Öt könyv, hogy jobban értsük az evészavaros tiniket

A kamaszok körében egyre gyakoribb az evészavar, amelynek leggyakoribb formái az anorexia nervosa és a bulimia nervosa. Előbbi "csupán" kényszeres koplalást, utóbbi falásrohamokat is jelent, és mindkettőre jellemző a testképzavar.

Ezeket a problémákat kívülállóként nagyon nehéz megérteni, ezért gyakran előfordul, hogy az érintettek a legjobb szándék ellenére is értetlenséggel találkoznak együttérzés helyett. Ha szeretnénk jobban megérteni, megismerni az evészavaros tinik belső világát, mutatunk néhány erre alkalmas könyvet: egy önvallomást, három regényt, és egy elismert szakember által írt önsegítő kalauzt.

Emma Woolf: Egy alma per nap

B1235336

Kezdjük mindjárt a sajátélménnyel: Emma Woolf anorexiás és ezt írta meg, vagyis a gyógyulásért való küzdelmét. Kamaszkora óta anorexiás volt, és harminckét évesen döntött úgy, hogy most minden erejével felveszi a küzdelmet a betegséggel. Ebben főként az motiválta, hogy találkozott azzal a férfival, akivel családot, gyereket szeretett volna. Emma a küzdelemről hétről hétre beszámolt a Times magazinban, részben ezeken a beszámolókon alapul a könyv, amely tehát nem regény, hanem egy anorexiás lány igaz története.

Ha nem értjük, miért nem képesek ezek a szerencsétlen kamaszlányok normálisan étkezni, miközben Afrikában éheznek, akkor nagyon ajánljuk ezt a könyvet: tökéletes betekintést nyújt abba, milyen keresztülmenni ezeken a problémákon, mennyi szenvedést okoz és milyen hősies kitartást igényel a legyőzése. Érzelmileg is nagy hatású könyv, hiszen egy alódi ember küzdelmeit aszsisztáljuk végig, aki ráadásul eleinte komolyan ellenáll a gyógyulásnak - olvasóként így egyszerre dühösek tudunk lenni Emmára, miközben persze drukkolunk neki.

Galgóczi Dóra: Test a lélek börtönében

B909516

Galgóczi Dóra könyve naplóregény, vagyis a fentitől eltérően már nem valódi önvallomás, hanem egy anorexiás lány fiktív naplója. A főszereplő Anikó egyfolytában elégedetlen magával, úgy érzi, tökéletesnek kell lennie, és mindenekelőtt soványnak.

Nem csak és kizárólag evészavarról van szó, és nem is ismeretterjesztő műről, hanem regényről, azaz az evészavar mellett természetesen rengeteg olyan probléma is felmerül, ami a nem evészavaros lányok-nők számára is ismerős: önbizalomhiány, kusza emberi kapcsolatok, önfegyelem, kitartás. Képet kaphatunk arról, mennyire mélyre nyúlnak az evészavaros problémák gyökerei és milyen nehéz és sok erőfeszítést igényel a betegségből való szabadulás.

     

     

Julia Bell: Súlyos

B319879

A főszereplő Carmennek már édesanyja is küzd testképzavarral, amennyiben folyamatosan fogyókúrázik, és egy ponton Carmen is elkezdi ugyanezt.

A regényben jól követhető, ahogyan a sima diétázásból evészavar lesz, miközben egy pillanatig sem sugallja azt, hogy a kettő ugyanaz lenne. A lány és édesanyja másik városba költöznek, ahol Carmen eddig sem túl nagy önbizalma még tovább romlik, és egyre inkább elhiszi, hogy tökéletesnek és mindenekelőtt vékonynak kell lennie ahhoz, hogy szerethető legyen.

A regényből a bulimia nervosa "működésmódját" ismerhetjük meg alaposabban, két, egymással ellentmondásos kapcsolatban lévő női szereplő, azaz Carmen és édesanyja példáján keresztül. Egy biztos: a regény elolvasása után egy pillanatig nem fogunk kételkedni abban, hogy a kamaszkori evészavarokat családterápiával kellene gyógyítani.

Sarah Dessen: Figyelj rám!

B346921

Sarah Dessen ifjúsági regénye kamaszlányokról szól, és bár a tiniélet örömei és kalandjai is megjelennek benne, iskolai nehézségektől az első szerelmekig, eközben igencsak súlyos problémákat boncolgat: evészavartól nemi erőszakon át komoly családi problémákig.

A főszereplő Annabel harmadikas gimnazista és egy elsőre normálisnak tűnő, de közelebbről megnézve igencsak diszfunkcionális családban él. Anyja nemrég gyógyult ki a súlyos depresszióból, ezért kímélni kell, a lányok nem igazán merik terhelni problémáikkal, apja pedig nem az a lelkizős típus.

Annabelnek két nővére van, egyikük már elköltözött otthonról, a másik pedig anorexiás, és az ő történetén keresztül tudhatunk meg sokat az evészavarról is. Annabel az a fajta lány, aki nem mer kiállni magáért és inkább elhallgatja a problémáit vagy hazudik róluk, miközben azok egyre inkább rombolják életét, önképét és kapcsolatait.

A regényben a "terapeuta" egy Owen nevű, furcsa fiú személyében jelenik meg, akivel a főhős végre tud őszintén beszélni, és aki megkísérli megtanítani az önérvényesítésre.

Túry Ferenc: Anorexia, bulimia - Önsegítő és családsegítő kalauz

2000004623380

Ahogy a címéből is kitűnik, önsegítő könyvről van szó, amelyet az evészavarok egyik legnagyobb hazai szakértője írt, kifejezetten érintettek, és az érintettekkel kapcsolatba kerülő felnőttek számára. A szerző több évtizede foglalkozik anorexiás és bulimiás páciensekkel, akiknek többsége fiatal lány, és a könyvből is látszik, hogy elég alaposan tisztában van az érzéseikkel, félelmeikkel, problémáikkal.

A kötet az evészavar történetét, valamint kialakulásának tényezőit ismerteti: az étkezési zavarok ugyanis többtényezősek, nem lehet egyetlen okot megjelölni kialakulások hátterében. Túry ezért sorra veszi és körbejárja a családon belüli kommunikációs zavarokat, a szóbeli, fizikai vagy szexuális bántalmazást, de kitér az örökletes, biológiai tényezőkre, valamint a kortársak, a média és a társadalom szerepére is.

A könyv második felében tanácsokat kaphatunk arra is, szülőként hogyan előzhetjük meg az evészavar kialakulását, és ha már kialakult, hogyan vehetjük észre időben, és mit tehetünk ellene.

Oszd meg másokkal is!
Mustra