5 ok, hogy miért ne féltse a gyerekét a közösségi médiától

Úgy tűnik, nem telik el nap, hogy ne érkezne hír tinédzserek netes (szexuális) zaklatásáról, sőt itt van már az új ok is a szenvedésre: a félelem, hogy kimaradnak valamiből. (Ez utóbbinak már neve is van: fear of missing out, vagyis FOMO.) A veszélyek ugyan valósak, ám ezekről az alkalmazásokról, közösségi oldalakról egészen másképp gondolkoznak a fiatalok, és másképp is használják azokat, mint a szüleik korosztálya. Márpedig ha kölykök milliói használják ezeket a programokat, és csak elenyésző részük nem, akkor mégsem lehetnek csak és kizárólag rosszak, nem?

A Yahoo Parenting friss kutatásokra hivatkozva összeszedett öt dolgot, méghozzá kimondottan jó dolgokat, amik akkor történnek a gyerekkel, ha csatlakoznak, megosztanak, vagy online tanulnak. A szülők pedig úgy lehetnek a gyerekük segítségére, hogy egyszerűen elfogadják, a közösségi média fontos a kölyöknek, és támogatják őt abban, hogy megtalálja, hogyan tudja az egészből azt kihozni, ami értékes számára. 

1. Erősíti a barátságokat


A Common Sense "Közösségi média, közösségi élet: Hogyan látják a tinédzserek a digitális életüket" című felmérése szerint a kutatásban részt vevők valamivel több mint fele azt mondta, úgy érzi, hogy a baráti kapcsolatai erősödtek a közösségi média használat által, és csak 4 százalékuk állította, hogy kimondottan rosszat tett azoknak. A 29 százalékuk sokkal közösségibb lénynek érzi magát, ellentétben azzal az öt százalékkal, akik viszont úgy érzik, befelé fordulóbbak lettek.

shutterstock 205547956

2. A valahová tartozás érzését nyújtja


Az ausztráliai Griffith és Queensland-i egyetemek által szervezett kutatások azt találták, hogy bár a mostani amerikai tinédzsereknek kevesebb barátja van ugyan, mint a korábbi évszázadokban jellemző volt, még mindig sokkal kevésbé magányosak most, mint az előző évtizedek fiataljai voltak. Kevésbé érzik magukat elszigetelve, és a társasági érintkezésben is rutinosabbnak tartják magukat, részben éppen a technológia adta lehetőségeknek köszönhetően.

3. Valódi segítséget nyújt


Az online elfogadás – legyen szó akár egy szokatlan hobbiról, amit a többiek nem tartanak cool-nak, vagy éppen a szexuális identitásával küzd valaki – képes megerősítést adni a perifériára sodródott gyereknek. Sőt, akár még az öngyilkosságot is meg lehet előzni online segítségnyújtással, megtörtént eset, hogy a Redditen, egy Minecraft fórumon egy konferenciabeszélgetés szoftvert használva beszéltek le egy fiatalt a szándékáról.

4. Segít az önkifejezésben


A közösségi médiában hatalmas igény mutatkozik az önkifejezésre. A digitális technológia lehetővé teszi a kölyköknek, hogy szélesebb közönséggel is megosszák a munkájukat, vagy, hogy olyanokkal dolgozzanak együtt, akiktől messze élnek – ami egyébként egy igazi 21. századi megoldás. És ami a legfontosabb: folyamatos visszajelzést is kapnak, ami elengedhetetlen a munkájuk tökéletesítéséhez.

shutterstock 283748282

5. Lehetőség arra, hogy jót tegyenek


A Twitter, a Facebook és más nagy közösségi hálózatok segítségével a fiatalok fontos dolgokkal és érdekes emberekkel ismerkedhetnek meg világszerte. Rájönnek, hogy végre van hangjuk, amit hallathatnak is, és bármit megtehetnek: gyűjthetnek pénzt vagy segíthetnek embereken – egyszerűen úgy, hogy pozitív dolgokat posztolnak róluk.  

Oszd meg másokkal is!
Mustra