Ha engedik, az anya is el tudja látni a koraszülött kisbabáját

Akinek volt koraszülött gyermeke, az tudja, hogy milyen tehetetlen és kiszolgáltatott érzés tétlenül nézni, amint a kisbabájával már megint csinálnak „valamit” az orvosok, ápolók, ő pedig a gyermeke közelébe sem mehet. Ezen szeretne változtatni az a képzési program, ami jelenleg a Honvéd kórházban folyik, és amire a TASZ hívta fel a figyelmet a Gyerekkel vagyok című kampányában.

A Szülőkkel szoros együttműködésben elnevezésű, Finnországból indult program lényege, hogy elsősorban a koraszülött intenzív, de más gyermekkórházi osztályokon is bevonják a szülőket a gyermekük gondozásába. Pontosabban a szakemberek megfigyelőként segítik, támogatják a szülőket abban, hogy maguk lássák el a koraszülött kisbabájukat. Az ehhez szükséges képességeket a szakemberek, orvosok, nővérek, gyógypedagógusok egy képzés során szerzik meg. Ez a hozzáállás egyébként Finnországban mára nemzeti programmá nőtte ki magát. 

A videóban Zack Boukydis, Magyarországon élő professzor elismeri, hogy a skandináv országokban, ahol minden babára jut saját ápoló, sokkal könnyebb ezt a hozzáállást alkalmazni, mint itt, ahol egyetlen ember akár 4-5 koraszülöttet is ellát. Ebben a felállásban a szakembereknek könnyen lehet olyan érzésük, hogy a szülők csak hátráltatják a munkát, holott a kutatások bebizonyították, hogy azok a gyerekek, akik a szüleikkel lehetnek a kórházban, hamarabb meggyógyulnak és hazamehetnek. Ez pedig a folyamatos testkontaktus jó hatásainak ugyanúgy köszönhető, mint annak, hogy az édesanya így jóval hamarabb beletanul a kisbabája gondozásába.

A program pontosan ellentéte annak, ami jelenleg a koraszülött intenzív osztályokon történik, és ez benne az egyik nehézség – mondja a videóban Lengyel Anna perinatális szaktanácsadó. Vagyis az intenzív tevékenység helyett éppen arra tanítják a szakembereket, hogy fél óráig csak álljanak, és ne csináljanak semmit. Figyeljék a babát, ahogy küzd, hogy felemelje a kezét, vagy összegömbölyödik, és megnyugtatja magát. „Pedig éppen ez az, ami a szülő számára fontos lesz a későbbiekben, hogy ne csak a törékeny, beteg, életveszélyes helyzetben lássa a picit, hanem észrevegye a kicsi embert, aki ő maga.” – mondja a szakember.

A program Magyarországon jelenleg a Honvéd Kórház Koraszülött osztályán folyik, de hasonló szemlélettel ápolnak például a székesfehérvári és a zalaegerszegi osztályok.

IDE kattintva beletekinthet a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának koraszülött intenzív osztályának mindennapjaiba. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek