3 app, amitől tartsa távol a kamaszt!

Mivel a Pew Kutatóközpont jelentése szerint a tinik háromnegyede (73%) rendelkezik okostelefon-hozzáféréssel, és időről időre hallani olyan hírekről, hogy fiatalok netes zaklatás miatt lesznek öngyilkosok, így talán nem is annyira meglepő, hogy a HuffPost a Common Sense Media ajánlásai nyomán egy olyan cikket közölt, amelyben három, potenciális veszélyforrást jelentő alkalmazásra hívja fel a figyelmet. Mutatjuk őket, és elmondjuk azt is, miért adhatnak okot az aggodalomra.

Számtalan közösségi háló ártalmatlan, sőt hasznos, vannak viszont olyan alkalmazások, amikkel könnyebben felszínre tör a mindenkiben lapuló "sötét oldal". Névtelen kommentek, pletyka-terjesztés, inkrimináló fotók, vallomások - ha mindezt összekötjük a helymeghatározással, különösen veszélyes kombinációt kapunk, amelyek mondjuk egy iskola összes diákját összekapcsolva megsokszorozhatják az olyan problémákat, mint a netes zaklatás, a pletyka, vagy éppen a fizikai fenyegetés - vélik az elemzők.

YikYak

Az első a listán a YikYak, amiben a hozzánk fizikailag legközelebb lévő 500 felhasználó üzeneteit, kommentjeit és fotóit láthatjuk.  Az alkalmazás ezért kifejezetten népszerű például az iskolákban, hiszen ott így mindenki azonnal értesül az összes újdonságról. Ezzel önmagában nem is lenne baj, viszont ezeket a felhasználók névtelenül küldhetik el, innen pedig bárkinek, aki életében olvasott már netes kommenteket, könnyű elképzelni, mi történik – nem csoda, hogy az appot számos amerikai iskolában be is tiltották. (Google Play | App Store)

Hasonló alkalmazások, amikre szintén érdemes figyelni: 

Streetchat - Image Board for Schools and Colleges
Burnbook
After School - Funny Anonymous School News for Confessions & Compliments

Ask.FM

A másik hírhedt - és nálunk is ismert és gyakran használt - alkalmazás az Ask.FM, ahol a felhasználók kérdéseket tehetnek fel egymásnak – az anomim funkció itt is elérhető. Bár nálunk főleg értelmezhetetlen jelenségek időnként szórakoztató halmaza, máshol viszont több öngyilkosságot is az oldal (illetve az azon keresztüli zaklatás) számlájára írnak. Az oldal és az app betiltásáért már több petíció is indult – ehhez például közel tízezren csatlakoztak. (Web | Google Play | App Store)

Hasonló alkalmazás, amire szintén érdemes figyelni: 
Whisper

Fotó: ask.fm

Snapchat

Az utolsó a sorban a Snapchat, ami itthon is egyre inkább népszerűvé válik. Az alkalmazásban az elküldött videókat, fotókat és szövegeket csak pár másodpercig mutatja a rendszer, utána eltűnnek – így az okostelefonon sem tárolódnak. Nyilván nem meglepő, hogy fő felhasználási területe a szexting - hiszen így a nyilvánosságra nem tartozó üzeneteink nem maradnak meg. Elvileg. Mert gyakorlatilag viszont egyre több olyan kiegészítő megoldás létezik, amellyel a Snapchat üzenetek tartalma lementhető - és később felhasználható. (Google Play | App Store)

Hasonló alkalmazások, amikre szintén érdemes figyelni: 
BurnNote
Slingshot

Fotó: Adam Berry / Europress / Getty

Természetesen a túlreagálás sem megoldás: nem kell naponta csekkolni a kamasz telefonját, amíg zuhanyzik, de érdemes időnként végigbeszélni, hogyan biztonságos használni a közösségi hálókat, a telefont, az internetet, és mi a teendő, ha úgy érzi, bántják.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.