Elköttetné magát? Nem lesz egyszerű!

Ön az, aki gyerekkora óta biztosan tudja, hogy soha a büdös életben nem akar ordító kölköket maga körül látni, de még nincs 40 éves se? Hát akkor megszívta, kivéve, ha mégiscsak van már legalább három gyereke, vagy mégiscsak elmúlt már negyven éves. Elköttetni ugyanis nem olyan egyszerű magát. Az ezt szabályozó törvény itthon 2014 március 15-én lépett hatályba, és ezzel a legszigorúbb egész Európában. A törvény mind a nőkre mind a férfiakra egyaránt vonatkozik.

Természetesen a szabály kijátszható, ha egészségügyi okokból kerül sor a beavatkozásra, ráadásul ilyenkor fizetni sem kell az egyébként térítésköteles műtétért (melynek átlagos ára nagyjából 90 ezer forint), gyors és nem reprezentatív felmérésünk szerint. Az orvosok a nők esetében leggyakrabban egy épp aktuális császármetszés során végzik el a műtétet, így egyszerűen le van tudva a fogamzásgátlás kérdése, de persze ez a megoldás megint a hálapénz és a kerülőutak felé viszi el a dolgot.

Az általunk megkérdezett, és név nélkül nyilatkozó nőgyógyász szerint ő még nem végzett nem orvosi okokból művi meddővé tételt, általában valamilyen más műtét kapcsán kerül rá sor. A műtét költsége minimális, a beavatkozás egyszerű.

Azonban - jogszabály ide vagy oda -, úgy tűnik, vannak kórházak, ahol érdekesen gondolkodnak a témáról. Meglepődtünk, amikor a budapesti Péterffy Sándor utcai kórház honlapján megtaláltuk letölthető formában a betegtájékoztatást, illetve a beleegyező nyilatkozatot a műtétbe, ugyanis a műtétet nem végzik ad hoc, fél évet kell várni a kérelem után, hogy elvégezzék. Ennek több érdekes kitétele is van: az egyik az, hogy a férjnek is bele kell egyeznie a műtétbe.

A keresésünk alapján a honlapon megtalálható nyilatkozat így fogalmaz:  "Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a beavatkozás csak is saját elhatározásából és a férj beleegyezésével, hozzájárulásával történhet meg. A fent leírtakat jól gondolja át, fontolja meg, és amennyiben aláírásával megerősítette a kérésüket a beavatkozás és annak összes következménye a pacienst, Önöket terheli." 

Az ügyben természetesen kerestük a Péterfy Sándor utcai kórházat is. Az intézmény igazgatója, dr. Sásdi Antal megkeresésünkre elmondta, hogy a tájékoztatót már korábban levették a honlapjukról, csak a Google keresője még mindig kidobja. Az új tájékoztatóban, legyen szó orvosi indikációról vagy saját elhatározásról, mindössze annyi szerepel, hogy a férjet/élettársat tájékoztatták, és ezt igazolja aláírásával.

A jelenleg érvényes papíron mindössze ennyi áll: "A fentiekről történő tájékoztatást tudomásul vettem", valamint a férj/élettárs aláírása. A kórház arról is rendelkezik, mi a teendő, ha az érintett nőnek nincsen partnere: "Büntetőjogi felelősségem tudatában,a 25/1998 NM rendelet 6. § (1) bekezdésére figyelemmel kijelentem, hogy sem házasságban, sem élettársi kapcsolatban nem élek."

A módosított dokumentum itt elérhető.

Senkire nem tartozik, csak a kérelmezőre

Megkerestük a TASZT-t, hogy ők mit gondolnak, lehet-e beleegyező nyilatkozatot kérni bárkitől. Dr. Bence Rita betegjogi programvezető véleménye szerint a a partner beleegyezésének kérése elfogadhatatlan, semmilyen erre vonatkozó törvényi előírás nincsen. Ez az eljárás ugyanis sérti az érintett önrendelkezéshez való jogát.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi az oka annak, hogy két tanú aláírása is kell a műtét elvégzéséhez. "Magára a kérelmezésre formakényszer vonatkozik, ami azt jelenti, hogy azt közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban kell előterjeszteni. A teljes bizonyító erejű magánokirat egyik formája a két tanú által aláírt nyilatkozat. Alapesetben az invazív beavatkozáshoz (műtétek) írásos beleegyezés szükséges, itt nem követeli meg a törvény a teljes bizonyító erejű magánokiratot, ezért nem szükséges a tanúk aláírása."

A TASZ-t még nem kereste senki hasonló esettel, de természetesen szívesen nyújtanak jogsegélyt bárkinek, aki ilyen üggyel fordulna hozzájuk. A statisztikák szerint viszont nem sokan választják a műtétet, vagyis nem sok nőnél kerül sor erre nem orvosi indikációból, ami nem azt jelenti, hogy mindegyik műtétnek ténylegesen orvosi oka van. 

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatása szerint 2013-ban 716 nőből mindössze 24-nél végezték el saját kérésre a műtétet. Ez a szám a férfiak esetén nulla volt, az orvosi okokból elvégezett műtétekről mindössze annyit tudni, hogy 10 alatti volt, de adatvédelmi okokból pontos számot nem közölnek. Tavaly, azaz 2014-ben a 485/34 ilyen műtét volt nőknél, férfiaknál összesen volt 17. 

AZ OEP rendelkezésünkre bocsátotta azokat a rendeleteket, melyek egyrészt az egészségügyről szólnak, másrészt a művi meddővé tételről. Ennek egyik kitétele, hogy a házastársat illetve az élettársat tájékoztatják a fogamzásgátlás egyéb lehetőségeiről, a kockázatokról és következményekről, de sehol nincs szó arról, hogy bárkinek bármibe bele kellene egyeznie, természetesen azon kívül, akin elvégzik a műtétet. 

 6. § (1) A beavatkozás megkezdését megelőzően a beavatkozást végző egészségügyi szolgáltató kijelölt orvosa a kérelmezőt - házasságban, illetve élettársi kapcsolatban élő kérelmező esetén egyidejűleg a házastársat (élettársat) is - az Eütv. 13. §-ában meghatározottakon kívül tájékoztatja

a) a fogamzásgátlás egyéb lehetőségeiről, valamint

b) a beavatkozás jellegéről, lehetséges kockázatairól és következményeiről, illetve

c) a beavatkozás elvégzése esetén egy későbbi gyermekvállalás lehetőségeiről.(2) Egészségügyi indokra tekintettel elvégezni kívánt művi meddővététel esetében a tájékoztatásnak az (1) bekezdésben foglaltakon túl ki kell terjednie a művi meddővététel hiányában vagy az 5. § szerinti várakozási idő alatt bekövetkező terhesség várható következményeire.

És mi a helyzet a férfiakkal?

Férfiaknál hasonló tartós fogamázásgátlási eljárás az ondóvezeték elköttetése, amelyet a Semmelweis Egyetem Andrológiai Centrumában végeznek. Dr. Riesz Péter elmondása szerint a törvény előírásai szerint járnak el, ez pedig nem rendelkezik arról, hogy tájékoztatni kéne bárkit is az érintetten kivül. Véleménye szerint akár 18 éves korban is elvégezhető ez a műtét, bár a jogszabály erről másképp rendelkezik.(ld fent).

A Péterfy Sándor utcai kórház kérésünkre megküldte a férfiaknak szóló tájékoztatót és beleegyező nyilatkozatot is, melyet a feleségnek/élettársnak is alá kell írnia, amivel azt igazolja, hogy tájékoztatva lett a műtétről, és annak következményeiről.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek