Nyolc gyereket nevelek, de csak egynek vagyok az anyja

Milyen más gyerekét nevelni? Emese nevelőanya, az SOS Gyermekfaluban olyan gyerekekről gondoskodik, akiket a saját szüleik nem képesek ellátni. Összesen nyolc gyereket nevel. Traumatizált, nehéz sorsú, fejlesztésre szoruló kisgyerekek beillesztése a családba, folyamatosan tele határidőnapló, és egy örökmozgó anyuka. Az SOS Gyermekfalvak interjúja.

Nevelőszülő

A nevelőszülő állami gondozott gyerekekről gondoskodik a saját családjában, munkájáért fizetést kap, a gyerekek után pedig ellátmányt. Tartania kell a kapcsolatot a gyerek vér szerinti családjával, ha úgy adódik, a gyerek visszakerülhet a szüleihez, vagy örökbefogadókhoz. A gyerek így családban él, nem intézetben. Magyarországon egy új rendelet szerint 12 év alatti gyerek már csak nevelőszülőkhöz kerülhet, intézetbe nem.

Hány gyerekkel élsz itt?

Van egy saját gyerekem, aki 15 éves, és hét nevelt gyerek, a legkisebb hároméves, a legnagyobb 14. Van egy hármas és egy négyes testvérsorom.

Miért lettél nevelőanya?

Nekem nem lett több gyerekem, és szerettem volna gyerekek közt lenni. Előtte idősek otthonában dolgoztam, és úgy gondoltam, hogy gyerekek között jobb dolgozni. Ott azt is láttam, az életünk végét nagyon meghatározza, hogy 30 és 60 között hogy töltöttük, és próbálom ezt az időt minél jobban kihasználni. Három éve dolgozom itt.

Megmondhattad, milyen korú gyereket vállalsz?

Igen, én a fiamnál, Kristófnál kisebb gyereket kértem, mert abban már van tapasztalatom.

A nevelőszülő munkájában talán az a legnehezebb, hogy el kell válnia a gyerekektől: lehet, hogy visszakerülnek a vér szerinti családjukba, vagy örökbefogadó családba. Ezzel hogy vagy?

Nálam úgy alakult, hogy mindkét testvércsapat itt fog felnőni. Nincs esélyük visszakerülni a családjukba.

És örökbefogadásra?

A négy testvérnél egyszer volt egy nagy szünet a kapcsolattartásban, akkor javasoltam a gyerekek örökbefogadását, de nem tudtam keresztülvinni, mert egy évig tartott a bürokrácia. A szülők kilenc hónapig nem jöttek, mi javasoltuk a gyámhivatalnak az örökbeadást, a gyámhivatal értesítette a szülőket, akik erre elkezdték őket újra látogatni. (Ha a szülő fél évig nem tart kapcsolatot a gyerekkel, akkor lehet örökbefogadhatóvá nyilvánítani a gyereket.) Akkor másfél éves volt a legkisebb, nyolcéves a legidősebb.

Akkor talán még lett volna esélyük.

Igen. És akkor nem volt köztük testvérkapcsolat, mert a két nagyobbat és a két kisebbet először külön helyezték el. De eltelt egy év, itt nálam összekovácsolódtak, már nem lehetett őket szétszedni. Akkor már nem javasolta a gyámhivatal az örökbeadást. Arra hivatkoztak, hogy négyen csak együtt mehettek volna el, Jázmin addigra elmúlt kilencéves, kapcsolattartás hébe-hóba akadt, ja és nagyon barna a bőrük, tehát nehéz lett volna örökbefogadó szülőket is találni emiatt. Sajnálom, de én mindent megtettem, ami tőlem tellett.

Azóta látogatják őket újra a szülők?

Igen, havi egy alkalommal 60 percig lenne joguk láthatásra, és háromhavonta szokott jönni hol anyuka, hol apuka. Én ott vagyok velük végig.

Csalódottak a gyerekek, ha nem jönnek?

Igen, de szoktunk erről beszélgetni. Nem hagyom benne őket ebben a hangulatban, és akkor csinálunk más programot.

Egy gyerek mindent magára vonatkoztat...

Ez így van. Ezért azt mondom neki, hogy apuka lekéste a vonatot vagy dolgozik, olyat, ami a mi kis hétköznapi életünkben is előfordulhat.

De a gyerek nem hülye, csak összerakja, hogy ez sorozatosan előfordul.

Ha neki elég, hogy dolgozik, akkor nem feszegetjük. Bármikor kérdezhet bármit, voltak már komoly kérdések, akkor felelek neki. Néha szoktak telefonálni is a szülők.

Mi van a szülőkkel?

Az apának drogproblémái vannak, időnként pszichiátrián kezelik, és most új családja is van, gyerekekkel. Az anya prostituált, külföldön dolgozik. A kiemelés oka a súlyos elhanyagolás volt. Fizikailag is bántalmazták őket, bár nem súlyosan. Szerencsére szexuális bántalmazás viszont nem érte őket, mint a másik testvérsort, akik nálam vannak.

Ilyen körülmények közé nem fogják visszakapni a gyerekeket...

Én mindig elmondom nekik pontosan, mi van a gyerekekkel. Először is mindegyik asztmás, az négy pipa, meg ultrahangos párásító meg sólámpa, elmondtam nekik, ez havonta mennyibe kerül. A legnagyobb triatlonozik és zongorázik, a következő énekel, a harmadik akrobatikus rockyzik, a Dzsenit meg évekig hordtam a korai fejlesztőbe, mert el volt csavarodva a csípője. Az elsős kitűnő tanuló, a harmadikos még kitűnőbb tanuló, Szebasztián pedig már nem veri szét az óvodát. Ezt mind nem egyszerű menedzselni, és sokba is kerül, ha biztosítani akarják nekik.

Illusztráció
Illusztráció

És mit mondanak minderre?

Hogy milyen jó gyerekek. Ők ragaszkodnak a látogatási jogukhoz. Mikor értesítette őket a gyámügy az örökbefogadás lehetőségéről, engem kérdeztek meg, hogy mit jelent a levél. Én mondtam, ha nem látogatják a gyerekeket, akkor elviszik őket innen máshova, és ott már nem látogathatják őket. Azóta látogatják őket.

Hogy látod a jövőjét a négy testvérnek?

Én mutatok egy irányt, és ők majd eldöntik, hogy rálépnek-e. A 14 éves gyerek még négy évet lesz itt, nemsokára el kell engednem a kezét. Pályára állítjuk őket, igyekszem mindegyikből azt kihozni, ami az ő személyiségéhez a legjobb. Jázmin, a legidősebb rengeteg belső frusztrációval küzd, ezért megy triatlonozni, mert ott mindent kiad magából. Mind a négy nagyon jó mozgású és jó hallású, a mozgás az asztmára is jó. Emília más habitusú, neki a legjobb a zenei hallása, imád énekelni, így énektagozatra fog járni a zeneiskolába. De aki zeneiskolába akar menni, annak nálam az a feltétele, hogy elsőben kitűnő legyen. Ezért mindhárom alsósom kitűnő tanuló lett.

Te az anyjuknak érzed magad?

Nem. Én az vagyok, aki ezt a feladatot most betölti.

Hogy szólítanak?

Emese néni. Ez így alakult. Mindenki tudja, ki az anyukája, mindenkinek egy anyja van.

Te nem vagy jobban anya, mint az, aki háromhavonta egyszer idejön?

Annak az anyának megvoltak a saját szabályai, megvolt a saját életmódja. A gyereket kiemelték, kapott egy traumát, és belecsöppent ebbe a helyzetbe, ahol van egy Emese néni. Az Emese nénihez más szabály, más életmód kapcsolódik. Anya ott volt, otthon volt, itt az SOS van, Emese néni, itt ez van. Ő ott áll középen, és egyszer majd eldönti, melyik utat választja.

És ők rögtön a családból érkeztek?

Nem, két hónapot voltak befogadó otthonban, de azt a traumát kellett először feldolgozni, mikor idejöttek. Nem is azt, hogy miért jöttek el otthonról, de hogy miért ittak, drogoztak, vagdalták magukat ott a nagyobb gyerekek, akikkel össze voltak zárva. Először ezt kellett kezelnünk. De nincs más megoldás, annyira sok a gyerek és kevés a nevelőszülő.

Mesélj a másik három testvérről!

Őket a bátyjuk hozta be, a családból érkeztek, akkor három és hét évesek voltak. Elmentek reggel óvodába és délután itt értek földet. Ők félárvák lettek, az anyjuk alkoholbeteg és értelmileg is sérült. Sok bántalmazást kellett elszenvedniük, széles szakemberi gárda kell ahhoz, hogy ezeket a gyerekeket összeszedjük.

Verték őket?

Kisebb fizikai bántalmazás is volt, de inkább szexuális traumák érték őket. Az anya a kocsmából hazahordta a férfiakat és a gyerekek szeme láttára élte a szexuális életét. A két kis ovis ezt látta, az idősebb meg elcsavargott és sose volt otthon. Lehet, hogy őket is bántották, ez nem fog kiderülni már. Az anya most hajléktalanszállón él, a kapcsolattartás a gyerekekkel szünetel.

Őket nem lehet örökbe adni? A két kicsit legalább?

A múltjuk miatt nem tudnának beilleszkedni egy családba. Ezeket a gyerekeket mindig segíteni kell majd.

Mi a gond velük?

A szexuális bántalmazás nagyon súlyosan károsította őket. Három éve kerültek be, és nem heverték ki. Kamilla nagyon okos, kitűnő tanuló volt, de ilyen szempontból érzelmileg nem egészséges, olyan dolgokat látott, amiket én el sem tudok képzelni. Az óvodában, iskolában folyamatosan szexuális játékokba próbálta belevinni a többieket. Ha bármi stressz érte, megpróbált valakivel érintkezni, vagy saját magával, de az is nagyon hevesen történt, mert csak ez az élmény adott neki pozitív töltést. Az eleje vérfagyasztó volt. A bokorban megmutatta a többieknek, mit hogy kell csinálni, össze akart hozni két gyereket, és magyarázta, hogy a kukit hova tegyék.

Súlyos egy kilencéves gyereknél...

Főleg, hogy csak 105 centis, akkora, mint egy ovis. Ők alultápláltak is, nagyon kicsik a korukhoz képest. Endokrinológiára hordom őket, gasztroenterológiára. Patrik meg SNI-s. Őt az anya ottfelejtette a kocsmában rendszeresen, felborult a biciklivel, Patrik kiesett és ott lógott a patakparton egy fűcsomóba kapaszkodva, míg valaki megtalálta.

Neki az értelmi képességei milyenek?

Határeset, hogy fogyatékos-e. És mindkét gyerek alkoholszindrómás, az anya ivott a terhesség alatt. Patrik nem tudott beszélni három és fél évesen, mikor érkezett. Semmilyen szabály, norma nem volt az életükben. Most az a cél Patrikkal, hogy a gyógypedagógiai általános iskolába bejussunk.

A tízévesen bekerült testvérükkel mit tudtál kezdeni?

Meg kellett tanítani tanulni, iskolába járni és nem mellé. Aztán elkezdte hozni a saját kis eredményeit, már nem egyes-kettest kapott, hanem hármast, négyest. Kiderült, hogy meg tud tanulni egy verset, elküldtem egy szavalóversenyre és ott kapott egy oklevelet, ez óriási dolog volt neki. Igaz, a saját gyerekem is jár szavalóversenyekre, és ez jó példa volt nekik, hogy ezt lehet.

Hogy lehet kezelni a szexuális traumát ilyen kis gyereknél?

Járunk Kamillával pszichológushoz egyéni terápiába. Ez jót tesz, mert ott ezt le tudja tenni, ott kimondhatja csúnya szavakkal, lerajzolhatja, megvan az a polc, ahova ezt ki lehet végre pakolni, ez jó hatással van a családra. Mostanában nem jelentkezett ez a viselkedés nála. A kapcsolatunkra is jól hatott. Mikor megérkezett, anyaszerepbe tette magát, de most már elfogadja, hogy én vezényelek. Ehhez el kellett telni három évnek és rengeteg pszichológiai munkának.

Én is járok pszichológushoz szupervízióba, és volt képzés a Gyermekfaluban a szexuális abúzusról, ami megerősített benne, hogy el kell fogadni a gyereket. Jót tesz, hogy nekem is van kivel megbeszélnem ezt, hogy az SOS-től kapok támogatást ezeknek a kezelésére.

Hogy kezel egy ilyen gyereket egy normál iskola, óvoda?

Én igyekszem elmondani rögtön a pedagógusnak, hogy ez van, ilyen a gyerek háttere. Napi kapcsolatban vagyok minden pedagógussal.

Sose érezted úgy, hogy feladod és vigyék innen a gyereket?

Nem. Ami ezzel kapcsolatos továbbképzés adódott, azon én részt vettem, meg akartam érteni, miért csinálja. De ha azt mondom, vigyék innen, okozok neki még egy traumát? Ki fogja őket jobban kezelni, egy másik ugyanilyen hatáskörű nevelőszülő? Nem lehet egy pszichológushoz beköltöztetni a gyereket.

Náluk mi a nevelési cél?

Hogy itt nőjenek fel, és minimalizálni a szörnyű gyermekkor következményeit. Ha lesz egy szakma a kezében Kamillának. Patrik most határeset az enyhe értelmi fogyatékosság és a fejleszthető között, már elkezdett stagnálni sajnos.

Hogy fejleszted őt?

SNI-s státusza van, kap logopédust, gyógypedagógust, pszichológust az oviban, és ehhez még én hordom egy magán gyógypedagógiai fejlesztésre.

Hogy jut idő a saját gyerekedre?

Ő már kamasz, nincs itthon sokat, hajnalban elmegy iskolába, ötkor ér haza, akkor se rám kíváncsi, tanul, zenét hallgat... De este fél 8-kor a kicsik le vannak fektetve, utána foglalkozom a fiammal.

A 14 éves is lefekszik fél 8-kor?

Legfeljebb még olvas vagy zenét hallgat. Ezek a gyerekek otthon nem pihentek, egész nap azt csináltak, amit akartak, iszonyatosan kimerültek. Nem volt rendszer. Rájuk fér a pihenés.

Illusztráció
Illusztráció

Nem féltetted a fiadat a sok problémás gyerektől? Sok szülő az iskolában nem engedné, hogy egy ilyen gyerek mellett üljön, akivel itt egy szobában él.

Nem féltem. Azt gondolom, ez építő jelleggel hat rá. Ha egy gyerek elég stabil lelkület, nem lesz rá rossz hatással, ki fogja szűrni, mi kell neki ebből és mi nem. Az én fiam tudja, hogy milyen súlyos történések vannak a világban, és ezt én magyarázom meg neki, ettől ő több lesz, majd tudja kezelni, ha ilyen ember jön vele szemben az életben. Kristófnak viszont azzal kellett az iskolában megküzdeni, hogy ő nem SOS-es gyerek, hiába itt él, ne tekintsék állami gondozottnak.

Fordítva is hat a dolog? A saját fiad, mint nevelési eszköz?

Igen. Óriási mintaként kezelik. Eleinte mindenki a Kristóf testvére szeretett volna lenni. Most úgy tekintjük, ebben a házban együtt lakik nyolc gyerek, hét nevelt meg a Kristóf. A két fiúnak nagyon jót tett Kristóf, tőle tanultak meg fiús játékokat játszani.

Mennyire van mód, hogy egy gyerekkel kettesben legyél?

Mindig van rá mód. Ha valakinek valami mondanivalója van, az annyit mond, hogy Emese néni, este majd beszélgessünk, és fektetés után odabújok hozzá vagy kimegyünk. De van, hogy a nagyobbak már leírják, elolvasom, és ha megbeszéltük, akkor széttépjük és kidobom.

Mi a legnehezebb a munkádban?

A legnehezebb az, mikor sokan betegek egyszerre, most épp hatan. Ilyenkor érzi az ember, hogy ez a gyerekmennyiség nem kevés.

Hogy telik egy napod?

Nálunk egy reggelt úgy képzelj el, hogy én fél 4-kor kelek. Reggel hét gyerekkel indulok el, a két fiút leteszem az oviban, megyek tovább az öt lánnyal az iskoláig, ami 2,5 kilométer, gyalog járunk. Négy lány bemegy az iskolába, az ötödik lány a mellette levő oviba jár. Egy óra az egész kör. Délután ugyanez, hétfőn kétszer, akkor 15 kilométert sétálok le.

Már hallgatva elfáradok.

Szeretek mozogni. Nem tudom magamat elképzelni egy irodában. Amíg távol vannak, hétfőn-kedden rendet rakok, takarítok, olyankor vannak a képzések, tréningek is. A többi nap vásárolok, főzök. Hétfőn Jázmint viszem a pszichológushoz, szerda délelőtt Patrikot fejlesztésre, délután Szebasztiánt akrobatikus rockyra. Most csütörtökön fogászatra viszek kettőt, pénteken szemészetre egyet. Tele van a naptáram, mindig van valami.

Elviszem őket rendezvényekre is a városba, egyedül a hetet, mindenkinek megvan a párja, és úgy megyünk az utcán, ahogy kell. Ha rendesen megyünk, akkor van vattacukor, pattogatott kukorica, de ha meg nem úgy viselkednek, akkor nem megyünk sehova.

Nyolc szülői értekezletre jársz?

Ha kell, igen. Akkor jön a segítőm és vigyáz a gyerekekre.

Hogy kapcsolódsz ki?

Minden hónapban öt-hat napot kiveszek egyben, elutazom általában, idejön egy helyettes. Az első két nap némán telik, mert csendre vágyom. Lazítok, csajos dolgokat csinálok, elmegyek plázába, fitneszterembe, itthon is szoktam tornázni.

Honnan van ennyi erőd?

Jön belülről. Én perpetuum mobile vagyok, reggel felkelek, és estig tevékeny vagyok. Néha túlszervezem magam, az ki tud ütni. Tudom, hogy mit szeretnék elérni velük, volt már elég rossz az életükben.

Még több cikk a gyermekvédelemről a http://gyereksorsok.hu/ blogon olvasható.

Oszd meg másokkal is!
Mustra