45 gyermekkórházból mindössze kettő gyerekbarát

A hazai kórházakban uralkodó állapotokról mostanában egyre többet olvasni – ezek közül különösen nagy visszhangot kapott pár hete az a fotó, ami azt mutatta be, milyen balkáni körülmények közé kényszerülnek a kisgyermekes szülők, ha gyerekükkel szeretnének maradni annak kórházi tartózkodása során. Bár a kép a Heim Pál gyermekkórházban készült, azoknak, akik már valaha is voltak kórházban a gyerekük mellett, nem sok újat mutatott. Ezért is döntött úgy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogvédő civil szervezet, hogy segít a szülőknek és felméri a kórházak gyerekbarát berendezkedését. Ehhez önbevallásos kérdőívet küldött szét az intézményeknek, a visszaküldött kérdőívek kiértékelése után pedig kiderült a nem túl nagy újdonság: maximális pontszámot a megkérdezett 64-ből mindössze két kórház tudott szerezni – számolt be róla a szervezet közleményében.

Gyerekkel vagyok

Az ennek alapján indított Gyerekkel vagyok! elnevezésű kampány célja, hogy teljes képet kapjanak a kórházban születő, illetve ott gyógyuló gyerekek és szüleik helyzetéről, majd egyeztetések során szorgalmazzák a hazai jó gyakorlatok minél szélesebb körében történő átvételét, hogy 2016 végére minden, gyereket kezelő egészségügyi intézmény biztosítsa az egészségügyi törvényben foglalt jogokat – például tegyék lehetővé, hogy minden szülő éjszaka is a gyermeke mellett maradhasson.

korhazak
tasz.hu

Ennek a kampánynak a része volt a közérdekű adatigénylés keretében 64 intézményhez benyújtott kérdőív is. Többek között kíváncsiak voltak arra, hogy

  • milyen eljárásrend vonatkozik a betegek kapcsolattartásának keretire,
  • milyen nehézségei vannak az adott kórháznak a szabályozás végrehajtásával kapcsolatban,
  • együtt lehet-e a szülő a gyerekével a nap 24 órájában,
  • van-e látogatási idő, illetve rend a kórházban,
  • milyen módon biztosítják az apák jelenlétét a szülésnél.

A 64 megkérdezettből 45 intézmény küldte vissza a kérdőívet, amelyek kiértékelésénél figyelembe vették még a házirendet, a SZMSZ-t és a betegellátási szabályokat is. Ezekből kiderült, hogy a maximális 10 pontot csak két kórház érdemelte ki: a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, valamint a Keszthelyi Kórház. A kérdésekre adott válaszokat intézményi bontásban ide vagy a képünkre kattintva találja meg. A felmérésre legközelebb fél év múlva kerül sor.

Oszd meg másokkal is!
Mustra