdések, azt azonban jó, ha szem előtt tartja: a TASZ nem foglal állást a védőoltásokkal kapcsolatban, tényleg csak arra kíváncsi, szülőként önök mennyire vannak önök képben velük.

Ha szeretné segíteni a munkájukat, a kérdőívet ITT találja.

Kíváncsi rá, Magyarországon milyen kötelező oltásokat kapnak a gyerekek, mikor, és melyik milyen betegség ellen véd? Erről már írtunk a jelenlegi oltási rend bevezetésekor. Védőoltásokról már amúgy is rengetegszer írtunk - troll kommentelőink legnagyobb örömére, őket ezúton is üdvözöljük, és szeretettel várjuk. Ha szívesen olvasna a témáról, ezeket a cikkeket ajánljuk:

1. Andrew Wakefield, és a nagy autizmusoltás kamu

Ebben a cikkünkben azt jártuk körbe, honnan ered a már ezerszer megcáfolt, ám mégis kitartóan fel-felbukkanó nézet: a védőoltás autizmust okoz. Mint sok hasonló történet esetében az ok itt is elég egyszerű: illuminátusok és a tudomány nevű szekta a pénz.

2. Ha te nem oltatsz, az én gyerekem is veszélyezteted

Ebben a cikkben arról írunk, miért nem szigorúan magánügy hogy beoltatjuk-e a gyerekeinket, hogyan működik a csordaimmunitás, és hogyan védi meg például a nagyon pici babákat, és azokat, akik valamilyen okból - például betegség - nem kaphatnak oltást, vagy immunrendszerük legyengült, ezért annak ellenére sérülékenyebbek, hogy be vannak oltva.

3. 12+1 népszerű tévhit a védőoltásokról

Ebben a cikkben a legnépszerűbb tévhiteket és azok cáfolatát vettük végig, olyasmiket, minthogy miért ostobaság abban hinni, hogy a természetes immunitás jobb, vagy hogy a szamárköhögés nem is annyira gáz, vagy éppen azt, hogy (szemben a gonosz gyógyszergyárakkal és orvosokkal) az oltásellenes lobbi önzetlenül segíteni akar. 

4. Kevesebb az oltott gyerek Hollywoodban mint Dél-Szudánban

Ebben a cikkben arról írunk, hogy Kaliforniában sem feltétlenül csupa agysebész él, egyes iskolákban az oltott gyerekek aránya csak 5 százalék. Ennek köszönhető, hogy a 38 millió lakosú államban pédául 2014 első 8 hónapjában 8 ezer szamárköhögéses esetet regisztráltak - zömében gyerekek, és két csecsemő halt bele, olyan babák, akik még túl fiatalok voltak az oltáshoz. Összehasonlításképpen, az 500 millió lakosú európában egy egész év alatt szoktak 15 ezer körüli esetet regisztrálni, a halálos áldozatok száma évente 2-3. Nem véletlen, hogy Kaliforniában ráálltak arra, hogy a babákat már a méhen belül beoltják szamárköhögés ellen.

Ausztrália például úgy döntött, ők nem szeretnének az amerikaiak útjára lépni, ezért az állam nemes egyszerűséggel úgy határozott, aki nem oltat, nem kap pénzt az államtól. Az ausztrál családok évente körülbelül 3 millió forintnyi juttatást kapnak a gyerekek után, ettől (és minden segélytől) is elbúcsúzhat az, akinek a gyereke nincs beoltva.

5. Az oltásellenesség és a butaság evolúciója egyetlen ábrán

Itt egy magyar nyelvű, kutatásokkal alátámasztott infógrafika, ami részletesen és pontosan elmondja, hogy mik az oltásellenesség legnagyobb veszélyei, mik a legelterjedtebb tévhitek és milyen már végleg felszámoltnak hitt betegségek szedtek áldozatokat a felelőtlen szülői viselkedés miatt. Ha ön szereti az infógrafikákat, akkor rögtön tudunk mutatni egy másikat is, ez azt mutatja meg, hogyan változott az egyes betegségek jelenléte az oltások megjelenése előtt és után.

6. Három további cikk a témában:

Oszd meg másokkal is!
Mustra