A leendő apák kávéfogyasztása is hat a terhességre

Azt már tudjuk, hogy bár szabad terhesen kávézni, azért érdemes odafigyelni a mennyiségre. Egy új, a Refinery-n talált és a Fertility&Sterility kiadványban megjelent kutatásban viszont arról írnak, hogy a gyerekcsináló szakaszban az apának is szabályoznia kell a kávéfogyasztását.

A kutatást nem kevesebbet állít, miszerint a leendő apa koffeinbevitelével kapcsolatos szokások akár egy korai vetélés lehetőségét is erősíthetik. A vizsgálatban 344 heteroszexuális párt figyeltek meg néhány héttel a teherbe esés előtt, illetve utána. Az alanyok feladatai közé tartozott az, hogy vezetniük kellett, mennyi koffeint, alkoholt és vitamint fogyasztanak minden egyes nap.

GettyImages-462435192
Bauer-Griffin / Europress / Getty

A párok több mint negyedénél (egészen pontosan 98-nál) következett be vetélés. Ezek közül nagyobb volt a valószínűsége akkor, ha a nő elmúlt 35, nem mindig szedte be a vitaminjait és több mint két koffeintartalmú italt ivott meg egy nap alatt. A legérdekesebb azonban mégsem az, hanem az, hogy akkor is megnőtt a vetélés kockázata (és előfordulása), ha az apa minimum három koffeintartalmú italt fogyasztott minden nap. 

Mi lehet az ok?

Nem tiszta, hogy mi okozza ezt, viszont azt sejtik, a hímivar- illetve petesejtek génjeiben történt változás állhat a dolog hátterében. Mindenesetre egy biztos: még több vizsgálatra van szükség, hogy okosabbak lehessünk. Enyhe ellentmondás is hordoz magában a tanulmány: a terhesség alatta vetélési kockázat nemcsak akkor nőtt meg, ha az anya fogyasztott kávét, de akkor is, ha az apa.

Bár a kutatás szerint van összefüggés a koffeinbevitel és a vetélés között, nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az egyik a másikhoz vezet. Mindenesetre, ha valaki teherbe kíván esni vagy már meg is történt, érdemes elgondolkodnia azon, hogy a párjukkal együtt visszavesznek a mennyiségből.

Oszd meg másokkal is!
Mustra