Nem éltünk hiába: átírják a kínos feladatsort

Nagy népszerűségnek örvendett az a cikkünk, amelyben elmagyaráztuk, hogy miért rendkívül kínos, ha 9-10 éves gyerekeknek környezetismeret órán egymás szépségéről és jóságáról kell nyilatkozniuk, illetve szülőként miért nem örülünk annak, ha a gyereknek tanórán választania kell, hogy tetoválást, testékszert, hajfestést vagy magas sarkú cipőt szeretne-e viselni pár év múlva. Az „Így hozzunk kínos helyzetbe egy egész osztályt” című írásunkkal úgy látszik, célt értünk, jövőre ez a feladatsor már  nem, illetve nem így lesz benne a 3. osztályosok környezetismeret munkafüzetében. Ilyenkor szép újságírónak lenni.

Köszönöm kérdését
Köszönöm kérdését

Cikkünkre reagálva A mi világunk című környezetismeret munkafüzet kiadója, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közölte: Az OFI célja, hogy a pedagógusok a legjobb minőségű tankönyvekhez és tanítási segédanyagokhoz juthassanak hozzá, ennek érdekében az átvett kiadványokat szükség esetén alapos és szakszerű átdolgozási eljárásnak vetik alá.

"Az OFI szívesen vesz minden javaslatot, észrevételt a tankönyvekkel és a munkafüzetekkel kapcsolatban. A felülvizsgálat az említett kiadványukat is érinti: a munkafüzet 47. oldalán található feladatok is átszerkesztésre kerülnek, a jövő tanévben már a javított kiadványból tanulhatnak a diákok" – áll az OFI lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A munkafüzet egyébként az Apáczai Kiadó tevékenységének átvételekor került az OFI-hoz, és ez a tankönyvcsalád időről időre megújulva, az újabb követelményeknek megfelelve jelenik meg már 25 éve, és állítólag szeretik.  

„A kritikával illetett feladatok a munkafüzet-oldal tekintetében érdemes néhány tényt figyelembe venni: A munkafüzet a tankönyvvel együtt alkot egységet, azt kiegészíti. A munkafüzeti feladatokhoz tartozó tankönyvoldal így néz ki: A tankönyv (és a hozzá kapcsolódó munkafüzet) megfelel az 1–4. osztályos környezetismeret tantervnek, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a tankönyvvé nyilvánítási eljárást követően a tankönyv a tankönyvjegyzékre felkerüljön.  

Az idézett lecke környezetismeret általános iskola 3–4. osztályos „Az a szép, akinek a szeme kék” tematikai egységét dolgozza ki. A tankönyvből és a munkafüzetből a pedagógus irányításával tanulnak a tanulók. A tanterv kötelezően előírt témáit megtanítják a pedagógusok. A munkafüzeti feladatok megoldása lehetőség a pedagógus kezében az ismeretanyag feldolgozásában, illetve a tanultak elmélyítésében” – teszi hozzá közleményében az OFI.

Oszd meg másokkal is!
Mustra